Hlavní navigace

Startuje iniciativa za svobodu internetu, přidejte se

16. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Významné internetové organizace se podepsaly pod iniciativu, jejímž cílem je upozornit na důsledky, které přinese schválení loterijního zákona – cenzuru a omezený přístup k internetu.

Iniciativa Přichází cenzor reaguje na vládní návrh zákona o hazardních hrách, který úředníkům ministerstva financí umožní určovat, jaké internetové stránky by měli poskytovatelé připojení blokovat. Zákon už prošel poslaneckou sněmovnou a 25. května o něm bude hlasovat Senát.

„Cílem naší iniciativy je upozornit na problémy a důsledky, které schválení zákona přinese, a ukázat, že uživatelům internetu v České republice není toto téma lhostejné. Na stránkách iniciativy je k dispozici také anketa. Chtěl bych tímto vyzvat všechny, aby se do ní zapojili a ukázali, co si o možné cenzuře a zdražení internetu myslí,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které je jejím iniciátorem. „Jsme rádi, že se k nám už nyní přidala řada významných společností a organizací, a věříme, že se ozvou i další, jimž se zákon nelíbí, nesouhlasí s ním a jsou si vědomy toho, co by jeho schválení přineslo. Předem děkuji za podporu každému, kdo se do naší společné aktivity zapojí.“

Pokud by návrh zákona v současném znění schválil 25. května i Senát a poté ho podepsal prezident republiky, museli by všichni poskytovatelé internetu v České republice od příštího roku blokovat přístup ke stránkám na seznamu, který budou vytvářet a spravovat úředníci ministerstva financí.

UX DAy - tip 2

„Náš spolek se dlouhodobě zasazuje o rozšiřování internetu v této zemi. Proto je pro nás nepřijatelné, aby zde existovalo něco, co jeho rozvoj omezí. Zákon s sebou může přinést i zdražení internetu a to bude mít dopad jak na koncové uživatele, tak ve svém důsledku také na ty, kteří se o jeho šíření starají. Rád bych zde apeloval na všechny, kteří můžou oslovit své senátory, aby tak co nejdříve učinili. Z pohledu rozvoje a dostupnosti internetu a svobody s ním spojené nám zákon nepřinese nic dobrého,“ říká Miloslav Sova ze spolku Internet pro všechny, který je jedním ze subjektů podporujících iniciativu za neschválení zákona omezujícího svobodu internetu. „Jak se říká, s jídlem roste chuť. V tomto případě by z jednoho seznamu nepohodlných webů mohlo být v budoucnu seznamů více. Takovéto vyústění by nás posunulo směrem od západních demokracií ke státům, v nichž si s cenzurou těžkou hlavu nedělají.“

Na internetových stránkách jsou vedle upozornění, co zákon způsobí, a ankety také odkazy na zákon samotný nebo na články a televizní reportáže k tématu. K dispozici je rovněž e-mailová adresa proticenzure@nic.cz, na niž se mohou obrátit zástupci organizací, které se chtějí k iniciativě přidat. Zaslat mohou zároveň i své logo. Pro uživatele internetu je tu také odkaz na facebookovou stránku www.facebook.com/prichazicenzor a twitterový účet @prichazicenzor, jejich prostřednictvím se mohou uživatelé Internetu do iniciativy zapojit.

Byl pro vás článek přínosný?