Hlavní navigace

Telefónica O2 a Seznam.cz nabídnou IPv6 už příští rok

14. 6. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Ačkoliv se to na první pohled příliš nezdá, IPv6 začíná být velkým tématem. Poskytovatelé se postupně přibližují k momentu, kdy jim staré adresy dojdou a další už nikdy nedostanou. Jediným řešením je přechod na IPv6, který se tak zdá být naprosto nevyhnutelným. Telefónica O2 a Seznam.cz už začaly.

Minulý týden se v Praze konala konference Internet a Technologie 2010, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Jedním z hlavních témat byl i přechod (nejen) českého internetu na IPv6. Konkrétně se uskutečnil kulatý stůl o IPv6 a veřejná panelová diskuse, na které vystoupili zástupci důležitých organizací a firem.

Přechod na IPv6 je podle panelistů naprosto nevyhnutelný a internet nemá jinou možnost, než na něj přejít. V současné době totiž zbývá posledních šest procent IPv4 adres a další prostě nebudou. Pro nás jako uživatele je podstatné, že velcí hráči už začali podnikat kroky k tomu, aby do roka podporu IPv6 spustili.

Ondřej Filip, CZ.NIC: Přechod na IPv6 je náročný úkol

Úvodní slovo patřilo při kulatém stolu řediteli organizace CZ.NIC, který celou problematiku představil a posluchače uvedl do aktuálního kontextu. Když internet v sedmdesátých letech vznikal, nikdo nepředpokládal, že se rozšíří za hranice univerzit a že nebudou stačit čtyři miliardy IP adres, řekl Ondřej Filip.

Zdůraznil také, že se blížíme ke dnu zásob volných adres. IP adresy by na globální úrovni měly dojít během prázdnin příštího roku. Podle Ondřeje Filipa to ale nebude znamenat konec internetu. Na lokální úrovni budou k dispozici ještě volné bloky, které se budou přidělovat koncovým uživatelům a poskytovatelům. Někdy v roce 2012 bychom se mohli už dostat do skutečných problémů, varoval Filip.

Podle jeho slov je na tom Česká republika se zaváděním IPv6 poměrně dobře, i když by mohlo být lépe. Na nedávné konferenci RIPE bylo rozebíráno, jak je na tom svět se zaváděním IPv6. Jsme mírně vepředu, ale blízko evropského průměru. Naopak nejlepší je situace na Slovinsku, kde jsou například mobilní sítě plně připraveny na IPv6, porovnal situaci v Česku a ve světě Ondřej Filip.

Bohužel situace u poskytovatelů obsahu je zatím žalostná. Pomocí IPv6 je v Česku připojeno asi 1,5 % webů. Bohužel se jedná o velmi malé číslo. Ještě horší je situace z pohledu toků v propojovacím centru NIX. Tam IPv6 provoz tvoří jen asi desetinu procenta. Podle Ondřeje Filipa se jedná o problém ‚slepice a vejce‘. Poskytovatelé čekají na obsah a dodavatelé obsahů čekají na IPv6 přípojky u uživatelů. Je třeba to konečně nastartovat, vyzval k akci Filip.

Největším problémem je podle Ondřeje Filipa především technologická část, kdy je potřeba vyměnit většinu koncových zařízení u uživatelů. To bude podle jeho slov trvat minimálně několik let. V technologické rovině to můžeme přirovnat k digitalizaci televize, poukázal na složitost celé operace Filip.

Michal Feix, Seznam.cz: Příští rok bude Seznam plně na IPv6

Pozitivní informace pak přinesl Michal Feix ze Seznamu, který pracuje jako vedoucí IT operations a před časem jsme s ním přinesli rozsáhlý rozhovor. Podle Feixe bere Seznam situaci velmi vážně a chce být tahounem v českém IPv6 prostoru. Seznam.cz je největším poskytovatelem obsahu v České republice a zásobujeme obsahem 95 % uživatelů českého internetu, začal svou presentaci Michal Feix. V současné době má Seznam přes 1100 serverů a jeho IPv4 rozsah je obsazen z více než 50 %, upozornil Feix. Podle něj není rozsah zdaleka vyčerpán, ale do budoucna bude určitě znamenat problém. Seznam má i IPv6 rozsah, ale zatím jej komerčně nevyužíváme.

Michal Feix, Seznam.cz

Michal Feix zmínil i význam IPv6 pro společnost Seznam.cz. Pokud naši uživatelé budou používat IPv6, pak se na to jako poskytovatel obsahu musíme připravit. Je to zcela neodvratitelná budoucnost, protože jiné řešení než IPv6 nemáme. Michal Feix hovořil i o finanční stránce celého přechodu. Čím dříve to připravíme, tím levnější to bude. To je obecné pravidlo, které neplatí jen u IPv6, vysvětlil Feix.

Seznam se podle Feixe rozhodně IPv6 věnuje a jedna ze serveroven už je ‚IPv6 ready‘. Naší domovskou stránku můžete najít na ipv6.seznam.cz. Zatím je to jediná služba, kterou přes IPv6 u Seznamu uvidíte. V další fázi chce Seznam IPv6 „roztáhnout“ přes všechny služby a později převede na nový protokol i celou vnitřní síť. Podle Feixe se zlepšuje i přístup poskytovatelů připojení. Získat IPv6 konektivitu stále není úplně jednoduché, ale je to lepší, než to bylo kdy dřív. Stejné je to i v případě hardware. Už se nejedná o nadstandard za příplatek, ale o standardní funkci, řekl Feix.

Michal Feix také překvapivě vysvětlil, že přechod není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Zdaleka s tím nebude taková práce, jak jsme se báli. Naše technika je na IPv6 více méně připravená a bude stačit jen servery překonfigurovat. Není to nijak náročné ani drahé, jak si mnohé firmy myslí, shrnul praktické zkušenosti s IPv6 Michal Feix. Celý přechod chceme dořešit a ukončit během roku 2011. To už bude možné všechny naše služby přímo navštívit skrze IPv6 adresu.

Seznam začal úzce spolupracovat s O2 a obě firmy chtějí pomalu tekoucí vody IPv6 v Česku konečně rozproudit. Chceme se společností Telefónica O2 intenzivně spolupracovat na tom, aby se rozšířilo připojení přes IPv6 ke koncovým uživatelům. Uvědomujeme si sílu Seznamu a víme, že v tomto směru můžeme udělat hodně,Otázka není, zda IPv6 bude, ale kdy bude. Chceme, aby Seznam.cz a O2 byly dvěma významnými body v IPv6 světě a motivovaly další poskytovatele k rychlejšímu přechodu, uzavřel Michal Feix.

Jakub Votava, O2: Musíme se zabývat IPv6, náš rozsah brzy dojde

Klíčová je ovšem také role poskytovatelů připojení. U kulatého stolu zasedl také Jakub Votava, zástupce společnosti Telefónica O2, který tvrdí, že pro takto velkého poskytovatele bude situace brzy kritická. Během příštího roku dojde k dramatickému poklesu dostupnosti IPv4 adres. Dopad vyčerpání adresního prostoru pocítíme velmi intenzivně, protože každému novému zákazníkovi musíme přidělit IP adresu.

Jakub Votava (vpravo), Telefónica O2

Také podle Votavy se jedná o naprosto nevyhnutelnou budoucnost, se kterou je třeba už nyní počítat. Za dva až tři roky bude internet adresován především pomocí IPv6 a Telefónica se musí na tento nový trend připravit a musíme být schopni své uživatele oadresovat.

Jakub Votava zmínil také fakt, že i ze strany uživatelů začíná společnost pociťovat tlak na zavedení nového protokolu. IPv6 začíná být čím dál častěji požadavkem zákazníků. Jedná se především o zákazníky ze státní správy, kteří často požadují IPv6 konektivitu, řekl Votava.

O2 Telefónica vychází z nejpesimistič­tějšího scénáře, podle kterého je třeba se začít IPv6 velmi rychle věnovat, jinak bude situace brzy kritická. Máme přidělených 130 tisíc IP adres a předpokládáme, že už další nikdy nedostaneme. Přibližně v polovině příštího roku tak podle Votavy už O2 nebude mít další volné IPv4 adresy, které by mohly být přiděleny dalším zákazníkům. Zároveň předpokládáme, že většina obsahu bude stále adresovatelná jen skrze IPv4, posteskl si realisticky Votava.

Podle něj není přechod na IPv6 jen o překonfigurování sítí, ale je třeba upravit také řadu interních aplikací a procesů. Abychom byli vůbec schopni přejít, musíme přizpůsobit všechny naše interní systémy jako je billing systém, systém call centra a podobně. Podle Jakuba Votavy se jedná o velké množství různých aplikací, které musí s IPv6 počítat. Aby mohl vůbec zákazník naše služby používat, musí být schopen si ji nejprve objednat, vysvětlil.

Dalším problémem jsou modemy u koncových zákazníků, které dnes nejsou na IPv6 vůbec připraveny. Zákazník tedy musí dostat nový hardware nebo ten stávající aktualizovat. Noví zákazníci se tak v budoucnu budou připojovat jak přes IPv6, tak i přes IPv4. Každý zákazník dostane svůj veřejný rozsah v IPv6 a zároveň i privátní IPv4 rozsah. Stávající zákazníci stále poběží na současné IPv4 síti.

Telefónica O2 ale provozuje i mobilní síť, u které nastane časem stejný problém. Pro mobilní broadband bude k dispozici velmi podobné řešení. K dispozici budou dvě různá spojení, jedno na IPv4 a jedno pro IPv6. U mobilů budeme postupovat pomaleji, máme oddělený adresní prostor a IPv4 adresy nám v něm dojdou až někdy v roce 2012, vysvětlil rozdíl Jakub Votava.

Podle Jakuba Votavy je pro firmu přechod naprosto klíčový a bere jej proto velmi vážně. Telefónica vnímá celosvětově IPv6 jako primární projekt. V Česku už má Telefónica k dispozici IPv6 konektivitu směrem do zahraničí i do českého centra NIX. Musíme ještě zprovoznit IPv6 na našich DNS serverech, VPN serverech a dostat konektivitu ke koncovým uživatelům. Podle Votavy je problémem neexistence dostatečného množství IPv6 služeb. Budeme v síti implementovat NAT proto, aby se noví zákazníci přes IPv6 dostali i k IPv4 službám. Toto řešení je ale velmi špatně škálovatelné a bude mít problémy s výkonem. Proto potřebujeme, aby byly služby co nejrychleji dostupné přímo po IPv6, upozornil Jakub Votava.

Protokolu IPv6 bychom se v síti O2 měli dočkat oficiálně už přibližně za rok. Už v průběhu roku 2011 dojde k úpravě nabídky stávajících datových služeb tak, aby zahrnovaly plnou podporu protokolu IPv6, dodal na konci svého bloku Jakub Votava.

Monika Pochylá, Ministerstvo průmyslu a obchodu: státní správa by měla být první

Státní správa ví o problému s IPv4, ale nemá dostatečně velké množství prostředků, aby mohla přechod urychlit, začala svůj blok Monika Pochylá. Státní správa se podle ní ale od problému nedistancuje a chce jej řešit. Internet je velmi důležitý a musíme se postarat o to, aby i nadále fungoval.

Monika Pochylá, MPSV ČR

Také Evropská unie dlouhodobě tlačí státy do nového protokolu. Evropská unie vyžaduje, aby se v roce 2010 alespoň 25 % evropských uživatelů mohlo připojit přes IPv6. Zároveň Evropská komise vyzývá státní správy, aby akcelerovaly přechod na IPv6 tím, že v souvislosti se státními ITC zakázkami vyžadovali podporu nového protokolu. Většina těchto evropských dokumentů není nijak vynutitelná a neobsahuje žádné sankce, upozornila na bezzubost některých směrnic Pochylá.

Už v červnu 2009 bylo přijato usnesení vlády, které ukládá ministrům a vedoucím ostatních státních orgánů, aby od 30. června 2009 zajistily kompatibilitu nových zařízení s IPv6. Do 31. prosince 2010 by měl být také zajištěn přístup k internetovým stránkám a e-governmentu skrze IPv4 i IPv6. S tím souvisí i příprava strategie Digitální Česko. Chceme podporovat správu internetu zaměřenou na zavádění internetového protokolu IPv6 a zabezpečeného systému DNSSEC, shrnula Pochylá.

CS24_early

Podle Moniky Pochylé je zachování stávající podoby internetu zájmem nás všech. Přechod na IPv6 se týká všech, včetně státní správy. Naší rolí je stát se jedním z prvních uživatelů nového protokolu a zvyšovat povědomí o něm, uzavřela Monika Pochylá.

Fotografie dodala organizace CZ.NIC a jsou šířeny pod licencí Creative Commons uveďte autora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.