Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 14.9. do 20.9.2002

21. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: NetBSD 1.6 - Počeštění Mozilly - Může být Red Hat "Microsoftem linuxového světa"? - Jádro 2.2.22 - KDE 3.1-beta2 - Benchmark Oracle9i vs. Microsoft SQL - Test Xandrosu, následníka Corel Linuxu - Mandrake RC3 - Otevřený dopis představitelům UnitedLinuxu od FSF - Modrý ROOT.cz a další.

15. 9. 22:08

Čtenář: „Není to logo na Undergroundu (kopie) nějaké divné?“ Divné mi taky připadá, ale těžko říct, zda jde o nový grafický záměr nebo má underground další problém…

tok

15. 9. 22:14

Včera vyšlo NetBSD 1.6. Upozornil Pavel Trubl.

tok

16. 9. 09:13

Red Hat a IBM rozšiřují dosavadní spolupráci a s Linuxem od Red Hatu se tak budou zákazníci setkávat i na high-end serverech řady pSeries, iSeries a zSeries.

tok

16. 9. 09:26

Worm využívající chybu v OpenSSL se šíří Internetem. Pokud jste tak ještě neučinili, upgradujte.

tok

16. 9. 09:55

Radek Vybíral se zdravě naštval na projekt počeštění Mozilly, kde se podle jeho slov již několik měsíců nic neděje a počeštění provedl sám. Výsledek jeho práce naleznete na www.czilla.org.

tok

16. 9. 10:15

Po deseti dnech blokování je čínská verze Googlu opět přístupná. Blokována nejspíše zůstala i nadále AltaVista. Celou kauzu shrnuje Technet.

tok

16. 9. 13:14

Krátký přehled prohlížečů postavených na renderovacím jádře Mozilly přináší O'Reilly Network.

mik

17. 9. 09:27

Sun Microsystems plánuje návrat na pozice, které zaujímal v devadesátých letech minulého století. Konkrétní strategii hodlá představit na nadcházejí SunNetwork konferenci (18.-20.9.). Mimo jiné zde upřesní i detaily spolupráce s Red Hatem, jejímž cílem je atakovat pozice Microsoftu na desktopu.

tok

17. 9. 09:37

Chystáte se točit film a máte problém s tím, že animátor sedí v Londýně, střihač v Praze, producent v New Yorku a na filmu potřebují dělat všichni současně? Tak přesně pro vás je určen General Parallel File System od IBM, který výše uvedený probém řeší. GPFS je dostupný pro Linux a AIX.

tok

17. 9. 09:52

S Číny se přihlásil náš zpravodaj Michal Taborský :) – „V krátkých zprávách jsem četl o blokování altavisty v Číně. Zrovna v Číně jsem. Altavista nejde (tedy www.altavista.com), jiné služby (třeba babelfish.alta­vista.com) jdou. Jinak v určitých směrech je Čína o míli před námi. Velmi rychlé spojení v internetové kavárně za 8 Kč na hodinu, 56Kbps přes dialup za 320 Kč měsíčně, nebo 64k ADSL za 480 Kč měsíčně (oboje bez omezení času a dát).“

tok

17. 9. 10:02

Ximian, Inc. oznámil, že společnost LinOra specializující se na implementace ERP systémů pro velké společnosti přešla kompletně na použití linuxových desktopů s Ximian Evolution. Představitelé LinOra si pochvalují, že tímto krokem vyřešili problém virů a červů typu NIMDA či Klez a zároveň znatelně snížili náklady na licence i údržbu.

mik

17. 9. 10:24

Otázka, zda Red Hat je a nebo může být „Microsoftem linuxového světa“, již byla položena a diskutována snad tisíckrát, ale přesto se stále vrací. Tentokrát se jí zabývá Russell Pavlicek na InfoWorldu, který si je jist, že Red Hat naprosto není v pozici, která by mu umožnila dosáhnout faktického monopolu.

mik

17. 9. 10:49

Na světě je jádro 2.2.22. Bližší informace přinesl například Linux Today.

mik

17. 9. 13:30

Pravděpodobně jako reakce na konkurenční počešťování Mozilly se na mozilla.cz objevila testovací verze počeštění Mozilly 1.0.0 určená pro testery. (upozornil Jirka Mareš)

tok

17. 9. 18:21

Na ftp.kde.org se objevila unstable verze kde-3.1-beta2. Na oficiálním webu o tom dosud není zmínka (poslední je beta1). (upozornil Dave Lister)

tok

18. 9. 09:12

Oracle zveřejnil výsledky benchmarků Oracle9i Database Release 2 s Real Application Clusters na Linuxu proti Microsoft SQL Serveru 2000 na 32-procesorovém clusteru. Výsledek vyzněl lépe pro Oracle, který dosáhl 138362,03 transakcí za minutu (náklady na dosažení $17.21). MS SQL zvládl 121319,23 transakcí při nákladech $18.97.

tok

18. 9. 10:23

Server OSNews měl exkluzivní možnost testovat betaverzi produktu Xandros. Pokud vám tento název nic neříká, pak vězte, že jde o následníka Corel Linuxu – stejnojmenná společnost totiž kdysi odkoupila od Corelu veškerá práva a zdrojové kódy. Prý jde o velmi pěknou desktopovou distribuci, byť s některými nedostatky (asi nejvíce z dnešního pohledu bije do očí použití KDE 2, což se ale možná změní), a instalátor autor dokonce neváhal označit za nejlepší, jaký kdy ve světě Linuxu viděl (zejména z hlediska snadnosti použití).

mik

18. 9. 10:33

Skoro se mi tomu až nechce věřit, ale konečně se našel ve světě velkého hudebního průmyslu někdo, kdo se pokouší bojovat proti pirátství jinak, než stupidními (a navíc neúčinnými) ochrannými prostředky typu CDS. První vlaštovkou je skupina Bon Jovi, jejíž nové CD bude obsahovat unikátní výrobní číslo, díky kterému fanoušek po registraci získá bonusy v podobě přístupu k nevydaným skladbám nebo možnosti zakoupit přednostně lístky na koncerty. Toto je myslím do budoucna jedna z možných cest, kterou by se měli umělci ubírat. Více na Slashdotu.

mik

19. 9. 10:27

O provoz DNS se dnes stará v drtivé většině případů Bind. Tato situace vzbuzuje samozřejmě obavy, neboť jediná zásadní chyba v tomto programu může za určitých okoloností znamenat vážný problém pro celý Internet, a přiznejme si, že Bind už pár škraloupů z minulosti má. I proto vznikl projekt NSD (původně určený pro kořenové nameservery), který je pravým opakem Bindu – minimalistický, rychlý a bezpečný. Více o něm si můžete přečíst v článku Pavla Satrapy na Lupě.

mik

19. 9. 11:00

Mandrake tentokrát trošku nečekaně napíná své příznivce: navzdory faktu, že doposud obvykle po prvním release candidatovi následovala ihned ostrá verze, vyšel již třetí RC verze 9.0. Ovšem důkladného testování není nikdy dost, takže to delší čekání jistě bude odměněno patřičnou stabilitou :)

mik

19. 9. 11:30

Asi jste již zaregistrovali, že GTS se rozhodlo umožnit přepínání ROOTa zpět do černé. Kompletní reakci GTS naleznete v diskuzi, která vypukla okolo přebarvení v pondělí.

tok

19. 9. 12:10

Byl zveřejněn (aktualizován) roadmap Samby 3.0.

tok

19. 9. 12:22

Free Software Foundation zaslala představitelům UnitedLinuxu otevřený dopis, v němž vyzývá k vysvětlení situace okolo takzvané „uzavřené betaverze“ UnitedLinuxu a prokázání, že je tato distribuována v souladu s GPL a LGPL.

[mik]

20. 9. 08:57

Máte-li někdo zájem o převzetí zakázek (sazba, web), navštivte moji stránku s podrobnějšími instrukcemi. Předpokladem je, že se vyznáte v mých TeXových a linuxových konstrukcích.

[Stanislav Brabec|

20. 9. 09:05

OpenOffice.org na XBoxu? Žádný problém.

[Tomáš Znamenáček]

20. 9. 09:09

Miloš Vymazal dal k dispozici momentálně velmi aktuální prográmek – jednoduchý konvertor tel. čísel v PERLu. Je zadarmo (viz. READ.ME) a umí i dávkové zpracovaní. Ke stažení zde.

[tok]

20. 9. 11:04

Slashdot přinesl informaci o tom, že Novell nabízí PostgreSQL pro NetWare. Spekuluje se, že je to reakce na skutečnost, že Oracle nemíní na NetWare portovat svou databázi.

[mik]

20. 9. 11:20

Sun poskytl technologie šifrování metodou eliptických křivek projektu OpenSSL. Více na CNetu.

[mik]

root_podpora

20. 9. 14:12

A ještě jednou přečíslování, tentokrát od Petra Tomáška a v PHP (vč. zdrojáku). Další tipy na přečíslovávací prográmky už nám prosím neposílejte.

[tok]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku