Hlavní navigace

Ubuntu přejde na PipeWire, Fedora 34 je na konci životnosti

30. 5. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Petr Krčmář, Root.cz
Zvukový server Pulseaudio bude v nadcházející verzi Ubuntu 22.10 nahrazen pomocí Pipewire. Konec podpory Fedory 34 je naplánován na 7. června tohoto roku. Společnost Valve vydala SteamOS 3.2 se spoustou novinek.

Ubuntu 22.10 přejde na PipeWire

Zvukový server Pulseaudio nahradí v nadcházející verzi Ubuntu 22.10 Pipewire. V posledním vývojovém sestavení „Kinetic Kudu“ už je možné používat Pipewire hned po instalaci bez nutnosti cokoliv nastavovat nebo instalovat.

Tento přechod už začal v aktuální verzi Ubuntu 22.04 LTS, kde Pipewire je využit pouze pro nahrávání a sdílení obrazovky na Waylandu, zatímco Pulseaudio je použito pro zpracování zvuku. Už v roce 2021 se k tomuto kroku odhodlala Fedora a dá se očekávat, že další distribuce budou brzy následovat.

Ubuntu 22.04 LTS

Fedora 34 je na konci životnosti

Tomáš Hrčka oznámil, že konec podpory Fedory 34 je naplánován na 7. června tohoto roku, tedy méně než měsíc po vydání Fedory 36. Po tomto datu už pro toto vydání Fedory nebudou vydávány žádné aktualizace a to včetně bezpečnostních. Fedora Linux 34 vyšel 27. dubna 2021 a jako novinky přinesl GNOME 40, Pipewire a KDE Plasma na Waylandu ve výchozím stavu. Na této verzi je postaven Red Hat Enterprise Linux 9 a jeho deriváty.

Fedora 34

SteamOS 3.2 přináší vylepšení pro Steam Deck

Společnost Valve vydala SteamOS 3.2, nejnovější verzi jejich operačního systému postaveného na Arch Linuxu. S novinek tohoto vydání budou mít radost hlavně majitelé přenosných herních konzolí Steam Deck. Jednou z nich je ovládání výkonů ventilátorů na úrovní operačního systému, které doteď obstarával firmware. Mezi další novinky patří možnost měnit rozlišení a obnovovací frekvenci bez nutnosti vypínat hru, rychlé formátování paměťových karet a spousta dalšího.

root_podpora

Steam DeckSteam Deck

TUXEDO Aura 15 Gen2

Bavorský výrobce počítačů TUXEDO Computers nedávno uvedl do prodeje svůj nový notebook Aura 15 – Gen2. Ten je poháněn procesorem AMD Ryzen 5000 s integrovanou grafikou Vega a otevřenými ovladači. Patnáctipalcový monitor má rozlišení bohužel jen 1080p, ale přes HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 a USB-C 3.2 Gen2 je možné připojit další tři monitory. Notebook se prodává s předinstalovaným operačním systémem TUXEDO_OS, postaveným na Ubuntu s prostředím KDE Plasma. Jeho cena začíná na 789 eurech (19 500 Kč).

TUXEDO Aura 15 Gen2TUXEDO Aura 15 Gen2

Nově vydáno

Na Debianu postavená odlehčená distribuce Peppermint OS vyšla ve verzi 5–22–2022. Na Fedoře založená distribuce Ultramarine Linux, která poskytuje extra softwarové repozitáře vydala verzi s číslem 36. Na Debianu postavené živá distribuce se zaměřením na anonymitu uživatele Linux Kodachi je k dispozici ve verzi 8.22.Simon Coter oznámil vydání Oracle Linux 8.6, podnikové distribuce postavené ze zdrojových kódů Red Hat Enterprise Linux.

Ultramarine Linux 36Ultramarine Linux 36

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.