Hlavní navigace

Thunderbird 3: dvouleté čekání se vyplatilo

7. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po více jak dvou letech se blíží vydání nové verze poštovního klientu Mozilla Thunderbird. Tento populární multiplatformní klient na své cestě k verzi 3 urazil dlouhou cestu a my si v dnešním článku představíme jeho hlavní novinky v uživatelském rozhraní, vyhledávání, konfiguraci a dalších oblastech.

Mozilla Thunderbird nemá smysl dlouze představovat. Tento populární poštovní klient si za poslední dva roky prošel zajímavou cestu. Hned na jejím začátku projekt opustili oba hlavní vývojáři, aby se jeden z nich po čase opět vrátil. Druhou významnou změnou pak byl přesun vývoje na nově vzniklou organizaci Mozilla Messaging. Po více jak dvou letech vývoje se pomalu o slovo hlásí Thunderbird verze 3 a v dnešním článku si přestavíme jeho hlavní novinky.

Novinky v uživatelském rozhraní

Jednou z novinek, kterou uživatel starší verze prakticky hned zaregistruje, je prohlížení poštovních zpráv v panelech. Poštovní zprávy tak lze otevírat do nových panelů podobným způsobem, jako stránky u vašeho oblíbeného webového prohlížeče. Je zde navíc podpora relací, takže otevřené panely budou dostupné i při příštím spuštění poštovního klientu. Zprávy nejsou nově otevírány po dvojklepnutí do nového okna, ale do nového panelu

Na hlavní liště si lze povšimnout, že popisky k jednotlivým tlačítkům nejsou ve výchozím nastavení umístěny pod ikonami jako v předchozí verzi, ale po jejich pravé straně. Díky tomu lze ušetřit trochu volného místa pro pracovní plochu. Původní možnosti nastavení zůstávají zachovány.

Thunderbird 3

Zobrazení struktury poštovních složek má ve výchozím nastavení nové rozvržení pojmenované Chytré složky, v kterém jsou seskupeny stejné složky z jednotlivých poštovních účtů. Pokud přijímáte zprávy z více poštovních účtů, můžete tak snadno přepínat mezi pohledem, kdy se díváte na poštu ze všech účtů či pohledem, kdy pracujete pouze s poštou z konkrétního účtu. Přepnutí do původního nastavení je samozřejmě možné.

Thunderbird 3

Nová hlavička zpráv

Oproti verzi 2.0 došlo k výrazné úpravě zobrazení hlavičky poštovní zprávy. Na té nyní nově po pravé straně naleznete tlačítka pro práci se zprávou, které sem byly přesunuty z hlavní lišty programu. Pro někoho změna k lepšímu, pro jiné pak změna nevítaná.

Thunderbird 3

Pokud se vám přesunutí tlačítek nelíbí, máte možnost si je na hlavní lištu programu doplnit a na hlavičce zprávy je skrýt pomocí následujícího kódu přidaného do konfiguračního souboru userChrome.css. Vzhled tlačítek lze též konfigurovat pomocí místní nabídky pod pravým tlačítkem myši.

#header-view-toolbox {
  visibility: hidden;
} 

Pokud budete v Thunderbirdu 3 hledat zjednodušenou podobu hlavičky, nenaleznete ji. Došlo k jejímu odstranění do podoby samostatného rozšíření, které si mohou zájemci nainstalovat.

Vedle jednotlivých adresátů v hlavičce zprávy si lze povšimnou malé hvězdičky. Když je hvězdička vybarvena, znamená to, že daný kontakt máte uložen v Adresáři. Pokud vybarvena není, je možné klepnutím na hvězdičku kontakt snadno přidat. Již přidaný kontakt lze též z hlavičky zprávy rychle upravit či odstranit.

Thunderbird 3

Fulltextové vyhledávání

Jednou z důležitých funkcí poštovního klienta je bezesporu vyhledávání. V tomto směru přináší Thunderbird 3 nové fulltextové vyhledávání, které je dostupné v pravém horním rohu. Postačí zadat hledaný výraz, Thunderbird se jej pokusí dohledat a výsledek zobrazí seřazený dle relevance v samostatném panelu. Zde je pak možné nalezené výsledky dále filtrovat.

Thunderbird 3

Pro potřeby vyhledávání je pošta Thunderbirdu průběžně indexována. Pokud přejdete na Thunderbird 3 ze starší verze a máte hodně pošty, může počáteční indexace trvat déle a počítač trochu zatížit. Pozdější průběžnou indexaci nově přijaté pošty již prakticky nezaregistrujete a samotné vyhledávání je rychlé.

Zjednodušená konfigurace poštovních účtů

Zejména méně zkušení uživatelé se často potýkají s problémem, jak nastavit poštovní účty. Pojmy jako POP3, IMAP či SMTP jim mnoho neříkají a mnohdy ani neví, kde je získat. Thunderbird 3 se proto snaží tento problém alespoň částečně řešit a u zakládaného poštovního účtu chce po uživateli pouze jeho jméno, e-mailovou adresu a heslo. Zbývající informace se pak pokusí automaticky dohledat.

Thunderbird 3

K automatickému dohledávání pár slov. Základem je centrální databáze konfigurací, kterou provozuje Mozilla Messaging a kde se snaží mít informace o nejčastěji používaných službách poskytující e-mailové schránky. Pokud se Thunderbirdu nepodaří získat adresu z centrální databáze, pokusí se hádat. Bližší informace o formě dohledávání konfigurace jsou uvedeny v Mozilla Wiki.

Archivace pošty

V Thunderbirdu 3 nově přibyla funkce pro archivaci pošty. Nejedná se ani tak o funkci na zálohování pošty, jako spíš její automatické zatřídění. Pokud nad označenými zprávami stisknete klávesu A, dojde k přesunutí zpráv do složky Archív. Zde jsou zprávy tříděny podle data odeslání do podsložek. V závislosti na konfiguraci je pošta tříděna dle roků či případně dle jednotlivých měsíců.

Thunderbird 3

Upravené kontakty

Kontakty Thunderbird prošly obměnou. Samotný Adresář vypadá obdobným způsobem, jako v předchozí verzi, detail kontaktu je však odlišný. Jeho obsah byl přeskupen a celkově je nyní přehlednější. Jednotlivým kontaktům lze nově přiřadit datum narození a fotku. Naopak stále chybí možnost přiřadit ke kontaktu více jak dvě e-mailové adresy.

Thunderbird 3

Změny v přístupu k poště skrze POP3 a IMAP

Za zmínku určitě stojí i věci, které nejsou na první pohled vidět. Pokud si založíte nový poštovní účet, ke kterému budete přistupovat skrze protokol POP3, nebude ve výchozím nastavení pošta ze serveru po stažení smazána. K této změně vývojáři přistoupili na základě častých dotazů uživatelů, kteří si Thunderbird vyzkoušeli, ale chtějí se vrátit k webovému rozhraní pro správu pošty. V takovém případě řeší, jak poštu snadno převést zpět.

Pokud tedy budete u nově založených poštovních účtů chtít, aby se stažená pošta ze serveru mazala, musíte si to v konfiguraci poštovního účtu nastavit.

Thunderbird 3

V případě IMAPu se pak Thunderbird 3 bude snažit poštu přednačítat. Při prvním spuštění si tak pravděpodobně povšimnete, že se Thunderbird pokouší jednotlivé zprávy donačítat, aby se s nimi dalo později rychleji pracovat. Ze serveru se však pochopitelně nemažou.

V souvislosti se stahováním pošty souvisí lepší ošetření stavu, kdy bylo zadáno chybné heslo. Ve starších verzích musel uživatel zbytečně složitě dohledávat, kde lze spravovat uložená hesla, chybně zadané heslo zde smazat a při opětovném pokusu o stažení pošty byl dotázán na nové heslo. Nyní se uživateli při chybném heslu zobrazí dialog, kde může heslo jednoduše změnit.

Thunderbird 3

Nový migrátor z předchozí verze

V souvislosti s novými verzemi uživatelé často řeší otázku, jak některé realizované změny vrátit do stavu v předchozí verze. Ne každý totiž má rád změny, ne každému musí sednout. Vývojáři se pokusili uživatelům přechod na novější verzi co nejvíce usnadnit a přišli s nástrojem Pomocník s migrací. Ten je dostupný v nabídce Nápověda, vysvětluje benefity realizováných změn a nabízí přepnutí na původní podobu.

Thunderbird 3

Šikovné drobnosti

Vývoj Thunderbirdu 3 byl dlouhý, takže nepřekvapí, že novinek je skutečně hodně. O několika dalších novinkách tedy jen stručně:

UX DAy - tip 2

  • Thunderbird 3 obsahuje nový Správce doplňků obdobný tomu, jaký je ve Firefoxu 3.5. Taktéž obsahuje nový Správce hesel.
  • V nabídce Nástroje je nově dostupný Správce aktivit. Jedná se o okno, v které naleznete informace o posledních provedených operacích jako je stažení pošty či přesunutí zpráv do jiných složek.
  • Jednotlivé typy složek mohou mít odlišné nastavení pořadí a šířky sloupců.
  • Při psaní zprávy budete na základě klíčových slov v e-mailu upozorňování, zda jste nezapomněli přiložit přílohu.
  • Thunderbird 3 podporuje konverzace. Jedná se o zobrazení historie komunikace, ovšem nejedná se o podobné konverzace jako například poskytuje GMail. Konverzace naleznete v nabídce další akce na hlavičce poštovní zprávy.
  • Podpis pro zprávy lze nyní nastavit přímo u konfigurace účtů. Odpadá tak přikládání externího textového souboru.
  • Nově je možné vytvářet si vlastní lišty.
  • Při označení textu e-mailu a klepnutí na tlačítko Odpovědět bude v okně pro psaní odpovědi zobrazen pouze text, který byl označen.
  • Uživatele Windows potěší integrace s Windows Search
  • Uživatelé Mac OS X mají nově dostupnou možnost migrace z Mail.app, podporu Growl a integraci se systémovými kontakty.

Vyčerpávající přehled změn též přináší wiki na serveru MozillaZine.

Závěrem

Na novou verzi Thunderbirdu se čekalo více jak dva roky. Čekání se nakonec vyplatilo a řada novinek si jistě své uživatele najde. Nezbývá než doufat, že na další verzi nebudeme čekat tak dlouho. Dle vyjádření vývojářů by však měla nadcházející verze, kterou by měl být Thunderbird 3.1, vyjít již příští rok na jaře. Finální verzi Thunderbirdu 3 lze očekávat v nejbližších dnech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.