Hlavní navigace

Souborový systém ReiserFS již stabilní

9. 5. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tým Hanse Reisera ze společnosti Namesys v neděli oznámil úplnou stabilizaci kódu žurnálovacího souborového systému ReiserFS.

Žurnálovací souborový systém ReiserFS je prvním z těchto souborových systémů, který se dostal přímo do zdrojových kódů linuxového jádra. Jeho konkurenti (souborový systém JFS od společnosti IBM, XFS od SGI a souborový systém ext3) jsou také již poměrně použitelní, ale stále ještě nejsou součástí linuxového jádra, a proto je testuje nepoměrně méně administrátorů linuxových systémů. Souborový systém ReiserFS byl ještě před svým zařazením do vlastního jádra i součástí distribuce SuSE Linux.

V konferenci vývojářů souborového systému ReiserFS jsou již s jádrem 2.4.4 reportovány pouze chybičky, které souvisejí s hardwarovými problémy, a tak je již považován za stabilní. Nicméně vývojáři pracují na tom, aby chyby způsobené hardwarem byly reportovány přehledněji (což by ostatně stálo za to zlepšit i u ostatních chyb :-). Jediným problémem dále zůstává stabilita a funkčnost utilit, které se souborovým systémem pracují a zejména pak reiserfsck. Hans Reiser na jeho zlepšení nasadil dva vývojáře a doufá, že do 1. června 2001 bude i tento program stabilní a žurnálovací souborový systém ReiserFS bude kompletně stabilizován.

V aktuálním linuxovém jádře není pouze jedna oprava chyby, která si vyžádá ještě delší testování a jak sám Hans Reiser připomíná, zatím na ni narazil pouze jediný člověk na světě (ano, i tak složité může být testování souborového systému s podporou žurnálování).

Pro další vývojovou řadu Linuxu si vývojáři schovávají optimalizace vlastního žurnálu a implementaci nového mechanismu pro alokaci bloků.

CS24_early

Na nové verzi ReiserFS (která bude obsahovat zmiňované optimalizace) se začne pracovat 1. června. V té době již snad budou i ostatní souborové systémy s podporou žurnálování poměrně stabilní, a proto se můžeme již dnes těšit na konkurenční boj XFS, JFS, ext3 a ReiserFS o místo „žurnálovacího souborového systému Linuxu“. Který to bude?

Domovská stránka společnosti Namesys

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku