Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tichá aktualizace moderních prohlížečů se obejde bez uživatele od Pohodář - Já si myslím, že systém Windows/Microsoft Update není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2013 14:55

    Pohodář (neregistrovaný)

    Já si myslím, že systém Windows/Microsoft Update není vůbec ekvivalent repozitářům na Linuxu. Ekvivalentem může být pouze k oné aktualizační funkci.

    Co se týká výběru SW tak by šlo zmínit Windows Marketplace. Jenže je to jen další věc kterou Microsoft (nebo spíše ten kdo to za něj dělá) neumí. Je zaměřená velmi komerčně, ceny nelidové, MS upřednosťnujě ta nejsložitější řešení ohledně upgrade svých vlastních produktů, celé si to přímo říká o problémy s licencemi při reinstalaci, jazyk obchodu i verze produktů jsou stále zaměřeny na anglicky mluvící...

    Takže, to u nás skoro nikdo normální (koho SW vybavení počítače nestojí půlku výplaty a více) nepoužívá.

    Dále máme od Microsoftu k dispozici jeho zdarma (při zakoupené licenci na Windows nebo Office) poskytovaný SW, dokumentaci, příklady, občas je hodnotná i "podpora" (lépe řečeno programátoři MS, kteří se zabývají určitými chybami ve svých projektech. Někdy, i když jen velmi zřídka, se i zabívají požadavky uživatelů jejich produktů.)

    **
    Aktualizaci ve Windows nemá příliš smysl srovnávat s Linuxem. Jsou to odlišné světy s odlišnými přístupy.

    Internet Exploreru se dnes už myslím vlastními silami, sám tedy automaticky neaktualizuje, příslušné zaškrtávátko už nemohu najít. Aktualizace je vždy součástí Windows/Microsoft Update, ten se vždy alespoň jednou denně podívá je-li třeba aktualizovat. Je-li tedy alespoň tohle minimum aktivováno.

    Ostatní browsery musí mít vlastní aktualizační rutinu. Pokud vím, tak Firefox i Opera ji mají.

    **
    Já osobně myslím, že to jak probíhají aktualizace je v pořádku. Ani si nedokáži představit že by mi chtěly Windows kecat do toho, že používám první verzi aplikace od Pepy z Horní dolní a přitom on již dnes dává k dispozici verzi dvacátou.

    Pokud mohu posoudit, všechny aplikace které v systému mám mají jakýsi vlastní aktualizátor, nebo alespoň notifikátor upozorňující, že existuje nová verze. Všechny tyto automatické aktualizace mám vypnuté, vývoj nijak zásadně nesleduji a stejně mám aktualizace v dobrém (a zejména požadovaném) stavu.

    Tomu komu to nestačí nabízejí různé firmy různé produkty (nově třeba Avast!) s rozšířenou správu aktualizací. Podle mne jde většinou jen o otravnou blbost, která se stejně zabývá jen mainstreamovými aplikacemi. Což ani jinak nemůže být; těch aplikací jsou mraky, některé se už roky nevyvýjí, každý den vznikají nové, mění se licence, jsou v různých jazycích,...

    Jestli něco ve Windows má cenu, tak si naopak projít nastavení firewallu a překontrolovat si povolenou komunikaci aplikací třetích stran (Instalace nových pravidel může proběhnout i skrytě a při odinstalaci nemusí být pravidlo zrušeno. Tohle si třeba myslí EaseUs Todo Backup, který ani neinformuje k čemu že komunikace má sloužit.), případně jim preventivně rovnou zatrhnout tipec.

  • 15. 5. 2013 17:12

    Jiří Macich ml.

    Já si myslím, že systém Windows/Microsoft Update není vůbec ekvivalent repozitářům na Linuxu. Ekvivalentem může být pouze k oné aktualizační funkci.

    Reagujete na diskusi nebo na článek? :-) Pokud na článek, tak Microsoft Update nebyl označen za ekvivalent, ale za něco, co má k repozitářům nejblíže, ale pořád jim je to na míle vzdáleno. Mimochodem: přes Microsoft Update se nešíří jenom aktualizace. Microsoft přes něj jako volitelné „aktualizace“ distribuuje balíček doplňkových programů Windows Essentials, antivirus Microsoft Security Essentials, plug-in Silverlight a tuším, že už i Skype.

  • 15. 5. 2013 18:39

    Pohodář (neregistrovaný)

    Reagoval jsem na článek. S distribucí doplňkových aplikací máte pochopitelně pravdu, ale... myslím že to každý viděl a ví o čem je řeč, netřeba to rozebírat z žádné strany. I když?!

    Například s příchodem Windows 7 (plná edice, nevím teď rychle jak se to jmenuje) jsem právě očekával, že zmiňované "off-line (na Live Microsoftu většina z vysoka) bonusové aplikace" budou přímo součástí Windows Update (nebo dokonce instalačních médií) jsem byl nemile zklamán tím, jak to Microsoft zpytlíkoval. Existují jen anglické verze, jen na webu, mnohdy už jsou stažené a dále nedostupné... uživatelé se buďto spoléhají na "cracky" od neznámých programátorů, nebo si vezmou potřebnou aplikaci z jiných Windows (či přinutí instalátor pro jiná Windows vydat obsah) a následně ji přinutí fungovat.

    To, že to Microsoft nevymyslel příliš dobře ohledně jazykových balíčků, versus nativní jazykové prostředí je také evidentní - postupem času je systém zaliskán nejrůznějším balastem. Mezitím jiní lidé už dávno píší vlastní jazykové přepínače čímž doplňují funkcionalitu systému (která nemusí být viditelně dostupná ve všech verzích Windows) za Microsoft. Microsoft by se měl jednoznačně a definitivně rozhodnout pro multi-jazykový přístup, ono psát v příkazech česky (pokud to tak někdo má) je stejně úchylné, navíc by se časem mohlo stát že naticní anglické příkazy přestanou fungovat v libovolné verzi Windows. Omlouvám se za odbočení. Ale alespoň je vidět že jde o celý složitý systém, který se špatně mění i opouští.

    Jinak by šlo poznámek (nemám na mysli žádné hanění) k článku udělat spoustu. Ale bylo by to k něčemu? Osobně mi příjde i ten článek zbytečný. Je ale pravda, že nemám vůbec žádnou představu o tom, kde například berou informace o počítačích dnešní školáci, či středoškoláci.

    Těch pár poznámek:
    - Ballot Screen je kravina, aktualizace (KB976002) kterou nemusíte vůbec přijímat. Pokud nechcete, nebo se to už nestalo. To stejné třeba Windows Live Essentials (KB2434419). Ale například takový Silverlight je lépe nainstalovat a zakázat, protože každá nová instalace je považována za samostatný produkt (nic otřesnějšího jsem neviděl, přitom jde o mrtvý plugin).
    - V článku příliš zdůrazňujete že výchozím nastavením Windows jsou automatické aktualizace, prý i automatický/nes­chválený restart jako by to bylo něco nezměnitelného. Neznám uživatele který si aktualizace neupravil tak aby mu vyhovovaly. Problém je prý snad s Windows Defender/Security Essentials na Windows 8 - prý se pro to píší externí aplikace (ale podrobnosti neznám, Windows 8 dobrovolně pořídit nehodlám a cizími počítači se už také nehodlám zabývat).
    - Myslím že když se chcete bavit o automatických aktualizacích na Windows, nemůžete pominout ty kvanta aplikací, které protento účel existují a spravují nemalé databáze. Ani Microsoft nepoužívá jen systém Windows Update, ale pro bezpečnostní kontroly existují další nástroje.
    - K nabízenému SW. Alespoň v minulosti, pokud něco uživatelům Windows opakovaně chybělo na webu Microsoft vydával i jakási doporučení pro SW třetích stran. Sám dříve, dnes je to značně omezené, spravoval několik galerií s doplňky pro své aplikace. Dnešní Microsoft je méně přívětivý, není to však jednobarevná záležitost, není zde prostor myšlenku objasnit a rozvinout.
    - V článku se snažíte nabudit dojem, že když se aktualizace neaplikuje okamžitě po vytvoření (není tedy ihned a všem zařazena do systému Windows Update) je to již pozdě. Toto by bylo na samostatný článek. Shrnu to jen tak, že až na pár chyb to dělá Microsoft celkem dobře. Hodnotí ryzika, a pokud vím již dlouho nevydává neodzkoušené aktualizace které by způsobili špatnou (teď neřeším bezpečnost) funkci IE. Druhá stránka věci je že se mu čas od času podaří špatně odhadnout míru rizika pro něj známé chyby (zpravidla když Widává nová zbytečná Windows, browser,...) Nemyslím, že IE je napadnutelný nebo ohroženější než ostatní browsery. Prostor na zlepšování rozhodně je, ale Microsoft bohužel správný směr nechce vidět (i když mu to skalní příznivci neustále a opakovaně vnucují), kopíruje Google a jako bezpečnostní prvky nově vymyslel zrůdného malého (nebo už velkého) bratra SmartScreen a brzy asi ty aktualizace (těšte se až vám přestanou fungovat určité protokoly, a neprohlédnete si ani offline-uložené dokumenty, kvůli nějakému dočasnému nebezpečí...).

    Koukám se zase rozohňuji a odbíhám... Už to zkrátím. Linuxáři, nebo i programátoři pro Windows, snažte se! Potřebujeme Microsoft a jeho produkty v mnoha ohledech nahradit. Za mne, už nejsem dále ochoten na zhoršování "užitnosti a věcí souvisejích" (nevím jak to pojmenovat). Možná nastane opět doba komerčně prodávaných browserů. Základní vlastnost ale musí být bezproblémová integrace do systému.

    P.S.
    Proč mi zmizel můj příspěvek ohledně dotazu na Rational Wiki?

  • 15. 5. 2013 19:43

    Jiří Macich ml.

    Například s příchodem Windows 7 (plná edice, nevím teď rychle jak se to jmenuje) jsem právě očekával, že zmiňované "off-line (na Live Microsoftu většina z vysoka) bonusové aplikace" budou přímo součástí Windows Update (nebo dokonce instalačních médií) jsem byl nemile zklamán tím, jak to Microsoft zpytlíkoval.

    Je to výsledek určitého procesu. V minulosti byl kritizován, že ke svým systémům přibaluje další vlastní programy, takže tento trend omezil. Stačí si vzpomenout na prohraný spor o Windows Media Player nebo negativní uživatelskou odezvu na rozsah přibalených programů ve Windows Vista.

    Existují jen anglické verze, jen na webu, mnohdy už jsou stažené a dále nedostupné...

    Existuje nespočet lokalizací včetně české. Viz http://get.live.com. Nedostupné jsou jen ty programy, jejich služba byla zrušena nebo nahrazena (Mesh > SkyDrive, Messenger > Skype).

    Ballot Screen je kravina, aktualizace (KB976002) kterou nemusíte vůbec přijímat. Pokud nechcete, nebo se to už nestalo.

    Nesporně, ale to už o ní dopředu musím vědět. Uživatelům využívajícím automatické aktualizace se prostě vnutí.

    V článku příliš zdůrazňujete že výchozím nastavením Windows jsou automatické aktualizace, prý i automatický/nes­chválený restart jako by to bylo něco nezměnitelného. Neznám uživatele který si aktualizace neupravil tak aby mu vyhovovaly.

    Nemyslím si, že to příliš zdůrazňuji, natož v negativním smyslu. Právě naopak. Je totiž pravda, že nastavit si aktualizace není žádný velký problém, ale třeba zbavit se samovolných restartů nebo upozornění na nutný restart už dle mých zkušeností většina koncových uživatelů nezvládá.

    Myslím že když se chcete bavit o automatických aktualizacích na Windows, nemůžete pominout ty kvanta aplikací, které protento účel existují a spravují nemalé databáze. Ani Microsoft nepoužívá jen systém Windows Update, ale pro bezpečnostní kontroly existují další nástroje.

    Zmiňovat se o těchto nástrojích mi nepřišlo relevantní, protože v článku jde především o současný způsob instalace aktualizací prohlížečů v jejich vlastním podání. Až budu psát článek o celkové problematice aktualizací pod MS Windows, jistě jim věnuji prostor. Tady šlo jen o malou výseč z podstatně komplikovanější problematiky, která by sama vydala na seriál článků ...

    V článku se snažíte nabudit dojem, že když se aktualizace neaplikuje okamžitě po vytvoření (není tedy ihned a všem zařazena do systému Windows Update) je to již pozdě.

    To jste vyčetl z čeho? Možná jste něčemu špatně porozuměl, možná jsem se někde špatně vyjádřil. Myslíte zmínku o tom, že nové verze Internet Exploreru (nikoliv pouhé jednotlivé či kumulativní aktualizace) se přes Windows Update šíří se zpožděním oproti svému vydání?

    Nemyslím si, že by byl až takový problém, kdyby se čas jejího uvedení mezi volitelné aktualizace v rámci Windows Update zkrátil. O načasování vydávání záplat však řeč nebyla.

    Proč mi zmizel můj příspěvek ohledně dotazu na Rational Wiki?

    To netuším. V diskusi nemám jiné možnosti než kterýkoliv čtenář.

  • 16. 5. 2013 8:40

    VfB (neregistrovaný)

    Windows market je blbost zmiňovat protože přes něj se z 85% instalují jen drobné blbůstky, které mají ekvivalent k addonům Mozilly nebo widgetům Opery. Apliakcí, které si toto označení opravdu zaslouží je zde jak šafránu.