Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Souboj titánů - Red Hat vs. SuSE Linux od kandalf - Jsem letitym adminem a uzivatelem stroju s RedHatem....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2003 13:34

    kandalf (neregistrovaný)

    Jsem letitym adminem a uzivatelem stroju s RedHatem. Jeste pred tim jsem kdysi pouzival spokojene Slackware...
    RedHat mne az do verze

  • 12. 5. 2003 14:25

    Pantagriel (neregistrovaný)

    Co je na tom objektivniho? To ze nekdo rika o RH8 nebo RH9 ze mu nevyhovuje kdyz mu RH7.3 vyhovoval, tak to je hola zhovadilost. Je to stale o tom samem, akorat presli na podporu UTF8, ktera za chvilku bude stejne vsude. Lidi probudte se! Dyt preci nezalezi co mate za distribuci, vsechno to je Linux! Kazdy z Linuxu ma nejaky balickovy system, bez nej to proste nejde a zbytek je jen Linux. Nema cenu soudit distribuci podle dvou grafickych aplikaci, ktere opravdovy profesional stejne nikdy nepouzije. Kdo chcete jen rejdit mysi a sem tam tuknout do klavesnice pro zadani par parametru do grafickeho okna, tak si laskave nastupte do vlaku zvany Window$, ktery smeruje primo do pekla. Preci nechcete z Linuxu udelat dalsi vagonek za timto vlakem, nebo se pletu?!

  • 12. 5. 2003 14:43

    JoHnY (neregistrovaný)

    ja osobne Linux pouzivam nepouzivam - coz znamena, ze vetsinu casu pracuju pod M$W 2k.
    Rukama mi prosli: MDK 8.2,9,9.1, RH 9, Debian Woody(este byl v hluboko testingu) a Slack 9

    a musim rict ze RH se mi nelibil, MDK by stabilni ve jen verzi 8.2 a ostatni jsou strasne pomali, Debian byl vybornej ale nejak nestabilni(mel na to pravo byl to testing) a asi nejprijemnejsi byl Slack 9, ale jen do doby kdy jsem chtel rozchodit Xawtv (ma asi 15 zavislosti)

    takze, ted Linux nemam(nepotrebuju), ale az vyjde Debian Sarge(az pujde naistallovat) tak u nej skoncim

    PS: u deb plati, ze to co ma jako testing je stejne stabilni jako stable u vsech ostatnich

  • 13. 5. 2003 13:44

    Jiri Svoboda (neregistrovaný)

    Ze je Slack nejprijemnejsi, na to jsem uz prisel taky. A ohledne xawtv, nebyla to nahodou binarka z linuxpackages.net? Pac u te jsem skripal zuby taky. Ale nakonec jsem si ji zkompiloval ze zdrojaku, na prvni pokus a bez tech pro me neprijemnych zavislosti...

  • 13. 5. 2003 21:41

    bodyn (neregistrovaný)

    Taky jsem zacinal s RH(myslim ze to byla 7.0). Pak jsem zjistil ze Slackware by mohl byt lepsi. Po dvou dnech jsem presel uplne. Neznam jinou distribuci s tak prehlednyma konfigurakama.
    Slackware mi bezi na 40 strojich a neni naznak jedineho problemu.

  • 12. 6. 2003 14:10

    norbee (neregistrovaný)

    Slackware je perfektna distribucia, ale ma malu podporu zo strany balickov(vacsinou ix kompilujem), a takisto na updaty (v debiane staci apt-get a updatne sa sam a so zavislostami). Nevyhodou debianu je pomalost aktualizacie a stare balicky. Pozdava sa mi gentoo, ale kompiluje sa 2 dni. Najviac by mi vyhovovalo cosi ako gentoo len bez kompilacie, nie tak casto updatovane(a s grafickym prostredim ;)

    Ak niekto take nieco najde, ozvite sa mi...

  • 12. 5. 2003 17:10

    RAV (neregistrovaný)

    "Co je na tom objektivniho? To ze nekdo rika o RH8 nebo RH9 ze mu nevyhovuje kdyz mu RH7.3 vyhovoval, tak to je hola zhovadilost"

    ...trochu nepovedená reakce. Už jsi testoval kompilaci httpd 2.0.45 pod RH9 s mod_ssl enabled? Problém! Nyní má RH9 OpenSSL vykompilovaný s podporou kerberos a bez úpravy kompilačních parametrů to bude dosti obtížné. Myslím si, že v tomto má RH, bohužel, nešťastné volby. Jejich rozhraní "BC" je sice hezké, ale tyhle razantní zásahy jsou kontraproduktivní. Kdo proboha v desktop systému používá kerberos? Proč tedy musí být OpenSSL tak znetvořené? Obdobně si vzpomínám, jak někdo z RH protlačil do jedné z řad 7.x nový gcc, který byl v té době ještě hodně problémový!

    Obdobně i já jsem nucen přejít z verze 6.1 (6.2, 7.2) na vyšší, protože nyní už je systém z větší části jen slátanina všech verzí RH a nemá to s 6.1 + update nic společného.

    Vybral jsem si také SuSE, protože:
    - pokud mám/chci platit, ať to teče do Evropy a ještě lépe, přímo do SuSE CZ.
    - chci mít dostupný i něco jako SMIT v AIXu, tedy YAST2 (opravdu slušné rozhraní). U RH nic obdobného ve znakovém režimu není.
    - pokud budu v budoucnu potřebovat enterprise prostředí (support, clustery, aj.), u debianu a slackware jej asi nedostanu. Pokud si vyberu SuSE, při přechodu na enterprise si nebudu muset zvykat na nic moc jiného.

    --RAV

  • 12. 5. 2003 17:32

    kandalf (neregistrovaný)

    Ano - i tyto veci jsem mel, samozrejme, na mysli.
    V RH 9 , zda se, je spousta veci, ktere drive bezne fungovaly, problem.
    Krome toho si nemohu dovolit provozovat firemni servery na distribuci, ktera je kazdou chvili uplne jina, podpora je nyni jiz kratka atd...Uznava, ze na hrani to je zajimave, jenze ve firemnim prostredi musite byt zdrave konzervativni, jinak mate furu zbytecnych problemu. Kupovat si komercni RH server - to je sice dobra myslenka, ale kdyz se nad tim zamyslim, na vetsine masin mne SuSE neco.neco Professional udela stejnou sluzbu mnohem levneji. A kdyz budu treba chtit provozovat Oracle, ktery je podporovan jen pro komercni RH a United Linux ? Samozrejme zvolim opet distribuci od SuSE, zalozenou na UL - to je logicke.

  • 12. 5. 2003 17:51

    Miloslav Trmac (neregistrovaný)

    To, ze Vy kerberos nepouzivate, neznamena, ze jeho podpora neni potreba (pouziva se mj. na stanicich MFF UK). Budte si jist, ze vyvojari RHL stravili upravami existujiciho software tak, aby s OpenSSL a kerberem sel zkompilovat, daleko vice casu nez Vy. Je to krok z technickeho hlediska spravnym smerem.
    Vysledkem je, ze OpenSSL nyni podpoduje pkgconfig
    a az priste pribude k OpenSSL nova zavislost,
    uz se nic menit nebude muset.

    Myslim, ze problemy se maji resit a ne kvuli kompatibilite neustale odkladat, a RHL je distribuce, ktera toto pro me splnuje. To, ze s novym vyvojem prichazeji problemy, je logicke, ale me osobne to jako uzivateli dava vyhodu pred temi, kteri pouzivaji "konzervativni" distribuce a
    s novymi vecmi se setkaji pozdeji.

    Pokud by vyvoj netlacil dopredu RHL, bud by to delala jina distribuce a nadavalo by se na to uplne stejne, nebo v horsim pripade by k vyvoji nedoslo.

    Nevim jak Vy, ale ja jsem opravdu rad, ze v systemu
    mohu bez problemu pouzivat znaky jako Š
    a &tm;, o exotictejsich znacich nemluve.

    Ce se tyce gcc 2.96rh, byla to v te dobe logicka
    volba a dnes se uz k tomu nema smysl vracet.

  • 12. 5. 2003 18:39

    RAV (neregistrovaný)

    Jistě, pokud kerberos potřebujete, potom jste logicky spokojený uživatel/správce. Je otázkou, nemohlo-li se v momentě instalace vybrat "s podporou krb, nebo bez". Osobně nejsem přesvědčený, že by byl kerberos stále využívanější a postup mohl být zvolen opatrnější. Do diskuse o životaschopnosti kerbera mimo univerzitní prostředí a clustery jako IBM SP2 se pouštět nechci, promiňte. Nejsem si v tento moment ale jistý ani tím, proč se bavíte o čase, který na tom tráví vývojáři! Tohle, jako argument kvality distribuce přece neberete, že?

    Já osobně jsem rád, že linux je zde. Buďme rádi, že můžeme porovnávat distribuce, která je o co lepší. Je to přece zábava :)

    U gccčka to mohla být jistě logická volba, ale pokud vím, tak i Alan Cox, který je (či byl?) u RH v inventáři, se k začlenění vyjadřoval zamítavě. Kompilátor jednoduše nebyl v té době dobře otestován a byla to špatná volba.
    Pokud je tedy hlavním úkolem RH distribuce být IN i za takovouto cenou, potom si dopřeji tu možnost na pár let usednout k SeSE. Možná budu obdobně reagovat u diskuse SuSE 12 vs Red Hat 11.1 :) , avšak ve "prospěch" RH.

    --mějte slunný den

  • 12. 5. 2003 23:40

    Abraxis (neregistrovaný)

    Co se tyka Kerberosa - tak nad tim je postaven v podstate cely Active Directory. Zatim nikdo nevymyslel (a doufam, ze ani nevymysli) zadny zpusob pro single-sign-on pro celou cit a aplikace. Ve sve podstate je Kerberos vse, co potrebujes, pokud chces behat vetsi sit a mit moznost centralizovane spravovat prava uzivatelu nejen k souborovemu systemu, ale i treba jednotlivym funkcim softwaru.

  • 12. 5. 2003 17:53

    Jan Kubik (neregistrovaný)

    ....."- pokud budu v budoucnu potrebovat enterprise prostredi (support, clustery, aj.), u debianu a slackware jej asi nedostanu. Pokud si vyberu SuSE, pri prechodu na enterprise si nebudu muset zvykat na nic moc jineho." ....

    Ja to delam take tak, uz leta kupuji jenom rucni vrtacky firmy Bosch - abych si nemusel zvykat napr. na Metabo.

    Prominte mi tu literarni formu meho prispevku, ale jinak se na takove blbosti snad uz neda reagovat...

  • 12. 5. 2003 18:12

    RAV (neregistrovaný)

    Máte dar nechápavosti, važte si toho :) trochu vám to tedy předžvýkám. Linux provozuji také cca 5let na 7 serverech a tak už trochu vím, kde co a proč. Protože chci na většině ze serverů přejít na vyšší verze linuxu a vidím, že má RH problémy si ujasnit kudy a kam, obhlížím terén. Nemá smysl si na jeden server nasadit RH, protože proto, na další debian, protože apt, na další slackware, protože linux guru jen slackware. Pokud máte nést zodpovědnost za další vývoj na vašem písečku, je vhodnější mít jednotné a spolehlivé prostředí s jistější budoucností (viz. SCO a united linux) a pokud váš šéf pískne, že od zítřka pojede oracle a sap na linuxu, tak to tak jednoduše musí zafungovat.
    Ano, máte-li jeden linuxík - díky za něj - pod stolem a bastlíte na něm Mozillu, aby konečně ^c bylo c, bavíme se každý o naprosto něčem jiném.

    --Každopádně mějte se fajn a bojujte

  • 12. 5. 2003 18:15

    RAV (neregistrovaný)

    ...každopádně jsem se zapomněl zeptat, jaký tedy máte názor na SuSE a Red Hat, nebo jen umělec?

  • 12. 5. 2003 20:45

    Jan Kubik (neregistrovaný)

    az vas sef piskne a bude chtit SAP , tak bude muset mit do zacatku 15 mil. Kc v tobolce a o tom na cem to pobezi bude rozhodovat ten , kdo to bude implementovat. Takze nemejte strach, ze by jste to dopredu mohl nejak ovlivnit - rozhodovat to urcite nebudete. To same plati pro Oracle, staci se podivat do odpovidajicich news-groups jak tam vsichni s tim molochem bojuji, at uz to bezi na cem chce.
    Cilem meho prispevku bylo vyjadrit me zoufalstvi nad mladou generaci nadsencu, kteri se zabyvaji s nepodstatnymi malickostmi, misto toho, aby vyjadrili zasadni nesouhlas s takovym nesmyslem, jakym je SuSE i RedHat. Oba distributori dodavaji inzenyrsky nasmyslne produkty - preneseno do bezneho zivota - vseobecne univerzalni otviraky na vsechny lahve, konzervy, nadrzky plechovky a kanystry tohoto sveta.

    Je to pro me silena predstava, ze tito nadsenci maji jednoho dne platit mou penzi.

  • 12. 5. 2003 21:30

    RAV (neregistrovaný)

    :))) SAP nám běží pěknou řádku let na AIXu a nedávno jsem si dovolil nainstalovat testovací verze SAP BW na RH 7.2. Jednoduše byla zde ta možnost jej otestovat na linuxu a prošlo to. Samozřejmě, že se nejedná o plně novou instalaci, protože v ten moment většinou rozhodne dodavatelská firma, v tom jsme za jedno. Myslel jsem si, že to postřehnete z kontextu. Pokud by mělo něco podobného běžet na RH, potom se začínáme pohybovat někde u RH Linux AS a to je přece řeč o mírně jiném světě. Každopádně oněch 15mil by věrší firmě nestačilo ani na licence, natož na konzultanty (LOL).

    Jinak nemohu sdílet vaše špatné zkušenosti s oraclem. Za těch cca 7 let ostrého provozu nebyl s DB tohoto formátu jediný problém, jak na zmiňovaném AIXu, tak i na Windows NT. To už jsem prošel někde z verze 7.3.3 na 8.0.5, až po 8.1.7. Na vyšší už náš HW jednoduše nemá :(

    Za vaše reakce jsem rád a oceňuji, že jsou od osoby znalé problému. Jen mne trochu překvapil poslední příspěvek, resp. poslední odstavec. Tuším, že SuSE (nyní jej neobhajuji) nabízí SuSE mail server, který slouží jako mailový server, tedy je vytvořen hodně účelově. Máte přece tu možnost nainstalovat si do systému to, co potřebujete, třeba jen "zcela" holý systém. Obdobně jsou na tom vlastně všechny distribuce, jako i Debian, který je přísně GNU, nebo mohu-li si vypůjčit odjinud, tak i FreeBSD. To, že si tam nasypete později hejno balíků, o jejichž účelu nemáte ani tušení (nemyslím konkrétně vás), není přece vinou tvůrců distribucí. Určitě by bylo vhodné, kdyby se každý z uvedených ponaučil a převzal to kladné od jiných. Určitě bych u suse přivítal dselect od debianu, který je opravdu promyšlený a dělá svoji práci se ctí. RH by se zase mohl ponaučit od SuSE a rozhodnout se pro nějaký administrativní nástroj, jako je například YAST2. V tichosti se rozloučil se s linuxconfem a nyní tvoří svůj vlastní "setup", který po dlouhé době vývoje vypadá a funguje stejně pochybně. No, každopádně distribuce jsou takové, jaké jsou a proto vlastně o nich diskutujeme, že?

    Nechal jsem se unést, sorry všem.

    --mějte se fajn a zítra zase v jiné diskusi ahoj :)

  • 17. 5. 2003 17:00

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    SuSE nabízí víc takových specializovaných produktů. Kromě mail serveru, je to třeba Office Server (s Lotusem) nebo Firewall on CD. Ale žádný z nich jsem neměl v ruce, takže nevím, jestli to stojí za to nebo je lepší udělat si to ručně.

  • 12. 5. 2003 20:15

    nautilus (neregistrovaný)

    Jde o reseni postavene na standartu Linux.
    Proste jen o vyber toho, ktere danemu cloveku vyhovuje a je ve vysledku lepsi.
    Ja volim vzdy cestu, ktera vede k lepsimu cili a rychleji a je mi pomerne jedno jak to udelam, i kdyz si nemuzu pomoct, ale prikazova radka je prikazova radka :-).
    Muj obecny nazor je, ze: Instalace a sprava je lepsi textak a co se monitorovani tyce, tak grafika.

  • 16. 5. 2003 18:06

    -=Mato=- (neregistrovaný)

    Nie, ze by som chcel vrtat, ale nemalo by vacsi vyznam hodit na servre FreeBSD (alebo Gentoo) a odosobnit sa od linux. distros??? Ja som to tak urobil a mam pokojnejsi spanok. Uz ziadne rpm a ide pekelne vynalezy :-) a ich kompatibilita.

    Doma mam SuSe 8.2 a podla mna vyzrety system vyzera inak, ale mozem sa mylit...