Hlavní navigace

TWIG, aneb jak na skupinový s...

2. 11. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

...tyl práce :) Když jsem před časem hledal nějaký systém pro skupinové plánování, narazil jsem na TWIG. Už tehdy toho uměl opravdu hodně a v TODO listu měl hromadu nápadů. Nedávno se objevila stabilní verze 2.5.0 a my se jí teď podíváme na zoubek.

TWIG (The Web Information Gateway) je systém pro skupinové plánování (groupware). Celý systém funguje jako webová aplikace a k úspěšnému používaní vám tedy stačí jen prohlížeč (může být i textový!). TWIG je napsán v PHP a funguje jak pod PHP verzí 3 tak pod verzí 4. Celý systém je snadno rozšiřovatelný, protože je sestaven z modulů (jsem zvědav, jestli se objeví také WML verze pro mobilní telefony). Podpora databází je také skvělá. TWIG funguje se všemi nejpoužívanějšími databázemi na Linuxu (PostgreSQL, MySQL, Sybase, Oracle, Interbase…). Jeho instalace je snadná, administrace pohodlná a rychlá. Konfigurovat lze skutečně všechno, od totální proměny vzhledu až třeba k nastavení toho, jakým jazykem na vás systém bude promlouvat. Nyní prozkoumáme podrobněji, co všechno TWIG nabízí.

Pošta

Poštovní klient je velmi zdařilý a pokud jste již někdy používali nějaký „freemail“ (Seznam.cz, Centrum.cz, Email.cz, Post.cz…), tak s jeho ovládáním nebudete mít problémy. Klient je poměrně komfortní a samozřejmě je plně propojen s kontakty. Umožňuje posílat libovolný počet příloh, kontrolu pravopisu (pomocí aspell), automatický podpis či ukládání do složek. Podporuje jak IMAP (verze 4) tak i POP3.

Diskuze

NEWS klient je dostačující. Uživatel si definuje, které skupiny chce odebírat a potom využívá klienta, který se podobá tomu poštovnímu, k zasílání příspěvků.

Kontakty

Kontaktní manažer se mi velice líbí. Já osobně nemám moc rád přeplácané kontaktní manažery typu Outlook. V TWIGu můžete ukládat základní údaje (telefon, mobil, mail, adresa domů, do práce atd.) a osoby pak shlukovat do skupin, které můžete v poště využít a rozeslat hromadný mail celé skupině. Skupiny vůbec jsou v TWIGu řešeny skvěle – není divu, vždyť je to systém pro skupinové plánování! Uživatel si může definovat skupiny vlastní, které používá v celém systému a administrátor pak může definovat skupiny veřejné a do nich přiřadit ostatní uživatele. Všichni ostatní mohou (a aby bylo plánování efektivní, pak by dokonce měli) tyto skupiny v kontaktech, akcích či plánovačích používat.

Plánovač

Plánovač slouží k plánování schůzek. Právě v něm (a v akcích) využijete naplno toho, že se jedná a víceuživatelský systém. Uživatelé ve skupině totiž mohou plánovat společně. V současné verzi zatím bohužel není automatické upozorňování na mobilní telefon či email, ale tato vlastnost bude určitě brzy doprogramována.

Úkoly

Úkoly (Dříve „akce“ – k tomuto překladu jsem se uchýlil, protože výraz „akce“ se mi zdál trošku zavádějící. Má někdo nápad na lepší překlad?) slouží k zadávání jednorázových akcí. Opět zde využijete již zmiňované skupiny. Každému úkolu můžete přiřadit prioritu a čas/datum do kdy má být úkol splněn.

Poznámky a Záložky

Od poznámek nečekejte nic převratného. Jedná se skutečně o poznámky se sdílením pro uživatele ve stejné skupině. Pro záložky platí to samé, jenom se jedná o URL odkazy.

Celý systém má kontextově citlivou nápovědu, která zatím do češtiny přeložena nebyla. Velkou výhodou je nesporně to, že není nutno instalovat žádný klientský software. Upgrade na novější verze je také bez problémů, protože pokud jsou nějaké významnější zásahy v datových strukturách, pak se s TWIGEm dodávají i tzv. migrating SQL skripty. Je toho ještě mnoho, co TWIG neumí, ale vzhledem k tomu, že jeho vývoj jde stále kupředu, je jen otázkou času, až bude TWIG moct nahradit profesionální komerční groupware systémy. Já doufám, že to bude brzy.

Vzhledem k tomu, že překladatelé dostávají soubory s řetězci až po vydání verze, nabízím čtenářům root.cz aktualizovaný soubor s češtinou, který se objeví pravděpodobně až ve verzi 2.5.1. Stačí jej rozbalit (gunzip czech.strings­.php3.gz) a nahradit jeho staršího bratříčka z adresáře twig-2.5.0/lib/strings a máte celý TWIG přeložený do češtiny.

CS24_early

Dotaz: Mám takový problém s Mercury POP3 serverem (NOVELL 5). TWIG mi nevím proč neumí stáhnout záhlaví, ale vždy mi dopisy bez možnosti přečtení rovnou smaže. Má někdo zkušenosti s tímto serverem od pana Davida Harrise? Ozvěte se mi na mail. Díky.

Odkazy:
TWIG
www.zend.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku