Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Učíme se psát dokumenty v LaTeXu II od BruXy - Na zvyraznovani se v textu pouziva \emph{text}. Takto...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2008 13:21

    BruXy (neregistrovaný)
    Na zvyraznovani se v textu pouziva \emph{text}. Takto oznaceny text se obvykle vysazi italikou, ale v pripade ze mame \emph uvnitr italiky vysazi se vzprimene. Take zapouzdrene \emph zmeni italiku na vzprimene a obracene.

    Jinak serial je fajn, ale na hovno. Kdo chce ten se LaTeX nauci, jak z elektronicke knihy Jmeny uvod do LaTeXu nebo z vyborne knizky J. Rybicky LaTeX pro zacatecniky. Naucit se vysazet dokument v LaTeXu je otazka par hodin, horsi to je
    s tim udelat v nem neco slozitejsiho, na coz narazi urcite kazdy kdo se LaTeX rozhodne pouzivat nebo chce udelat neco jinak nez jak to delaji predem pripravene balicky... Takze na webu pak existuji stovky uvodu, ale jen malo pokrocilych temat.

    Dnes je rozhodne prospesnejsi formatovat dokument v nejakem jazyku, ktery zachovava semantiku dokumentu do te miry, ze jenom nerika, ze tato cast textu je nadpis, tato podnadpis a tohle odstavec, ale dokaze navic definovat zacatek-konec daneho useku a pro vybrane useky dokaze nastavit nejaky atribut. Napr. to docela dobre zvlada XML/DocBook, z ktereho pak text je mozne prevest do "nizsiho" jazyka zamereneho pouze a jen na vzhled jako je HTML, LaTeX nebo ConTeXt, ten posledni ma dokonce i moznost vstupu z XML a take nektere formatovani zpusobu z XML prizpusobuje napriklad u tabulek (TABLE), kde jsou znacky jako \bTR \bTD \eTD \eTR odpovidajici <tr><td> </td></tr>. Treba se za par let dockame masove tvorby uvodu i do teto oblasi :)
  • 25. 1. 2008 13:51

    Pavel Tisnovsky (neregistrovaný)
    DocBook je pro "bezne" dokumenty urcite dobry, ale matematicke ci chemicke vzorce bych v nem sazet opravdu nechtel, na to je (La)TeX nedostizny. MathML s nami uz nejaky ten patek je, ale neco slozitejsiho nez dve pod sebe zarovnane rovnice v nem snad nikdo nepise.
  • 25. 1. 2008 21:17

    A. S. Pergill
    Ty složité věci nakonec v tom LaTeXu zbastlíte podstatně jednodušeji než v nějaké oficoidní příšernosti. Nakonec se dají dělat i takové psí kusy, že vložím obrázky dovnitř tabulek (bez čar okolo) a formátuji s popisky; pokud se mi nelíbí implicitní způsoby uložení obrázku na stránce.
    Důležité je, že jakmile problém jednou vyřeším, tak si na to udělám makropříkaz a všechny další opičárny téhož druhu dělám jen voláním toho makra, ale s jinými parametry. Zatímco ve wordu a spol. musím klikat znovu od zařátku a nemám ani nějakou rozumnou možnost si úspěšný postup někam uložit třeba jen na zapamatování.
    Docela zajímavé také je, že mohu +- identického výsledku dosáhnout i zcela odlišnými postupy.

    Mimochodem, na to řešení úpravy velikosti písma a mezer (viz o nějaký příspěvek výš) jsem jen hrábnul do archivu nma HDD a našel jednu z diplomek, kde jsme toto řešení použili.