Hlavní navigace

The Swapper: atmosféra jako ve filmu Vetřelec

7. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo by si pomyslel, že skákačka zkřížená s logickou hrou bude mít lepší atmosféru než reinkarnace vetřelčího vesmíru ve filmu Prometheus. The Swapperu se to povedlo. Hra vás zavede na „opuštěnou“ planetu a nechá vás tam. Naštěstí se nebudete ubíjet samotou, máte s sebou zařízení, které vás může hned několikrát naklonovat.

Princip hry The Swapper je prostý. Musíte se dostat vždy do určité části úrovně, sebrat tam energetický orb, ten vložit do zařízení a pak pokračovat zase dál. Zní to jednoduše, ale každá místnost je kromě skákání plná opravdu těžkých hádanek. Jakmile se však naučíte pár triků se svou klonovací pistolí, zprvu neřešitelné věci se stanou… no, jak to jen říct – možné. I tak se váš mozek ale při řešení pěkně zapotí.

The Swapper - obrázky ze hry.

Klonování je základem úspěchu

Vaše klonovačka umí vytvořit až čtyři vaše kopie. Problém je, že čtyři těla neznamenají čtyři mozky. Všichni kosmonauti jen kopírují pohyb toho hlavního. Jakmile se vydáte kupředu, budou vás ostatní následovat, i kdyby je to stálo život. Klonovačka umí střílet vaše repliky téměř kamkoliv, kam dosáhne její paprsek. Je tak snadné vysadit klon do dalšího patra a tam ho postavit na mechanismus otevírající dveře. Samozřejmě platí, čím víc klonů jste vypustili, tím větší práci dá celou partu zvládnout, aby dělala to, co chcete.

The Swapper - obrázky ze hry.

Později si svou zbraň vylepšíte o převtělovač duší. Snadno se tak dostanete z těla do těla, což je v mnohých případech velmi praktické. Třeba můžete stoupat ve volném prostoru. Hodíte klon nad vás a pak se do něj rychle přemístíte. Když je klonovačka aktivována, vše se zpomalí a vy můžete lépe zamířit. Je to prosté, ale chce to trochu cviku, nebo se rozmáznete spolu se svými kopiemi o zem.

Pokud vyplácáte kapacitu klonovací zbraně na nesmysly, můžete se stát, že vám bude chybět tělo k aktivaci nějakého přístroje. Je několik možností, jak se svých „bratrů“ zbavit. Buď je do sebe absorbujete nebo je solidárně pošlete skočit z vyvýšeného místa. V každé úrovni jsou navíc paprsky světla, které vaše počínání v úrovni restartují.

The Swapper - obrázky ze hry.

Téměř otevřený svět

V pozdějších fázích hry se už pěkně zapotíte. Navíc se budete pohybovat po světě, který se tváří jako otevřený. V orientaci vám pomůže mapa. Někdy vám však velikost jednotlivých místností vyrazí dech. The Swapper umí nádherně znázornit megalomanství. Mezi dlouhými vzdálenostmi se pak cestuje pomocí vlečných paprsků. Ty se ale mohou někdy proměnit v nemilosrdného dopravce do stanice Zhouba.

Většina hádanek by byla lehká, kdyby vám sem tam neblokovalo různě barevné osvětlení funkce vaší zbraně. Rudý laserový paprsek prostě nepronikne červeným světlem a na fialovém poli se zas nemůžete teleportovat do jiného těla. Někdy dokonce narazíte na kombinaci několika osvětlení v jedné místnosti. Vyřešit takovou hádanku dá pořádně zabrat a v pozdějších fázích hry není neobvyklý ani dlouhý zásek na jednom místě.

The Swapper - obrázky ze hry.

Tísnivá samota

Největším plusem The Swapperu je však atmosféra. Tichá, zdánlivě opuštěná planeta vás prostě dostane. Hrdina se plahočí opuštěnými komplexy a sem tam narazí i na mimozemskou vegetaci. Navíc se s ním snaží komunikovat jistý druh mimozemské entity, což je chvílemi lehce znepokojující. Touha odhalit všudypřítomné tajemství obklopující planetu vás bude hnát dál, i když příběh není vyprávěn pompézně.

Po grafické stránce je The Swapper prostě úchvatný. Hra využívá jen strohou paletu barev. Spíše se budete pohybovat v tmavomodrých odstínech. O to víc občas zazáří různé fantastické stroje a sem tam i mimozemská flora. S tím skvěle korespondují zvuky umocňující atmosféru opuštění a samoty. Velmi zásadní roli hraje světlo, kromě toho, že občas blokuje vaše schopnosti, si slušně pohrává i s vašimi smysly. Není moc míst, kam by nepronikl alespoň jeden paprsek, a když je tma, svítí si váš avatar slabou baterkou. Do toho si ještě připočítejte různé pokročilé efekty. Hra je naštěstí slušně optimalizovaná, takže si ji zahrajete bez problémů i na průměrném notebooku.

root_podpora

The Swapper - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

The Swapper vzbudil značnou pozornost už před svým vydáním. Člověk tak nějak tušil, že se bude jednat o bombu, ale i tak vás atmosféra téhle 2D plošinovky prostě dostane. Hádanky jsou skvěle promyšlené a práce s klonovací pistolí úžasný nápad. Obtížnost je místy sice větší, ale eskaluje opravdu postupně. Nikdo vás nehodí jako neplavce do vody. Snad by jen The Swapper mohl být o trochu delší, z neznámé planety se vám totiž nebude chtít odejít.

Výhody

  • Herní mechanismy
  • Atmosféra
  • Audiovizuální stránka

Nevýhody

  • Délka hry
  • Občas vysoká obtížnost

Byl pro vás článek přínosný?