Ja som článok čítal v svojom obvyklom zombie stave a nedochádzalo mi, čo má suse s chlebom. Či The Bread Code je nová distribúcia na spôsob gentoo, alebo čo a používajú sa tam chlebové metafory ...
Pozriem si to, možno sa mi podarí konečne spraviť dobrý kvások. Domáce chleby nejem, lebo bývajú hnusné. Aj moje pokusy boli. Možno to táto kniha napraví.
Můžete mít dobře popsaný algoritmus, vstupy, předpoklady - a v oblíbeném programovacím jazyce napsat program, který bude mít blízko k dokonalosti.
Můžete mít recept, prvotřídní suroviny - ale bez dostatečné praxe ten chleba dobrý nejspíš neupečete.
(Za předpokladu, že máte větší praxi v programování, než v pečení chleba.)
Kváskový chleba peču dlouho, mám vyladěný recept, žádnou knihu nepotřebuju, je zbytečná! A nebo ne?
Rád věcem rozumím a vím proč se věci dějou a jak ovlivňují výsledek. Že umím upéct chleba neznamená, že si nepřečtu jak funguje kvásek, při jakých teplotách a časech se dějou různé procesy, jaký vliv má na chleba mouka, co na to gluten a bakterie. A to tahle knížka přináší. Sice ne příliš do hloubky a precizně, ale jako úvod do problmatiky je to příjemné čtení. Kdo to myslí vážně, nabifluje se The Art of Fermentation od Sandora Katze.
Nota bene kvásek má dost společného s kvašením obecně, takže koho zajímá kyselé zelí, kefír nebo třeba miso, nechť navštíví stránky zkvaseno.cz, které k tomuto tématu přistupují pragmaticky, vtipně a zábavně.
Pro toho kdo zdroje nezná a zajímají ho: "Není zač."
Kdo zná, možná poradí další zdroje.