Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Acid3 test hýbe prohlížeči

30. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tématem uplynulého týdne byl populární Acid3 test a především bitva mezi prohlížeči o to, kdo testem projde jako první. Na pomyslné stupně vítězů mají šanci se dostat dva rivalové: Opera a Safari s jádrem WebKit. Kromě toho vyšel nový OpenOffice.org a někteří uživatelé zaznamenali problémy s poštou.

Acid3 a prohlížeče

Není tomu dlouho, co se webové prohlížeče potýkaly s testem Acid2 a snažily se vyloudit úsměv na žluté tvářičce. Další z testů přišel na řadu a s ním nová výzva. Projít stobodovým testem, bezchybně zobrazit stránku a vyhnout se přitom všem nástrahám včetně koček. Který z prohlížečů jej absolvuje jako první?

Martin Hassman: Acid3: bitva prohlížečů vrcholí právě dnes

Vývojová verze Opery projde Acid3 testem, ačkoliv ještě podle vývojářů obsahuje některé drobné problémy. Funkční verze by měla být volněna k testování příští týden na labs.opera.com. Důležitost obrázku „100/100“ nechť každý posoudí sám.

Christof: Opera téměř projde Acid3 testem

Nejčtenější zprávičky

Na českém Google blogu vyšel slovenský článek „Open Source a Google“, ve kterém se autorka Petra Popluhárová rozepsala o vztahu Google k open-source software. „Čo sa može stať ak používaš softvér nad ktorým nemáš kontrolu? Kedže Google používa OSS, može riadiť svoj osud, a nemusí sa spoliehať na iné firmy, ktoré dodávajú proprietárny softvér.“

Petr Krčmář: Vývojáři Google používají při práci Ubuntu

V dubnu bude v aukci na Ocean Tomo patent číslo 6,418,462. Stručné vysvětlení patentu říká: „Popisuje metody, které umožní [softwarovým] klientům provádět akce pomocí postranního komunikačního kanálu; současně s hlavním komunikačním kanálem mezi klientem a serverem.“ Důležité v tomto případě je, že velká část dnešního webu používá tuto metodu komunikace klient/server, což se týká i aplikací založených na technologii AJAX.

Pavel Chalupa: AJAX patent v aukci

Jakub Vrána na svém webu zveřejnil údaje o poměru českých webových stránek, které ke svému zobrazování používají jazyk PHP. Údaje jsou získány ze statistického serveru NAVRCHOLU.cz a podle výsledků průzkumu používá PHP více než polovina webů.

Petr Krčmář: Kolik českých webů používá PHP?

Vyšla finální verze open-source kancelářského balíku OpenOffice.org 2.4. Stahovat můžete zatím anglickou verzi pro systémy MS Windows, Linux a Solaris. Další lokalizace, včetně české, a verze pro operační systém Mac OS X by se měla objevit zanedlouho.

Aleš Výmola: Finální OpenOffice.org 2.4

Ministerstvo vnitra podepíše rámcovou smlouvu se softwarovou firmou Microsoft, která má státním úřadům na licenčních poplatcích ušetřit 500 až 700 milionů korun. Po zasedání vlády, která budoucí podpis schválila, to uvedl premiér Mirek Topolánek. „Je stanovena maximální cena a tím je dosaženo této úspory,“ uvedl premiér s tím, že uzavřením smlouvy s Microsoftem nebudou jednotlivé rezorty omezovány v podepisování vlastních smluv s jinými subjekty.

Petr Krčmář: Vláda schválila rámcovou smlouvu s Microsoftem

Od úterý končí velké množství emailových zpráv na serverech v koši označených jako spam, i když se o spam nejedná. Pokud vám již celý den nepřišel žádný email (ani spam) odeberte ORDB.org z konfigurace vašeho mail serveru. Server je již nějakou dobu mrtvý a nyní začal všechny maily označovat za spam, aby tak upozornil administrátory, že je třeba změnit konfiguraci.

Karel Kyovský: Nepřichází vám pošta? Překonfigurujte si mailserver

Výběr z blogů

Při zkoumání Acid 3 testu jsem včera objevil pro mne šokující věc. Představme si jednoduchý kód: <input id="btn" type="submit" onclick="alert('Událost')"> Asi nic, nad čím by někdo přemýšlel. Ale pokračujme.

Blog Martina Hassmana: Už učebnicím nevěřím

Nějak jsem v poslední době přehlédnul fakt, že se vektorový editor Inkscape „dohrabal“ k další verzi označené 0.46. Jeho vývoj jde velmi čile kupředu a zvláště v poslední verzi si myslím,že přinesl spoustu zajímavých funkcí. testoval jsem i RC verze a je toho dost. Jste-li průměrný kancelářský uživatel nebo sekretářka, určitě vás nové funkce potěší.

Blog Svatopluka Víta: Konečně pořádný tool!

Už se to tady probíralo mockrát, ale přesto se k tomuhle tématu zase vrátím. Přešel jsem na Jabber. Když přejdete taky, tak se zlobit nebudu. Vlastně jsem přešel na Jabber už před půl rokem. Myslím si ale, že až teď, s odstupem času, to můžu zhodnotit. Momentálně mám v seznamu kontaktů 156 položek, z toho 26 jsou jabbaři.

JoeJoe blog: Jak jsem přešel na Jabber…

CS24_early

Ni zisk, ni slávu, říkávali sokolové. Ani mně v tomto případě nejde o tyto světské hodnoty, ač jimi nikterak nepohrdám. Jde mi o radost z poznávání, překonávání překážek, o zábavnou hru.

Estonto blog: Dokážete vytvořit 1000 hlasů z unikátních IP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku