Hlavní navigace

Tiny & Big: zajímavá arkádová skákačka

2. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hra Tiny & Big má docela neobvyklý příběh: vašemu dědečkovi byl ukraden kus spodního prádla zlým padouchem, a tak se vydáte na cestu za záchranou jediného kusu prádla, který váš dědeček vlastní. Cesta to nebude rozhodně snadná, a proto vám budou pomáhat dvě věci – laserový řezák a hák na provaze.

Hru si můžete stáhnout zatím v beta verzi, přičemž plná verze bude nejspíše placená – bohužel, toto je pouze moje domněnka, protože na domovských stránkách jsem nenašel ohledně toho žádnou další informaci. Hra má být nejspíše rozdělena do více epizod, což je v dnešní době docela častý způsob distribuce.

Tiny and Big

Po spuštění hry se otevře v samostatném okně menu, které je ale trochu hůře řešeno a kvůli animacím někdy hůře reaguje. V nastavení najdete nastavení fullscreenu, které mi ale nefungovalo, nastavení rozlišení – při nastavení jiného rozlišení se hra spustí vždy v okenním režimu, nastavení všech ostatních věcí bohužel také nefunguje, což ale lze zatím odpustit, protože jde o první beta verzi.

Tiny and Big

Hra je z pohledu třetí osoby, takže vidíte na vašeho hrdinu a okolí celkem přehledně. Ovládání je jednoduché, klávesami WSAD se pohybujete a mezerníkem skáčete. Levým tlačítkem myši míříte laserový řezák, tedy spíše nakreslíte čáru, jak chcete rozříznout kámen (zem není plně zničitelná, řezat můžete jen do kamenů). Pravým tlačítkem pak vystřelíte hák, který se zachytí k jakémukoliv objektu a můžete s ním pohybovat (jen s těmi, které nejsou uchyceny).

Tiny and Big

Grafika hry je komiksového rázu, tedy skoro vše je pěkně obaleno černými čárami a prostředí zatím vypadá docela zajímavě. Ve hře narazíte zatím pouze na dvě postavy – Tiny, kterého ovládáte, a Big, který ukradl vašemu dědečkovi kus spodního prádla. Zajímavostí je, že Big, navzdory svému jménu, je menší než Tiny. Poslední „člověk“, kterého ve hře potkáte, je rádio, které máte připevněné na batůžku. Provede vás tutoriálem a pak vám bude dělat společníka na cestě.

Tiny and Big

Příběh není nijak složitý, ale stojí za zmínění – vašemu dědečkovi ukradl zlý Big poslední kus spodního prádla, a tak se ho snažíte chytit a získat ukradenou věc zpět. To ale ještě nevíte, že když si natáhnete tento kus spodního prádla přes hlavu, uvolní se jeho magické schopnosti a můžete se na krátkou vzdálenost teleportovat, což může být trochu problém při cestě za zlým Bigem. Už podle příběhu lze říci, že se tvůrci snažili udělat humornou hru, která podle mě funguje. Příběh možná zní trochu podivně, ale o něj v této hře až tolik nejde. Bohužel, zatím musím hře vytknout až moc velkou lineárnost, což je na konci bety dost vidět – Big je na vrcholku kamenné sochy a vy ho musíte dostat dolů, přičemž vždy spadne do sopky a sopka vybuchne. Je možno s trochou úsilí zabránit tomu, aby Big spadl do kráteru sopky, ale hra končí vždy stejně.

CS24_early

Hodnocení
Plusy: Grafika, fyzikální systém, humor
Mínusy: Jednoduchý příběh, Chyby v menu a pár chyb ve hře.
Verdikt: Zatím docela dobrá hra, která i v beta verzi vypadá zajímavě a dokáže na chvíli pobavit.

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku