Hlavní navigace

Učíme hrou: Akční čeština

4. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tato recenze vychází vstříc těm čtenářům, kterým nebyla po chuti přílišná krvavost většiny her recenzovaných v poslední době. Kousek dnes popisovaný je vhodný pro mladší dítka, má nezanedbatelnou výukovou funkci a nejhrubším násilím, ktere tam potkáte, je neúmyslné vražení hlavou do zdi s výkřikem "Jau, to ale bolelo!", takže nočních můr se tentokrát nemusíte bát.

Hru Akční čeština vyvinul a nabídl nám k recenzi Jindřich Šaršon z firmy Sarsoft. Na stránkách firmy si můžete buď zdarma stáhnout zkušební (obsahově omezenou) verzi programu, nebo za nepříliš velký peníz zakoupit plnou verzi (pošlete 295,– Kč a následně vám bude povoleno její stažení; dodání poštou je o něco dražší). Hra v současné době pokrývá učivo 1. - 4. třídy ZŠ (druhý stupeň se chystá) a je k dispozici ve verzi pro Linux i pro Windows, můžete si stáhnout a nainstalovat libovolnou z nich, případně obě dvě, já jsem z pochopitelných důvodů testovala pouze linuxovou.

Program stáhnete jako spustitelný (shell skriptem obalený) bz2 archiv, který jednoduše rozbalíte a nainstalujete doporučeným příkazem sh akcnicestina1­.bz2.run. Pokud jej spouštíte jako root, nainstaluje se hra do systému (nezkoušela jsem), pokud jako user, nainstaluje se do určeného adresáře, defaultně do homu. Při prvním spuštění vyžaduje hra sériové číslo, které jste obdrželi mailem po zaplacení, a aktivuje se přes Internet (docela rozumný způsob ověření; můžete samozřejmě provést více než jednu instalaci, ale výrobce má přehled o tom, zda jich neproběhlo nějak extrémně mnoho, v tom případě dané sériové číslo zablokuje). Nemáte-li přístup na Internet, nabízejí se i jiné způsoby ověření, ale nezkoušela jsem je.

Akcni cestina

Samotná hra je klasickou housenkovou variací, tedy housenka se pohybuje po hrací ploše, požírá stanovené útvary, při požrání útvaru správného se prodlužuje a přibývají jí body, při požrání špatného nebo při vražení do zdi/překážky/se­be/soupeře ztrácí život (něco takového jsem si napsala v Pascalu, když jsem byla lehce nad věkem, pro který je tato hra určena :)). Zde jsou požíranými útvary písmenka doplňovaná do slov, podle zvoleného okruhu to mohou být znělé a neznělé souhlásky, velká a malá písmena, no a samozřejmě tvrdá a měkká y/i uvnitř (vyjmenovaná slova) či na koncích slov (shoda). Vždy po 100 bodech (10 správně sežraných písmenek) postupujete do dalšího levelu, a ty se postupně zesložiťují (více překážek, do kterých můžete omylem vrazit, což je to jediné násilí ve hře :)). Po každých pěti levelech dostanete kouzelné slovíčko, pomocí něhož můžete příště pokračovat rovnou od tohoto záchytného bodu.

Akcni cestina

Hrát můžete sami, nebo ve dvou, a to buď každý na svém písečku (každý hráč má svou sadu doplňovaček, jen se sobě navzájem pletete do cesty), nebo deathmatch :) (jedna společná doplňovačka). Varianta pro dva hráče je samozřejmě zábavnější než pro jednoho a má mírně odlišná pravidla (při chybě neztrácíte životy, ale body, celý zápas se odehrává v jednom levelu, dokud jeden z hráčů nezíská 150 bodů).

Akcni cestina

Grafika (a naprogramování vůbec) je poněkud jednodušší, nicméně určené věkové skupině to předpokládám nebude vadit, hudba je správně úderná, zčásti původní, zčásti recyklovaná klasika, takže se uživatel nenásilně vzdělá i v této oblasti :).

Celkově mi hra bohužel přišla poněkud neodladěná (žádnou výraznou labilitu nebo nefunkčnost nevykazovala, ale vícero drobností kazí celkový dojem), nicméně autor vše pilně opravuje a těm, kdo si hru již zakoupili, jsou samozřejmě k dispozici i novější verze.

root_podpora

Akcni cestina

Po obsahové (češtinářské) stránce jsem žádnou chybu neobjevila, příklady jsou rozmanité, i když by mohly být i zábavnější – většina z nich je tak nějak „normovaně učebnicová“, což nevím, jak moc bude dětičky bavit, leč veselé obrázky snad pochmurnou zkušební atmosféru poněkud projasní.

Nepředpokládám, že si tuto hru bude chtít pořídit někdo „jen tak“ (i když některým by to možná prospělo :)), smysl pro vás má pouze v případě, že máte doma dítko příslušného věku, které má (nebo třeba ani nemá) problémy s češtinou a jistě tuto variantu procvičování ocení více než diktáty od maminky (ano, mluví ze mě trauma z dětství).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku