Hlavní navigace

Týden ve zkratce: zavírání a otevírání zdrojových kódů

12. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tento týden nastaly poněkud větší změny v otevřenosti či neotevřenosti několika projektů, k prodeji linuxových notebooků se přihlásilo i Lenovo a Dell oznámil jejich prodej i mimo Spojené státy. Objevil se zajímavý rozhovor s Linusem a Mark Shuttleworth varoval před snahami Microsoftu rozvracet komunitu.

Uzavírání zdrojových kódů …

Společnost MySQL AB se rozhodla nadále veřejně nedistribuovat zdrojové kódy produktu MySQL Enterprise Server. Je to téměř rok od chvíle, kdy firma oznámila oddělení placené verze a verze distribuované zdarma. Kód Enterprise Server je stále k dispozici pod GNU GPL, ale firma chce tímto krokem ztížit přístup ke kódům všem, kteří nejsou jejími zákazníky. Vice president společnosti Kaj Arnö potvrdil, že balíčky zmizí z ftp.mysql.com a přesunou se na server enterprise.mys­ql.com, ke kterému ale mají přístup jen platící zákazníci. Stále bude možno získat kód z BitKeeper repositáře, ale už nebude dostupný ve formě tarballů. Podle ředitele společnosti se jedná o snahu lépe oddělit Enterprise a Cominity varianty MySQL. Licence GPL samozřejmě nutí firmu dodávat kódy všem, kteří mají k dispozici binárky. Ty jsou ale dostupné jen platícím zákazníkům.

Petr Krčmář: MySQL už nebude nabízet zdrojové kódy všem

Podle serveru SlashDot.org se BitTorrent rozhodl pro uzavření zdrojového kódu. CEO BitTorrentu, Ashwin Narvin uvedl, že se jedná o opatření proti distribuci BitTorrentu se škodlivým kódem, jak se už dle jeho slov nejednou stalo. Často se jedná třeba o Spyware ale i o další typy maligního kódu. Dle dostupných informací bude dostupný pod SDK licencí.

Jakub Šťastný: BitTorrent uzavřel zdrojový kód

… a jejich otevírání

Na LinuxWorldu prozradila společnost Oracle, že se chystá některé své projekty běžící na Linuxu uvolnit pod licencí GNU GPLv2. Jedním z uvolněných projektů bude souborový systém Btrfs, který nabízí například možnost vytvářet snapshoty nebo inkrementální zálohy dat. Oracle také uvolní port konfiguračního nástroje Yast pro Oracle Enterprise Linux a RHEL. Yast byl původně vyvinut pro SUSE, ale Oracle jej upravil pro své potřeby. Posledním projektem je Linux Test Kit. Ten umožňuje ověřit funkčnost a stabilitu linuxového jádra.

Petr Krčmář: Oracle otevře některé své projekty pod GNU GPL

Co říkají linuxové celebrity?

Server ComputerWorld­.com.au vyzpovídal zakladatele Linuxu, Linuse Torvaldse. Dozvíte se například, proč se rozhodl dát zdrojové kódy Linuxu veřejně k dispozici, co si myslí o softwarových patentech Microsoftu, proč jsou Windows rozšířenější a dozvíte s také, co si Linus myslí o partnerství Novellu s Microsoftem.

Jakub Šťastný: Co si myslí Linus Torvalds o patentech, MS a budoucnosti software?

Microsoftu se daří štěpit komunitu skrze patentové dohody, které podepisuje s několika předními dodavateli linuxových řešení. To alespoň tvrdí Mark Shuttleworth, ředitel společnosti Canonical vytvářející distribuci Ubuntu. Za dohodami je prý snaha rozdělit komunitu a poškodit trh. Shuttleworth také nesouhlasí s jednáním Microsoftu ohledně 235 patentů, které prý Linux poškozuje. „To je vydírání a my bychom to měli nazývat pravým jménem,” říká Shuttleworth.

Petr Krčmář: Shuttleworth: Microsoft chce rozdělit open-source komunitu

Webové dění

Společnost Google právě spustila novou službu určenou pro správu a sdílení úložné kapacity, kterou Google v rámci svých služeb nabízí. Fakticky však má smysl využít ji „pouze” pro službu Gmail a Picasa Web Albums, protože YouTube a Google Docs celkové místo neomezují.

Jakub Šťastný: Google poskytuje větší místo pro své dokumenty na webu

platformě WebKit pocházející z applovského prohlížeče Safari je v poslední době hodně slyšet, zejména v souvislosti s populárním iPhone. Nyní se objevila zpráva, že WebKit byl portován i na platformu Maemo, na které je postavena linuxová Nokia N800. Zmíněný port využívá WebKit/Gtk+.

Jakub Šťastný: WebKit již i na platformě Maemo

Notebooky s Linuxem na postupu

Dell už dříve slíbil, že se chystá prodávat své linuxové počítače i mimo Spojené státy. Svůj slib nyní splnil a PC Dell s předinstalovaným Ubuntu si teď mohou koupit zákazníci i v Evropě. Linuxový Inspiron 6400n a Inspiron 530n seženete v Británii, Německu a Francii.

Petr Krčmář: Dell prodává linuxové počítače v Británii, Francii a Německu

Zdá se, že Dell nezůstane jediným velkým prodejcem linuxových počítačů. Společnost Lenovo, která před časem převzala PC divizi od IBM, oznámila, že oficiálně začala prodávat notebooky s Linuxem. Zákazníci, kteří se rozhodnou koupit ThinkPad, si budou moci vybrat, zda chtějí nainstalovat SUSE Linux Enterprise Desktop 10 od Novellu. Přestože byly notebooky certifikovány pro Linux už dříve, teprve nyní začala firma s jejich prodejem.

Petr Krčmář: Linux bude na notebooky instalovat i Lenovo

Další novinky

Před čtrnácti dny se rozhořela vášnivá debata nad budoucností Thunderbirdu. Mozilla se rozhodla, že už nemůže nadále podporovat dva velké projekty a ústy Mitchell Baker oznámila, že hledá způsob, jak nechat projekt kráčet vlastní cestou. Adam Hauner na svém blogu shrnul komentáře všech důležitých lidí, pohybujících se okolo Mozilly. Můžete si přečíst, co si o oddělení myslí lídr projektu SeaMonkey, šéf evropské pobočky Mozilly nebo samotní vývojáři Thunderbirdu.

Petr Krčmář: Souhrn dění okolo Thunderbirdu

root_podpora

Jste spokojeni s vaším balíčkovacím systémem? Není divu, ovšem současný trend uživatelské přítulnosti volá po něčem jiném. V SUSE se intenzivně pracuje na projektu umožňujícím instalaci balíčků na jediné kliknutí. Toto bude realizováno novým typem balíčků s příponou ymp, které nyní začal podporovat i stále populárnjší openSUSE Build Service. V OpenSUSE 10.3 již je defaultně k nalezení modul Yastu umožňující práci s tímto typem balíčků, uživatelé nižších verzí si pro jejich použití budou muset nainstalovat balíček yast2-metapackage-handler.

Jakub Šťastný: Instalace jediným kliknutím

Byl pro vás článek přínosný?