Hlavní navigace

Ubuntu na strojích T2A, Slax se vrací ke Slackwaru

26. 7. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Canonical
Firma Canonical uzavřela partnerství s Google Cloud za účelem spouštění Ubuntu na virtuálních strojích T2A. Slax bude mít odnož postavenou na Slackwaru, z něhož dříve vycházel. SUSE pracuje na webovém instalátoru D-Installer.

Ubuntu na virtuálních strojích T2A

Firma Canonical, která stojí za linuxovou distribucí Ubuntu uzavřela partnerství s Google Cloud. Účelem tohoto spojení je nabídnout spouštění operačního systému Ubuntu Linux na virtuálních strojích T2A.

T2A je první výpočetní jádro, které virtualizuje architekturu procesoru ARM. Obě firmy pro tento účel vytvořili upravené verze aktuálního Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) a připravovaného Ubuntu 22.10 (Kinetic Kudu).

Ubuntu 22.04 LTS

Slax se vrací ke Slackwaru

Slax původně vznikl jako živá distribuce s prostředím KDE postavená na Slackware Linuxu. Časem však vyměnil svůj základ za Debian a prostředí postavil na správci oken Fluxbox. Tomáš Matějíček, který za projektem stojí se nyní ale rozhodl vrátit ke kořenům a vytvořil odnož Slaxu, která bude postavená na Slackware 15.0.

Podle jeho vlastního vyjádření neměl co jiného na práci, tak se rozhodl dát Slackwaru 15.0 šanci. Vzhledem k tomu, že Slax už není distribuce s prostředím KDE, vytvořit novou verzi s Fluxboxem by prý nemělo být až tak těžké, tak dal dohromady funkční prototyp.

Slax 11.2.0

Instalátor SUSE bude taky webový

Po vzoru Red Hatu, který přepracoval instalátor Anaconda pro RHEL a Fedoru do webové podoby rozhodlo se k podobnému kroku i SUSE. Jeho vývojáři se také pustili do práce na webovém instalátoru postaveném na YaST. Jejich D-installer byl vydáno v březnu tohoto roku jako experimentální veřejné vydání. Od té doby práce na něm pokračovala a nedávno vyšel ve verzi 0.4.

CS24_early

D-InstallerD-Installer

Dell XPS 13 Plus s Ubuntu

Společnost Dell před deseti lety představila projekt Sputnik, jehož cílem je certifikovat její ultrabooky pro používání s linuxovou distribucí Ubuntu. Nedávno byl na seznam přidán Dell XPS 13 Plus Developer Edition s certifikací pro Ubuntu 22.04 LTS. Jedná se o stroj s OLED displejem o úhlopříčce 13,4 palce a rozlišením ultra HD (3840×2400), poháněný procesorem Intel core 12. generace, čtečkou otisku prstu integrovanou v zapínacím tlačítku a SSD diskem. Tento model tak bude od září tohoto roku dostupný i s předinstalovaným Windows 11 i s Ubuntu 22.04.

XPS 13 Plus Developer EditionXPS 13 Plus Developer Edition

Nově vydáno

René Rebe oznámil vydání T2 SDK 22.6, nové verze otevřeného systému pro tvorbu vlastní linuxové distribuce. Rocky Linux, klon Red Hat Enterprise Linuxu vyšel ve verzi 9.0. Vyšel Network Security Toolkit 36–13232, nová verze živé distribuce postavené na Fedora Linuxu. Průběžně aktualizovaná distribuce Artix Linux vydala svou novou verzi s číslem 20220713.

Artix Linux 20220121Artix Linux 20220121
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.