Hlavní navigace

Ubuntu Touch OTA-1 Focal je postavený na Ubuntu 20.04 LTS

3. 4. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: UBports
Vyšlo Ubuntu Touch OTA-1 Focal, první vydání postavené na Ubuntu 20.04 LTS. Nedávno byl představen ButlerOS, operační systém určený pro běh ve webovém rozhraní. Ubuntu Cinnamon Remix se stal edicí linuxové distribuce Ubuntu.

Ubuntu Touch OTA-1 Focal

Nadace UBports oznámila vydání Ubuntu Touch OTA-1 Focal. Jedná se o první vydání tohoto operačního systému pro chytré telefony a tablety založené na Ubuntu 20.04 LTS s kódovým označením „Focal Fossa“.

Zatímco nedávné vydání Ubuntu Touch OTA-25 přineslo jen kosmetické změny, tak OTA-1 Focal kromě nového jádra přišlo i s novým rozhraním Lomiri UI, které vychází z Unity 8. Kromě toho zde došlo k integraci systemd, Ayatana Indicators a Waydroidu.

Ubuntu Touch OTA-1 FocalUbuntu Touch OTA-1 Focal

Virtuální operační systém ButlerOS

Nedávno byl představen ButlerOS, operační systém určený pro běh ve virtuálním prostředí. Jedná se volnočasový projekt vyvíjený pod BSD licencí, jehož tvůrce se inspiroval u SerenityOS.

Celý systém a všechny jeho aplikace jsou napsány v programovacím jazyce Haskell a běží ve webovém rozhraní. Velký důraz je zde kladen na to, aby procesy běžící ve virtuálním systému neovlivňovaly běh hostícího systému.

ButlerOSButlerOS

Cinnamon Remix je oficiální edicí Ubuntu

Tým kolem Ubuntu Cinnamon Remix nějakou dobu čekal na zařazení mezi oficiální edice linuxové distribuce Ubuntu. Nyní se Ubuntu’s Technical Board rozhodl, že se tak stane již od vydání Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster“.

Grafické prostředí Cinnamon bylo původně vyvinuto pro distribuci Linux Mint a využívá knihovny GTK+ 3. Ubuntu Cinnamon Remix není jedinou nově schválenou oficiální edicí Ubuntu, nedávno stejného statusu dosáhlo i Ubuntu Unity.

Ubuntu Cinnamon Remix 23.04Ubuntu Cinnamon Remix 23.04

Linuxový notebook Gazelle

Dodavatel linuxového hardwaru, firma System76 oznámila dostupnost nového notebooku Gazelle. Ten je poháněn procesorem 13. generace Intel Core i9 13900H „Raptor Lake“ se 14 jádry, 20 vlákny, 24 MB cache, integrovanou grafikou Intel Iris Xe a samostatnou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3050.

root_podpora

K dostání bude s 15 nebo 17 palcovým Full HD displejem, až 64GB dual-channel 3200 MHz DDR4 RAM a až 8 TB vnitřního SSD úložiště. Jeho cena začíná na 1299 amerických dolarech (28 tisíc korun).

GazelleGazelle

Nově vydáno

Operační systém MidnightBSD, fork FreeBSD s prostředím Xfce, byl vydán ve verzi 3.0. Vyšla Regata OS 23.0.0, nová verze brazilské linuxové distribuce postavené na openSUSE. Na Ubuntu postavená plně svobodná distribuce Trisquel GNU/Linux vydala novou verzi s číslem 11.0. Graham Inggs oznámil dostupnost Ubuntu 20.04.6 LTS, opravného vydání Focal Fossa.

Trisquel GNU/Linux 11.0Trisquel GNU/Linux 11.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.