Hlavní navigace

Triky pro začátečníky (8)

22. 9. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešním pokračování se podíváme na některé zajímavé a pokročilejší vlastnosti manažera souborů Midnight Commander.

Midnight má v sobě integrovanou podporu spousty různých kompresních programů. Namátkou jmenujme unixovské archivy tar, tgz, tar.Z, či dosovské arj, zip či rar. Pokud vlastníte příslušné dekompresní utility, stačí stisknout enter nad některým z těchto souborů a ten se vám otevře, jako by to byl adresář. S archivem můžete libovolně pracovat, ale jen v read-only režimu. To znamená, že můžete kopírovat vybrané soubory z archivu ven nebo si je prohlížet. Nemůžete ale měnit obsah archivu. Smůla. Tohle má třeba Windows Commander mnohem lépe vyřešeno. Co se mi ale na Midnightu dost líbí, je možnost procházet archivy v archivech. Takže pokud například v tgz souboru je umístěn archiv typu zip, můžete si bez nejmenších problémů prohlédnout jeho obsah.

Velmi příjemná je i podpora instalačních balíků RPM. Opět enter otevře balík jako adresář, ve kterém uvidíte soubor HEADER, spustitelné soubory INSTALL a UPGRADE, adresář INFO a podle verze mc buď soubor CONTENTS.cpio anebo přímo adresáře s instalovanými soubory. Soubor HEADER obsahuje základní informace o balíčku, veškeré ostatní údaje najdete v adresáři INFO. V něm jsou nejdůležitější soubory PROVIDES a REQUIRENAME, ve kterých najdete závislosti na dalších balíčcích.

Pokud máte novou verzi mc, tak v souboru CONTENTS.cpio najdete obsah balíčku. Opět je třeba použít klávesu enter (nebo dvojité kliknutí myši). Díky tomuto triku je možné zjistit informace o balíku, aniž by se musel předem celý načíst. Úžasné, pokud je balíček umístěn na disketě či FTP archivu. Pokud spustíte některý ze souborů INSTALL a UPGRADE, pak se vám balíček rovnou nainstaluje (či upgraduje starší verzi). Samozřejmě ale musíte být přihlášen jako root a nesmí běžet žádný jiný program pracující se RPM databází typu kpackage či gnorpm.

Už jsem to trochu nakousl v minulém odstavci, tak to řeknu naplno. Midnight umí pracovat s FTP servery. Prostě napíšete cd ftp://ftp.linux.cz/ (nebo v menu vyberete FTP spojení a zadáte URL) a potvrdíte. Za chvilku uvidíte spousty zpráv od serveru a pak se objeví výpis adresáře. S FTP můžete pracovat nejen v read-only režimu, ale pokud se přihlásíte na stroj, kde máte konto, můžete provádět libovolné diskové operace, jakými jsou kopírování, mazání či vytváření adresářů. Musíte ale vložit své jméno přímo do URL: ftp://literakl@ftp­.penguin.cz/pu­blic_html. Více najdete v nápovědě.

Pomocí menu Příkazy/Najít soubor můžete snadno prohledávat disk. Napíšete počáteční adresář, shellovskou masku pro název souboru (viz druhý díl Triků) a případně i hledaný text. Výsledek hledání se objeví v menu, nalezené soubory si můžete prohlížet a editovat. Ovšem nejlepší je Panelizace, kdy soubory vložíte do některého panelu, který se pak chová jako virtuální adresář obsahující nalezené soubory (které mohou být v různých adresářích).

Podobně funguje externí panelizace. Buď si vyberete předem připravený scénář nebo napíšete vlastní příkaz. Nalezené soubory budou automaticky umístěny do panelu. Mezi připravenými scénáři je nalezení všech SUID a SGID souborů v aktuálním adresáři. Ideální způsob, jak názorně najít tyto pozvánky pro crackery. Nebo také nalezení souborů, které patch odmítl updatovat – pomůcka každého vývojáře. Jako vlastní příkaz zadejte třeba ls *html.

Midnight Commander je vizuální shell, takže zjednodušuje práci s příkazovou řádkou. Velmi zajímavou vlastností jsou makra. Každé makro se skládá z prefixu % a skupiny písmen. Pokud jsou použita malá písmena, makro se bude týkat zvoleného panelu. A obráceně, pokud napíšete makro velkými písmeny, bude se týkat druhého (nezvoleného) panelu.

Tisíc slov nemá takovou názornost jako jeden příklad. Takže napište do příkazové řádky (v Midnightu!) tento příkaz a spusťte jej: ls %d. Integrovaný shell vám vypíše obsah aktuálního adresáře. Pokud bychom použili variantu %D, objevil by se nám výpis adresáře z protějšího panelu. Abyste si to mohli ověřit, budete asi muset skrýt panely klávesovou zkratkou Control-o. Druhé stisknutí této zkratky zase vrátí vzhled do původní podoby.

CS24_early

Proberme si tedy jednotlivé zkratky. Výše použité %d se expanduje do názvu adresáře v daném panelu, %f zase do názvu souboru, na kterém je kurzor a %s do seznamu vybraných (klávesou Insert) souborů. Zkusme vymyslet nějaký praktický příklad. Třeba chcete udělat archiv některých obrázků z aktuálního adresáře a uložit je do jiného adresáře. Použití masky není možné, protože soubory vybíráte ručně. Obvyklý postup by byl označit si zvolené soubory, zkopírovat je do pomocného adresáře a ten zabalit a posléze smazat. Jde to i jednodušeji. První krok je stejný – výběr souborů. Pak si do druhého panelu dáte cílový adresář. Vrátíte se do původního panelu a napíšete příkaz tar czf %D/archiv.tgz %s a potvrdíte jej klávesou enter. Hotovo. V protějším panelu se objeví soubor archiv.tgz, který bude obsahovat zvolené soubory z aktuálního adresáře. Právě mě napadl reklamní slogan: Makra šetří váš čas i klávesnici :-).

Midnight Commander je velmi mocný nástroj. Uvedené příklady jsou jen malou ukázkou jeho možností. Pokud se jej naučíte dobře používat, bude vám věrným služebníkem a budete s ním spokojeni. Proto si přečtěte dokumentaci (klávesa F1). Pokud máte nějaký jiný trik, podělte se o něj v diskusi pod článkem. Příště budeme instalovat programy ze zdrojových textů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku