Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stavíme domácí server ze šuplíku od Zdenek - - Článek se mi celkově líbil, ale s několika...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2012 20:58

    Zdenek -

    Článek se mi celkově líbil, ale s několika věcmi nesouhlasím:
    -Montážní pěna: To nemyslíte vážně. Nejenže to lze vyřešit čistěji, ale skříň není žádná vodotěsná elektrikářská kastle. Má tolik děr a škvír, že ucpání té v masce se projeví akorát statisticky. Pokud to s filtrem na prach myslíte dost vážně, odmontujte masku, filtr od vysavače přilepte zevnitř na mřížku volitelného větráku pod maskou a ostatní díry zalepte isolepou. Zadní/pravou bočnici oblepte isolepou, přední/levou (potřebnější) oblepte zevnitř měkkým proužkem molitanu. Jak vyřešíte škvíry u karet nechám na Vás, ale nezanedbejte je.
    -Hluk. To je velká výzva, ale naštěstí mám za sebou léta boje s tímto nešvarem, takže: Nejhorší je disk, pak CPU větrák, pak zdroj. U zdroje neztrácejte čas s ničím pod 120mm, dejte tam nejmíň Thermaltake (levná značka) a samozřejmě snížené otáčky. Gumové uchycení neurazí. | CPU: Předělejte si použitý heatpipe chladič na vlastní patici, větrák přidělávejte zásadně gumovými nožičkami. Snižte otáčky. | Disk: Zpočátku byl tišší než větráky, teď hraje "první housle." Na koupené tlumiče zapomeňte, budete potřebovat pěnovou gumu. Ten materiál se špatně shání, používal se na vrata chlaďáků, mohla by stačit guma od zadních dveří auta. Disk uchyťte tak, aby se nedotýkal kov na kov. Počítač přes hovor nebo televizi nikdo neuslyší.
    -Prach s těžkými kovy: To myslíte vážně? Myslíte, že ten prach vzniká v PC? Ne, ten tam přijde z venku. A propos, olovo se už nějaký ten pátek do elektroniky nedává.
    -Náboj od vysavače: Nikdy jsem s tím neměl problém, no ale teorie je takováhle: Zapojené součástky v PC s cestami pro signál mají na obou stranách vedení terminační rezistory v desítkách ohmů. To je dobrý argument, stejně jako praxe.
    -Nesahání na kontakty: Nevím, od kdy pot reaguje se zlatem, každopádně se kontaktům nevyhýbám a moje práce na kvalitu netrpí. Naopak otření nánosu prachu prstem je jedině ku prospěchu a prst aspoň netvoří statický náboj.
    -Kondenzátory. Obvykle se nafukují kvůli špatnému designu desky, ať už teplem od chladiče, nebo nepřiměřené proudové zátěži. Při výměně se snažím dávat dle možností silnější typy, jak kapacitou, tak napětím. To je napětí, co BY kondenzátor snesl, pouští se do něj to samé. To dodávám pro hysteriky. Nepouštím nikam vyšší napětí.

  • 5. 6. 2012 22:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Souhlas, jen poznámka. Ve článku byla řeč o počítačovém šrotu, takže olověnou pájku zdaleka nemůže vyloučit.

  • 6. 6. 2012 9:37

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Dokud ekoteroristi nezakázali olověnou pájku, tak měly komponenty podstatně vyšší životnost a menší poruchovost. Tolik asi k tomu šrotu.

  • 7. 6. 2012 18:55

    Anonymous coward (neregistrovaný)

    Penova guma se da sehnat v instalaterskych potrebach, jmenuje se Armaflex.