Hlavní navigace

Teewars: malé roztomilé potvůrky se zbraněmi

15. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Špatná nálada? Existují osvědčené způsoby jak si ji o pár příček vylepšit. Poslouchání zákaznické linky počítačových servisů, sledování videí na YouTube,... a co byste řekli na trochu násilí v podání nevinně vyhlížejících tvorů? Třetí možnost zvolíme nyní také my. Dnes představíme unikátní válku Teewars.

Teewars je akční hrou v dvourozměrném světě plném ozbrojených tvorů, které není snadné specifikovat. Část mi připomíná hrací kuličky, zbytek hlavu kočkovité šelmy. Přičemž obě skupiny mají nezbytné nožičky a jednu ruku pro držení zbraně. Titul je očividně zaměřen na multiplayerovou akci, ať už po síti nebo přes internet. Sami si bohužel zábavy příliš neužijete. Z toho vyplývá také absence jakéhokoli příběhu a s ním spojené rozmanitosti. Cíl bývá jednotvárný (samozřejmě v závislosti na zvoleném módu) – přežít a než si vás kulka či palice najdou, naplňte Charónovi pramici, ať si z tržby může koupit něco pořádného s motorem.

Teewars 1

Po spuštění aplikace doporučuji prohlédnout si settings dříve, než se k nějaké hře připojíte. Lze si zde přizpůsobit ovládání, stanovit úroveň grafických detailů, hudby, vybrat svého hrdinu a následně mu přidělit jméno, atd. Veškeré nabídky hodnotím jako přehledné a snadno se v nich orientuje. Vše máte hotovo? Tak nezbývá než se blíže zaměřit na samotnou herní scénu. Zvolte mezi lan a internetem a připojte se.

Teewars 2

Vítejte na bitevním poli. Na rozhlížení není příliš času, a tak vám to ulehčím. Důležité jsou zejména tři ukazatele v levém horním rohu. Srdíčka znázorňují počet životů, štíty pod nimi brnění. Začínáte s nulovým štítem a deseti životy. Obojí se dá naštěstí průběžně doplňovat. První pomocí červených srdcí roztroušených po mapě, druhé malými erby. Zmiňoval jsem ukazatele tři. Posledním je stav nábojů. Velmi nepříjemné je v klíčovém střetu vystřelit naprázdno. Jak si stojí výzbroj? K dispozici máme rozmanité zbraně. Posuďte sami:

Teewars 3

Palice – Výhodou je její neustálá připravenost k zásahu.
Pistole – Je sice omezena náboji, ale ty se samy po chvíli obnovují.
Brokovnice – Účinnost je obdobná jako u pistole, ale rozptyl je podstatně vyšší. Vynikající při větších konfliktech.
Granátomet – Velmi průrazná hračka, která dokáže protivníkem zatřást.
Katana – Oblíbenost japonských chladných zbraní neutuchá. Zde funguje jako nejsilnější argument ve hře. Nelze ji užívat stále, tak ji využijte.

Teewars 4

Pravý horní roh slouží jako informační panel vítězů a poražených. Prozatím si smíme vybrat ze tří módů. Jsou to již klasičtí zástupci – deathmatch, team deathmatch a capture the flag. Pro komunikaci během zabíjení slouží buď textový panel nebo vyjádření vnitřních pocitů, což se mi osobně velmi zalíbilo. Zatím tedy víme, že se pohybujete ve 2D světě a střílíte. Krom toho si lze povyskočit mezerníkem, ale nejlepší a nejrychlejší volbou pohybu po obrazovce je využití háku. Co to je? Pravým tlačítkem myši vystřelí postavička hák s lanem, kterým se dostanete na vyšší a těžko dostupná místa. Vlastně je to jediná možnost. Najednou lze užít jen jedno lano, ale zase lze navazovat a skákat jako Tarzan po liánách. Mazáci Liera a podobných titulů jistě znají.

Teewars 5

Grafická podoba je líbivá. Na zpracování si nestěžuji, není důvod. Hudební složka již mohla být mírně propracovanější. Špatné to ovšem není. Celkový dojem ze hry je rozhodně pozitivní. Přátelské ovládání, bezvadná hratelnost, to vše jsou jasné plusy. Navíc, a to bych vyzdvihl, je vypořádání s akčními scénami. Teewars je určen i pro mladší publikum. Přestože střílíte, mlátíte a sekáte, nepůsobí to krvelačně. Zasáhnete-li protivníka, vyletí z něj zlaté hvězdičky v závislosti na poškození. Nekonají se tedy žádná rudá jatka.

root_podpora

Titul Teewars rozhodně doporučuji. Zajišťuje zábavu na mnoho a mnoho hodin. Nechť vás muška nezradí.

Teewars 6

V sekci downloads na stránce hry najdete verze pro různé operační systémy i zdrojové kódy. Já zvolil archiv Linux x86. Po rozbalení stačí spustit binárku teewars, pro vytvoření lokálního serveru pak teewars_srv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku