Hlavní navigace

The Legend of Edgar: rytířem od píky

23. 7. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Slyšte, slyšte! Zazpíváme vám prastarou píseň o statečném rytíři Edgarovi, kterému zlý černokněžník unesl milovaného otce. Statečný Edgar se však nevzdal a procestoval celou zemi, aby mu pořádně vyprášil jeho kouzelnický hábit. Tak co, jste připraveni na pořádné dobrodružství, které se jen tak nezají?

Cesta hrdiny

Edgarovi se znenadání ztratí otec, proto prachsprostě a bez důkazů obviní chudáka černokněžníka, který žije ve vzdálené věži za desatero horami a tisícero řekami. Jelikož nemá Edgar vybavení, rozhodne se ho vyžebrat na obyvatelích místní vesničky. Ty mu dají seznam surovin a pošlou ho do lesa a nedalekého dolu, aby přinesl dostatek surovin, z kterých by mu nějaký ten meč a štít mohli uplácat.

Hra v sobě kombinuje prvky skákačky a klasického RPGéčka. Edgar překonává překážky a bojuje s nebezpečnými tvory, na které využívá zbraně ze svého inventáře. V úvodních částech hry se dokonce pohybujete nebezpečnými lesy bez meče či štítu.

Hoď to kuře do klícky!

Během hry plníte velké množství zajímavých úkolů. Většinou se jedná o systém zabij, najdi nebo unes. Přesto v sobě mají jakousi zábavnou jiskru a  při jejich plnění se nebudete ani na minutku nudit. K jejich dramatizaci poslouží i naskriptované situace, které na vás v nečekanou chvíli pošlou třeba obrovský kámen.

Hra disponuje jednoduchým systémem dialogů. Se spřátelenými NPC můžete pokecat a vyptat se jich na podrobnosti o svém úkolu. To nejdůležitější z rozhovorů se vám zapíše do jakéhosi deníčku pod inventářem. V něm si poté můžete najít důležité informace o všech úkolech, a neskončit tak při hraní na mrtvém bodě.

Bojovník Edgar

Souboje probíhají jednoduchým způsobem. K dispozici máte od určité části hry meč a štít. Mečem se snažíte většinou stvůru zasáhnout a štítem blokujete jejich útoky. Při soubojích není nutné nijak taktizovat. Mačkáte tlačítko pro útok jako zběsilí a v nouzi největší se bráníte štítem. Každý zásah vašeho protivníka malinko odstrčí nebo ho pošle opačným směrem. To je obzvlášť nepříjemné u odolných stvůr, za kterými musíte několik sekund běhat a mlátit je zbaběle do zad.

Na konci důležitých pasáží na vás většinou čekají bossové. To jsou silnější potvory nebo zvláštní události, které vás mohou jedinou chybou snadno poslat do kytek. Většinou je musíte mlátit hlava nehlava nebo pravidelně využívat jejich slabá místa.

Vychytralý Edgar

Čas od času se ve hře vyskytne jednoduchá hádanka. Váš mozek se při nich sice nerozžhaví do ruda, ale působí jako příjemné zpestření hry. Sem tam odtáhnete bednu k místu, kam byste za žádných okolností nevyskočili nebo použijete kousek dřeva jako vor. U většiny hádanek se nachází páčka, která vám všechny důležité předměty vrátí zpět na původní místo.

Radost pohledět

The Legend of Edgar disponuje solidním grafickým zpracováním. Zpracování sice v dnešní době působí poněkud zastarale, ale mě osobně velmi sedlo a byl jsem z něho do jisté míry i nadšený. Hra vám dá vzpomenout na staré dobré časy a dýchne na vás nostalgickými vzpomínkami. Já osobně jsem si třeba vzpomněl na Sonica, kterého jsem jako dítě hrával na konzoli Sega Genesis.

Zvuky a pazvuky

Edgarův příběh je doprovázen solidním a hlavně originálním soundtrackem. Každá oblast má svůj hlavní zvukový motiv a tvůrci se nebáli jít ani do detailního nazvučení okolí. Ve vaší rodné vesnici například slyšíte i hučení větru a šumění oceánu v dáli.

Edgarovy šrámy z bitev

Žádná hra není bez chyb. Dokonce i na Edgarově bojem ošlehané tváři se najde pár viditelnějších jizev. Požitek ze skákání není tak intenzivní jako u klasické skákačky. Dále vás hra nutí několikrát probíhat ty samé pasáže a při cestování kolikrát nenarazíte na nic, krom pár mušek nebo jedné malé propasti. Když jsem se například již po čtvrté vracel do vesnice odevzdat surovinu na štít, začal jsem si přát, aby nějakým způsobem mohl zrychlit čas. Edgar totiž není zrovna dobrý pěšec ani běžec, a cesta se tak nepříjemně táhne.

Zářezy na pažbě

Náš neohrožený rytíř se asi vyžívá ve statistikách. Hra obsahuje poměrně detailní informace o vašem putování. Počítá například, kolik jste ušli kilometrů (hodně) a kolik stvůr je díky vám o hlavu kratší. Ne, že by vám tyto tabulky k něčemu byly, ale je to zajímavé zpestření hry a po dokončení se na ně jistě rádi podíváte.

root_podpora

Je Edgar sympaťák?

Tento netradiční mix se hraje vskutku božsky a pobaví každého hráče bez ohledu na věk nebo herní platformu. Pokud si uděláte trošku času a vydáte se s Edgarem na dobrodružství, uvidíte, že vám tento rytíř rychle přiroste k srdci a na konci se s ním budete jen neradi loučit.

Výhody

  • Grafika

  • Zvuky

  • Délka hry

  • Herní mechanismy

Nevýhody

  • Někdy obtížnost

  • Nudné cestování

  • Recyklace úrovní

Byl pro vás článek přínosný?