Hlavní navigace

Steam Deck jde do prodeje, po pěti letech vyšel FreeDOS 1.3

28. 2. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Valve
Společnost Valve uvedla na trh přenosnou herní konzoli Steam Deck. Po více než pěti letech vývoje vyšel FreeDOS 1.3. Tomáš Matějíček oznámil finální vydání Slax 11.2.0.

Steam Deck jde do prodeje

Společnost Valve uvedla na trh přenosnou herní konzoli Steam Deck. Toto zařízení je poháněno operačním systémem SteamOS 3.0, který je postavený na distribuci Arch Linux. Na konzoli pak běží Steam Client na grafickém prostředí KDE Plasma. Společnost Valve prozatím oficiálně potvrdila přibližně 400 her pro Steam Deck, celkový počet her běžících na tomto zařízení je ale více než 800. Herní konzoli je možné rezervovat s tím, že Valve předpokládá dodání někdy v druhé čtvrtletí tohoto roku. Cena nejlevnější modelu se pohybuje kolem 10 tisíc korun.

Steam DeckSteam Deck

FreeDOS 1.3

Po více než pěti letech vývoje vyšel FreeDOS 1.3, svobodná alternativa operačního systému MS DOS. Tato nová verze přichází s jádrem Kernel 2043, rozhraním pro příkazovou řádku FreeCOM 0.85a, lepší podporu CD, lepší kompresí, lepší podporu FAT32 a se spoustou dalších novinek. FreeDOS je užitečný na hraní starých DOSovských her, do vestavěných zařízení, na flashování BIOSu na starých základních deskách, na starý software, který se složitě nahrazuje a nebo prostě pro nadšence a nostalgiky.

FreeDOS 1.3FreeDOS 1.3

Vyšel Slax 11.2.0

Tomáš Matějíček oznámil finální vydání Slax 11.2.0. Tato nová verze je založená na Debianu 11.2 „Bullseye“ nabízí i stejné softwarové balíčky. Kvůli podpoře AUFS, umožňující práci s moduly i za běhu, ale muselo být použito linuxové jádro ve verzi 5.10. Mezi novinky patří podpora EFI při bootování z USB, odstranění webového prohlížeče Chrome a multimediálního přehrávače VLC ze základních balíčků, nahrazení správce připojení wicd aplikací ConnMan nebo přidání textového editoru SciTE a kalkulačky GNOME Calculator.

UX DAy - tip 2

Slax 11.2.0

Dahlia OS

Byl vydána vývojová verze dahliaOS s číslem 220222. Podle vývojářů dahliaOS se jedná o moderní, bezpečný a lehký operační systém přinášející to nejlepší z GNU/Linuxu a Fuchsia OS. Fuchsia OS je otevřený operační systém vytvořený firmou Google, který používá vlastní jádro s názvem Zircon. Dahlia umožňuje použití jak Zirconu, tak linuxového jádra. Používá své vlastní grafické prostředí Pangolin, které běží na správci oken s názvem Utopia.

dahlia OSdahlia OS

Nově vydáno

Průběžně aktualizovaná linuxová distribuce KaOS s prostředím KDE Plasma vyšla ve verzi 2022.02. Jim Pingle oznámil vydání pfSense 2.6.0, na FreeBSD postaveného operačního systému pro firewally a routery. Na Debianu postavená živá distribuce Linux Kodachi oznámila vydání verze 8.15. Na Arch Linuxu založená distribuce Bluestar Linux je k dispozici ve verzi 5.16.10.

KaOS 2022.02KaOS 2022.02

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.