Hlavní navigace

Turris Mox je na Indiegogo: nabízí jednotlivé desky i celé sestavy

3. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC spouští na Indiegogo hlavní kampaň pro modulární router Turris Mox. Nabízí jednotlivé desky, ale i celé hotové sestavy pro různá použití. Za měsíc chce vybrat 250 000 dolarů.

CZ.NIC spustil kampaň na Indiegogo a na výrobu modulárního routeru Turris Mox chce vybrat 250 000 dolarů. Část cíle se přitom podařilo splnit ještě před zahájením hlavní kampaně, protože o týden dříve se začal prodávat základní set routeru Turris Mox s malou Wi-Fi kartou, který byl určen primárně pro vlastníky routeru Turris Omnia. Nákup nebyl ale nijak omezen, takže se podařilo vybrat přes 40 000 dolarů. Pokud se podaří cíl splnit, měly by být první routery expedovány v říjnu 2018.

Mox sází na modularitu, kdy si každý uživatel může z dostupných modulů sestavit zařízení podle svých potřeb. Základem je CPU deska nabízející procesor Armada 3720, 512 MB RAM, plnohodnotné USB 3.0 a gigabitový Ethernet. K této desce je pak možné připojit některé ze tří dalších desek, které jsou zatím k dispozici.

Podívejte se na podrobnou galerii, kde si můžete skutečný Turris Mox prohlédnout:

V kampani jsou pak dostupné další tři přídavné desky: Mini PCI Express modul včetně slotu na SIM kartu, ethernetový modul se čtyřmi porty a ethernetový modul s jednou SFP klecí. Každá z desek je k dispozici za 29 dolarů plus poštovné a daň.

Kromě toho je k dispozici také šest různých kombinací těchto modulů včetně modulární krabičky, SD karty s operačním systémem a zdroje. Nejlevnější kombinaci je možné získat za 99 dolarů, přičemž prvních dvě stě kusů je o deset dolarů levnějších. Rovněž vyšší modely je možné získat v kampani levněji, jejich cena jde od 129 dolarů až po 169 dolarů.

Mezi routery je přitom nejvyšším modelem Classic, který vedle základního modulu obsahuje také ethernetový modul, mPCIe modul s 5GHz Wi-Fi kartou a zároveň druhou kartu pro pásmo 2,4 GHz. Plná cena je 169 dolarů, první zájemci mohou mít tuto variantu o dvacet dolarů levněji. Získají tak plnohodnotný dvoupásmový Wi-Fi router s možností dalšího rozšíření.

Jednotlivé varianty a v nich zařazené moduly přehledně shrnuje následující tabulka:

CS24_early

Jistou specialitou je pak varianta Simple NAS, která obsahuje 512GB SSD disk (NVMe) a poslouží jako síťové úložiště. Její cena je 399 dolarů. Za stejnou cenu je pak nabízena kombinace dvou základních routerů Turris Mox a routeru Turris Omnia.

Ke všem zmíněným cenám je v Evropě potřeba započítat také daň, která je v případě Indiegogo zahrnuta v ceně poštovného. To je důvod, proč je cena poštovného i pro české uživatele zdánlivě velmi vysoká, přestože se routery vyrábí a distribuují z České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.