Hlavní navigace

Thomas Was Alone: hranaté dobrodružství

30. 8. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Thomas Was Alone perexový obrázek
Nedejte na první dojem, zvláště u dnešní hry. Ona totiž i jednoduchá kostičková hra může být krásná v detailech. Thomas je zvídavý obdélník, co se vydal na dobrodružnou cestu. Projděte několik desítek úrovní a spojte se s jeho kamarády v logické hře, za kterou stojí nadějný herní designér Mike Bithell.

Thomas Was Alone je minimalistický, opravdu velmi minimalistický experiment od nadějného herního designéra Mikea Bithella. Původně hra vyšla v roce 2010 jako webová flashová hra. Thomas ale nebyl ponechán napospas a roku 2012 vyšla rozšířená verze pro operační systém Windows a Mac OS X. Později si tato hříčka našla cestu i na konzoli PS3 a kapesní Vitu.

Co je ale fascinující na hře, kde je hlavním hrdinou inteligentní obdélník? Thomas, ač se to z obrázků tak nejeví, má charakter. Je zvídavý a někdo by nepřesně řekl i vykutálený. Thomas má dobrodružnou povahu, a tak začal cestovat portálem z úrovně do úrovně, a hle! Narazil na depresemi sužovaný čtverec jménem Chris. Ten sice nedokáže skočit tak vysoko jako Thomas, ale s brbláním se protáhne i malými skulinkami.

Thomas Was Alone screenshots

Cynický a depresivní čtverec či zvídavý obdélník

Cestou potkáte ještě další hranaté kamarády. Každý s trochu jinou vlastností a pohledem na svět. Cílem je se vždy dostat ke speciálnímu portálu. Ten má vždy tvar jednoho z hrdinů. Poté, co se všichni dostanou ke svému místu, jste teleportováni do další úrovně. Těch je několik desítek a průchod jimi je stále těžší a těžší. Herní doba i přes množství levelů bohužel není nikterak velká. Hru dokončíte za pár hodin.

Naštěstí si autor přichystal poměrně solidní portfolio překážek a potkáváním nových kumpánů se radikálně mění i hratelnost. Taková Laura, s prominutím – vypadá jako růžová matrace a je ve hře čistě od toho, aby si na ni hoši zaskákali. Jako trampolína pak dostane i mrzutého Chrise na místa, o nichž se mu nikdy ani nesnilo. Místy tak Thomas Was Alone připomíná legendární Arkanoid.

Thomas Was Alone screenshots

Vaším nepřítelem není jen nedostatek prostoru

V prvních úrovní bude vašimi nepřáteli pouze výška nebo příliš úzká chodba. Pak do hry vstoupí voda nebo třeba bodláky. Naštěstí jsou v těchto úrovní často přítomny i checkpointy, u kterých se hrdinové znovu objeví, pokud omylem zemřou. Později musíte nejen spoléhat na svou hlavu, ale i reflexi. Bodáky se někdy začnou pohybovat, do hry jsou implementována různá tlačítka měnící v mžiku úroveň a voda třeba ihned po začátku levelu začne stoupat.

Celkem budete mít k dispozici několik desítek úrovní. Obtížnost je velmi citlivě vyvážená a stoupá jen pozvolna. To není u logických her vždy pravidlem. Bohužel, někomu může nastavená obtížnost nevyhovovat, neboť hra není zas tak velkou výzvou. Někdy vás brzdí spíš pomalé tempo. Mezi hrdiny se musí pracně přepínat a občas absolvovat stejnou lokaci za všechny přítomné v úrovni je místy otravné. Nejhorší je, když znáte řešení, ale pomalu se k němu belháte. Naštěstí jedna chyba během hraní neznamená konec a většinou se můžete vrátit k předchozímu kroku.

Thomas Was Alone screenshots

Grafika je nádherná. Musíte si ale všímat detailů

Grafická stránka, ač to tak zpočátku nevypadá, oslní v detailech. Vše je hranaté, to je pravda, ale autor zajímavě pracuje se světlem. Každý objekt hází stín nebo za sebou nechává stopu po pohybu. Voda je interaktivní a není to jen obarvené políčko. Stejně tak kvádry občas mění tvar, jako by byly z želatiny. I když se to na obrázku nezdá, Thomas Was Alone je pěknou hrou s podmanivým hudebním doprovodem. Kapitolou samou o sobě je pak povedený dabing. Ten se vyrovná i kdejaké adventuře zaměřené na dialog.

Thomas Was Alone screenshots

Hra jede na enginu Unity a linuxovou verzí se moc nechlubí

Linuxová verze hry Thomas Was Alone vyšla nedávno v rámci víkendové akce the Humble Weekly Sale. Hru je možné normálně zakoupit na Steamu, ač není zatím označena jako linuxová. Přesto je fakt, že hra pro náš oblíbený operační systém je špatně k sehnání, pokud mluvíme o oficiální cestě. To se však jistě brzy napraví. K portu byla předurčena už jen použití multiplatformního enginu Unity. Na něm běží v současné době značné množství linuxových nezávislých her, ovšem i tak má stále své mouchy a někdy trochu blbne. Většinu nešvarů lze vyřešit řadou fanouškovských návodů.

Thomas Was Alone screenshots

Závěr a konečné hodnocení

Thomas Was Alone je úžasná hříčka, ke které je snadné přistupovat skepticky. Koneckonců, obrázky ani videa nevypadají nijak úchvatně. Kdo by pak chtěl utratit 8 euro za skákající kostičky. Po zahrání prvních levelů vás ale hra vtáhne a oslní skvělou hratelností. Ta se jen velmi těžko popisuje. Nedejte na první dojem a zkuste Thomase trochu blíž poznat, má co nabídnout, ač se to zprvu nezdá.

CS24_early

P. S.: Hru je možné zakoupit na Steamu.

Výhody

  • Hratelnost

  • Audiovizuální stránka

  • Originalita

  • Dabing

Nevýhody

  • Herní doba

  • První dojem

Byl pro vás článek přínosný?