Hlavní navigace

Stahovači

24. 8. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před delší dobou jsem zde psal recenzi na program KGet, který umožňoval zhruba to samé, jako windowsovský GetRight - tedy staral se o stahování souborů, zajišťoval obnovení stahování v případě pádu spojení a podobně. Dnes se situace už trochu změnila. KGet se teď jmenuje Caitoo a vyrostla mu konkurence v podobě dvou dalších podobných programů - Gnome Transfer Manager a Downloader for X. Tak se na ně podívejme pěkně najednou.
Caitoo

Caitoo (pozn: výše uvedený link vede na jeden z mirrorů KDE, neboť domovská stránka programu mi již delší dobu nenajíždí) je pokud vím nejstarší z dostupných stahovacích manažerů (český překlad termínu download manager :) pro Linux a na rovinu musím říct, že zřejmě také disponuje největším množstvím funkcí. Tedy doplňkových funkcí, abych se vyjádřil přesně, ty hlavní funkce, tedy stahování souborů a s tím přímo související záležitosti jsou v podstatě u všech třech programů téměř shodné nebo velice podobné.
Každý z přenosů může být ve čtyřech stavech: queued (čekání ve frontě, stahování započne, až bude na řadě), delayed (soubor je na seznamu, ale pokud nezakročí uživatel, stahování se nenastartuje), scheduled (soubor je ve frontě, stahování započne ve stanoveném dni a čase) a posledním stavem je samozřejmě probíhající download. Právě možnost definovat čas stahování se mi líbí nejvíce, Caitoo je jediný z dnes testovaných programů, který to dokáže. Navíc tuto funkci rozšiřuje o možnost definovat povel, který ukončí spojení po dokončení všech stahování (nebo ve zvoleném čase), takže o tuto vlastnost nemusí být ošizeni ani dial-upisté. Caitoo jde však ještě dál a dokáže i provést na počítači shutdown.
Další zajímavostí je definování adresářů pro ukládání souborů. Lze totiž určit, kam ukládat soubory podle jejich koncovky. To je docela šikovné, lze tak automatizovat třídění stahovaných souborů a trochu tím zpřehlednit obsah adresáře, kam stahujete.
Dalších vlastnosti už jenom telegraficky: podpora drag&drop odkazů z Netscape Navigatoru, vložení URL ze schránky, podpora HTTP proxy, možnost definovat maximální počet současných přenosů, podpora zvukových alarmů. Pokud je program Caitoo používán v prostředí KDE (pro které je konec konců určen, ovšem není na ně vázaný), umožňuje se „zaparkovat“ na panel.
Caitoo se mi dost zamlouvá, ale narazil jsem na některé chyby. Například během jednoho sezení zůstaly tlačítka Pause/Resume vyšedlá, ačkoliv jejich alternativy v menu normálně fungovaly. Jindy mě program dokola oblažoval hláškou, že proces pro protokol HTTP nenadále zkolaboval a podobně. Chybí mi možnost detailnějšího nastavení jednotlivých downloadů a také nemožnost změnit URL stahovaného souboru mi vysloveně vadí. Navíc je Caitoo ze všech testovaných programů nejnáročnější na paměť a také dost často padá.

Caitoo, obrázekCaitoo



Downloader for X

Downloader for X používám již delší dobu, takže jej mám poměrně důkladně otestovaný i v praxi (stahoval jsem s jeho pomocí různé soubory ve velikostech od kilobajtů až po desítky megabajtů). Řekl bych, že u DfX je hlavní důraz kladen spíš na výkonnou část, než na uživatelské rozhraní, což ovšem neznamená, že je špatné. Jenom je program chudší na uživatelské funkce než třeba Caitoo, ale zato mi připadá velice stabilní a stahovací jádro nabízí některá vylepšení, jako je třeba rekurzivní download ftp adresářů, podpora pasivního režimu ftp nebo nastavení práv a času staženého souboru dle údajů ze serveru.
V konfiguraci je k nalezení i možnost zapnout FTP a HTTP proxy, ale na stránkách programu se píše, že na podpoře proxy se pracuje, tak nevím. Nemám bohužel možnost to otestovat. I DfX podporuje drag&drop odkazů z Netscape Navigatoru a vložení URL ze schránky, nastavení limitu na maximální počet současných stahování, kromě globálního logu mají všechny downloady i svůj vlastní log. Některé parametry lze měnit zvlášť pro jednotlivé soubory (pouze pokud transfer právě neprobíhá, stačí ho pozastavit).
Během stahování je samozřejmě uživatel informován o aktuální rychlosti, odhadovaném času downloadu a dalších statistických údajích.
Na DfX oceňuji funkčnost, stabilitu a také to, že má nejnižší paměťové nároky z testovaných programů.

Downloader for X, obrázekDownloader for X



Gnome Transfer Manager

GTM je projekt, který, zdá se, poněkud usnul, neboť poslední verze, kterou jsem našel je stará více než čtvrt roku. Co do možností je jednoznačně nejchudší a rovněž zaostává ve funkčnosti. Například pozastavené downloady se mi často nepovedlo obnovit, nelze mazat ze seznamu, občas se ze seznamu vytratí jméno souboru nebo jiný údaj a podobně. Osobně se nedomnívám, že má vůbec cenu GTM stahovat, opravdu jde (zatím) o hrubý nedodělek. Doufejme, že se tento program dočká svého znovu-vzkříšení, neboť konkurence není nikdy dost :)

ict ve školství 24

Gnome Transfer Manager, obrázekGnome Transfer Manager



Volbu programu již zanechám na laskavém čtenáři, ale na závěr si neodpustím ještě trochu tlačenky: Downloader for X mi připadá zatím jako nejlepší kandidát, pakliže nepotřebujete některé specifické vlastnosti, které má konkurence. Navíc je možné, že Caitoo padá jenom u mě, ale příliš bych na to nespoléhal, neboť aktuální stav mého počítače, potažmo operačního systému, je celkem slušný – od poslední instalace jsem ho ještě nestačil rozbabrat, ačkoliv na tom testováním mnoha a mnoha programů a knihoven úspěšně pracuji :)

Autor článku