Hlavní navigace

Stavíme privátní datový sál: příprava síťové infrastruktury a základní osazení racku

2. 9. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po všech přípravách „na sucho“ začínáme skutečně pracovat na síťové infrastruktuře privátního sálu. Před týdnem jsme se tedy pořádně protáhli a vyzkoušeli si práci na štaflích, když jsme do žlabů zaváděli metalické a optické kabely.

Pro jednotlivé typy kabeláže máme vyčleněny dva kovové žlaby nad racky výhradně pro IT technologie. Horní žlab je určený pro metaliku, spodní pak pro optiku, kde předpokládáme větší množství kabelů. Sem také ústí vlákna z centrálního propojovacího místa budovy datacentra. Abychom zabránili nežádoucímu ostrému zalomení optických kabelů, máme nad každým rackem umístěné tzv. kabelové svody, viz obrázek níže.

Kabelový svod z drátěného žlabu nad racky

Kabelový svod z drátěného žlabu nad racky

Metalická kabeláž

Metalické kabely Cat6 používáme převážně pro oddělenou managementovou síť, tj. pro IPMI/iDrac/iLo rozhraní serverů, dále k připojení konzolových serverů, managementů switchů a pro uplinky serverů, které nejsou osazeny 10Gbit síťovou kartou a čekají na svoji pravidelnou obměnu. Jednotlivé patchcordy rozlišujeme barevně dle použití:

  • šedá: páteřní propojení managementové sítě a nebo první uplink k serverům,
  • modrá: druhý uplink k serverům,
  • červená: připojení IPMI/iDrac/iLo rozhraní serverů,
  • zelená: připojení konzolových serverů, patchordy jsou zapojené jako rollover,
  • bílá: připojení managementů switchů.

K dnešku máme zavedeno 18 páteřních metalických kabelů, v délkách 5 až 16 metrů, do sedmi racků a ke čtyřem konzolovým serverům. Ke každému management switchi v racku vedou dva patchordy. Jeden je zapojený, druhý připraven pro případné pozdější použití. Tyto kabely končí v páteřním racku, kde je umístěn (zatím) jeden hlavní MGMT switch. Jakmile provedeme všechny plánované migrace a obměny zařízení, doplníme jej o druhý kus kvůli redundanci.

Optická kabeláž

V optické infrastruktuře, kterou budeme používat výhradně pro připojení switchů a serverů, jsme zatím položili 6 páteřních optických kabelů MTP-MTP, MM, OM4 v délkách 12 až 14 metrů do třech racků, kterými začínáme 1. fázi migrace. Do každému racku vedou dva tyto kabely, abychom zajistili redundanci access switchů a jsou stejně jako metalické kabeláže ukončeny v páteřním racku.

Dále jsme propojili tzv. breakout kabely MTP-4×LC(D), v délkách 3 až 7 metrů, páteřní rack s 1. velkým DNS stackem (10 kabelů) a s produkcí FRED/mojeID (8 kabelů).

Vedení optické infrastruktury v drátěném žlabu nad racky

Vedení optické infrastruktury v drátěném žlabu nad racky

Zakončení optické a metalické infrastruktury v páteřním racku

Zakončení optické a metalické infrastruktury v páteřním racku

Optické breakout kabely MTP-4xLC(D)

Optické breakout kabely MTP-4×LC(D)

Základní osazení racku

Ve většině racků jsou umístěny dva access switche, jeden management switch a horizontální vyvazovací panely. Vybrané racky mají navíc zepředu umístěn také konzolový server.

Konkrétní základní osazení racku v jednotlivých U vypadá následovně:

Pozice U Zařízení
52–49 volno
48 back: management switch
46–47 back: 2U vyvazovací panel
(47) (front: konzolový server)
45 back: access switch
44–43 back: 2U vyvazovací panel
42 back: access switch
41–40 back: 2U vyvazovací panel
Základní osazení síťových prvků v racku

Základní osazení síťových prvků v racku

První výjimkou jiného rozložení je páteřní rack, kde se nacházejí páteřní management a access switche, ODF (mimo jiné s vlákny vedoucí do centrálního propojovacího místa budovy datacentra) a router.

Pozice U Zařízení
52–51 volno
50 back: ODF
32–28 front: 5U router
27 back: páteřní switch
26–25 back: 2U vyvazovací panel
24 back: páteřní switch
23–22 back: 2U vyvazovací panel
21 back: páteřní management switch
20 front: konzolový server
20–19 back: 2U vyvazovací panel
18–1 volno

Další výjimkou je rack s prvním velkým DNS stackem a rack s produkcí FRED/mojeID. Oba mají na pozici 50U ODF a na pozici 48U MGMT switch/e spolu s horizontálními vyvazovacími panely. Oba racky však neobsahují access switche. Uplinky k serverům budou realizovány LC-LC patchordy mezi jednotlivými servery a ODF. ODF je pak připojeno výše uvedenými breakout kabely k páteřním switchům.

UX DAy - tip 2

Servery začínáme umisťovat odspodu nahoru, přibližně do pozice 32U. Je to z důvodu, že osazené dvojice PDU v každém racku začínají přibližně na pozici 40 a končí u země.

(Původně napsáno pro blog CZ.NIC.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V minulosti vedl týmy systémových administrátorů ve společnosti IGNUM nebo sdružení CZ.NIC, nyní působí ve společnosti VSHosting.