Hlavní navigace

Tasty Static: Skyroads v moderním hávu

22. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na klon jedné známé DOSové hry, ve které se skáče v raketce po plošinkách a musí se projet/proletět cílovým tunelem. Pokud myslíte na Skyroads, myslíte správně. Tasty Static je vlastně Skyroads ve 3D, ke kterému je přidáno mnoho dalších věcí. Vzhůru do světa plošinek a tunelů.

Tasty Static (TS) je hra, která je klonem klasické dosové hry Skyroads (kterou velmi doporučuji). Pro ty, které se nikdy nesetkali s hrou Skyroads, vězte, že je to neskutečně zábavná hra, ve které létáte s raketkou na plošinkách a musíte se dostat do cílové trubky přeskakováním z jedné plošinky do druhé. Ale TS samozřejmě není stejná – je plně v 3D, má další úrovně a odemknutelné možnosti, ke kterým se dostanete poté, co vyhrajete určité množství levelů.

TastyStatic

Hru si můžete stáhnout na domovských stránkách, kde si taky můžete stáhnout další úrovně do TS. Ke hře potřebujete ještě ale knihovnu audiere, která se stará o zvuk. Bohužel, hra se nerozběhne pod KDE4 (nebo je to naopak, hra se rozběhne pouze pod Gnome), nejspíš kvůli zvukovému démonovi.

Celkově je ovládání stejné jako v Skyroads – šipkami pohybujete svou lodí a mezerníkem skáčete. ovšem malé rozdíly tu jsou, a to díky odemknutelnému laseru, o kterém stále nevím, k čemu je vhodný.

TastyStatic

Grafika je v celku jednoduchá, po pár vyhraných levelech si můžete jednoduše upravit barvu lodi. bohužel máte na výběr jen několik barev, z čehož je většina vcelku zajímavě nazvaná – jako příklad můžu uvést to, že základní modrá barva se jmenuje „blue“, a hned druhé možné obarvení lodi se jmenuje „not blue“, přičemž to je barva velmi blízká oranžové.

TastyStatic

Již jsem se zmínil o dalších, stahovatelných úrovních, které jsou tvořeny hráči ve windowsovém level editoru (který funguje také pod wine). Levelů je hráči zatím vytvořených asi jen 31, což sice vypadá jako malé číslo, ale po zahrání několika úrovní bude číslo vypadat docela vysoce (protože hodně úrovní má velmi velkou obtížnost).

Ale nebyla by to zábava, kdyby to byl jen Skyroad ve 3D s odemknutelnými barvami a pohledy z jiných směrů. V TS najdete nové typy „dlaždic“, které v Skyroads vůbec nebyly – například obraceč gravitace či obraceč směru jízdy, díky kterému hra opravdu získává další „rozměr“, protože může být úroveň velmi vysoká (ve Skyroads byla výška úrovně omezená výškou obrazovky a nebylo vertikální scrollování).

Jediná věc v Skyroads je a v Tasty Static není, a tou je ukazatel paliva – ukazatel kyslíku ve hře stále je, ale je nazván Charge (holt dnes už kyslík ani spalovací motory nefrčí).

Hodnocení:

CS24_early

Plusy: hratelnost, odemknutelné bonusy, velmi dobré převedení klasiky do 3D

Mínusy: nefunguje pod KDE4

Verdikt: Skvělá hra, která si bere hodně věcí ze stařičkých Skyroads a přibaluje k nim třetí rozměr a další skvělé věci.
Stars 5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku