Hlavní navigace

Starbound: prozkoumejte generovaný vesmír

20. 12. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Starbound perexový obrázek.
Starbound je na první pohled podobný hře Terraria. Ve 2D světě můžete stejně jako v Minecraftu tvořit nádherné stavby a vyrábět unikátní předměty. Starbound jde ale ještě o kousek dál. Nebudete prozkoumávat malý generovaný svět, ale rovnou celý ohromný vesmír s desítkami unikátních planet.

Minecraft vyvolal velký boom na poli craftovacích her. Některé týmy tvořily téměř identické kopie, jiné zas žánr pojaly trochu jinak. Jako jedna z nejzdařilejších kopií Minecraftu, i když mluvit o kopii je poněkud nepřesné, je Terraria. Ta na rozdíl od krále žánru operovala jen s 2D prostorem a více se zaměřila na dobrodružné výpravy, stavění pevností a craftování byl spíše takový bonus. Tenhle náskok Terrarie dohnal Minecraft až později patchem, který umožnil tvořit pro ostatní hráče dobrodružství ve stylu RPG her.

Terraria však měla pro linuxové hráče jednu zásadní nevýhodu, neměla nativního linuxového klienta, i když byla portovaná časem i na mobily (Android, iOS) a také konzole. Na Linuxu šla spustit pouze přes Wine a ne vždy fungovala na sto procent.

Starbound - obrázky ze hry.

„Terrarie“ pro Linux

Linuxáci se ale nakonec své Terrarie dočkali, i když se jedná o trochu jinou hru. Vytvořil jí také jiný tým. Starbound si bere z Terrarie to nejlepší, v podstatě okopíroval její koncept, ale přidal něco zásadního a i Minecraft po letech vývoje může velikost Starboundu závidět. Ostatní craftovací hry nabízí většinou jeden generovaný svět. Starbound přišel rovnou s vesmírem. Můžete se podívat doslova na desítky obyvatelných planet.

Nejedná se jen vždy pouze o nově generované mapy. Každý svět má jiné podmínky a dokonce i faunu a floru. Někde jsou třeba růžové stromy a jinde vše kosí obrovský mráz. Kromě základních potřeb vaší postavy si tak musíte dávat pozor i na samotné prostředí. Extrémní podmínky nesvědčí nikomu a podle podnebí budete muset upravit svůj herní styl.

Starbound - obrázky ze hry.

Konečně nějaké sci-fi

Dále spadá Starbound do žánru, kterému se craftovací hry poněkud vyhýbaly – do sci-fi. Kromě tradičně ukovaných mečů a dřevěných domků operujete i s vyspělou technologií. Můžete se teleportovat na svou vesmírnou loď a pokud má dostatek paliva, lze se s ní vydat tam, kam se dosud žádný hráč nevydal. To ale mohou udělat i ostatní vesmírné druhy. Některé jsou i nepřátelské. Proto se nedivte, když po odvysílání signálu do černočerného vesmíru přistane na vaší aktuální domovské planetě invazní flotila.

Samotné hraní je pak velmi podobné Terrarii. Prozkoumáváte světy. V každém je alespoň jeden dungeon s lákavou odměnou. Můžete s postavou získávat nové schopnosti a kromě mečů a luků se dostane i na futuristické zbraně. Autoři se ale nebáli do Starboundu zakomponovat i tradiční kouzla. Klidně tak potkáte párek kultistů s kouzelnými meči, jak vyvolávají nějakého toho satanáše.

Starbound - obrázky ze hry.

Na rase záleží

Na výběr máte z několika ras a každá disponuje jiným příběhem. Nějaké došlo palivo, jiná zas prchá před invazním vojskem. Každá z ras také snáší jinak různé planetární podmínky. Rybí druh si bude hovět ve vodních světech, ale na poušti přežije s větší námahou. Autoři si s rasami vyhráli do detailů. Každá má dokonce jinou animaci oživení. Člověk se naklonuje a obojživelník se zas narodí z mloka.

Grafická stránka vsází na pixelovou grafiku ze staré školy. Jelikož se jedná tak trochu o skákačku, velmi to hře sluší. Planety jsou opravdu na první pohled od sebe rozeznatelné a postavy působí detailněji než v Terrarii, také jsou větší. Zvuk se nese na vlnách retra.

Starbound - obrázky ze hry.

Prozkoumávejte vesmír s přáteli

Stejně jako Minecraft můžete prozkoumávat tisíce světů spolu s přáteli. Starbound disponuje multiplayerem, ale předem si musíte zjistit adresu serveru. Pro multiplayer lze použít i postavu ze singleplayeru.

Hra je momentálně v betě. Ne všechen obsah je už otevřen. Třeba chybí jedna rasa. Dále se mohou ve hře vyskytovat chyby a nikdo vám nezaručí, že své uložené pozice můžete rozehrát i po aplikování zásadního patche. Přesto jsem ani po několika hodinách hraní nenarazil na žádný zásadní problém. I když se jedná o předběžný přístup, rozhodně nejde pouze o technické demo, jako u některých jiných her.

CS24_early

Starbound - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Starbound působí na první pohled jako Terraria, ale nenechte se zmást. Hraje se trochu jinak a filozofií se liší zcela. Navíc je příjemné si odpočinout od neustále stejných fantasy her a vydat se na pouť vesmírem ve stylu Star Treku. Starbound sice není a ještě asi dlouho nebude na sto procent hotová hra, ale už teď baví královsky.

Výhody

  • Herní mechanismy

  • Generovaný vesmír

  • Audiovizuální stránka

  • Multiplayer

Nevýhody

  • Zatím pouze beta

  • Někdy zdlouhavé

Byl pro vás článek přínosný?