Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Útoky na Wi-Fi sítě: WPA3 je velkým posunem, ale další díry přijdou od Martin P. - Dokud si někdo myslí že problém „lidového“ wifi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2020 10:52

    Martin P.

    Dokud si někdo myslí že problém „lidového“ wifi vyřeší tím že vytvoří něco jako Turris Omnia již od 9999,- za stavebnici bez Wifi tak to dopadne jak to dopadá.

    Tohle není o filozofickém cvičení jestli existuje, nebo neexistuje technické a metodické řešení. Ale o tom že výsledek je router který storcí 100% nebo 175% či víc ceny HW který má chránit.

    Tedy ano ono je to o penězích. Nikdo když to před xxlety vymýšleli nemyslím na problémy, které přinese že tu věc bude vlastní a používat pomocný dělník. A bude její pořizovací cena tak nízká. Tedy něco co před xx lety byla ohromná investice dnes je krabička za pár dolarů.

    Tedy nešla naho vzdělanost ani ti lidé nejsou bohatší naopak došle jen k poklesu ceny a rozšíření mezi lidi kteří nedají ani menu televize pokud je v angličtině. Né všechny firmy stojí ale na B2B a zisky v B2C nejde ignorovat.

    A těď jak z toho ven? 200€ a víc místo 20€ za wifi router z nich nedostanete. Nedostanete z nich ani nic víc za certifikát, ipv6, placený cloud a jiné služby.

    Podobné teoretizování nad technickou stránkou problému ukazuje spíš onu odtrženost a neschopnost problém řešit.

  • 25. 2. 2020 7:25

    StarousCZ

    já se obávám že jediné "lidové" řešení by byl nějaký shitty hw router manageovaný a updatovaný z cloudu.

  • 25. 2. 2020 9:37

    SB

    To není až tak blbý nápad, akorát to už nemusí být sra*kový (zapracujte na té češtině), když Mikrotik je za 500 Kč. Mohla by to být služba poskytovatele připojení. Otázkou je, zda to půjde v ceně, nebo zda za to bude chtít lůza těch pár korun měsíčně zaplatit.

  • 26. 2. 2020 10:26

    Martin P.

    Opravdu po stránce Wifi není vždy MKT za 500,- s DPH řešením. díky mobilním zařízením, videu ve vyšším rozlišení a absenci 5GHz a zarušení. Mnohokrát ten router co je děravý jak řešeto má co se týká hruhých vlastností hw stejně nebo lépe za stejnou nebo menší cenu.

    A rozhodně s problémem nepomůže ani ta pasivní agrese odkazováním na lůzu. To že běžně jedinci a rodiny nemají v rozpočtu na It, nebo připojení takový budget je prosto normální. Stejně je normální že neplatí pravidelné částky za servis IT nebo navázané služby tedy ( pevná\veřejná, vpn, cloud, vlastní doména atd...) Spíš tim jen utvrzujete to odtržení a neschopnost to řešit. Vzpomenme jak naivnní jedinci se podivovali na d zdražením netflixu a Spotyfi vždyť to platí přeci každý... ... no asi každý ne.

    Věřím že než nějaké normy na banány nebo tlačenka DAB+ a DVBT2 pomohli i normy na koncová zařízení pro ISP . A že asijští výrobci by byly schopni taková levná zařízení s patřičnou technickou funkcionalitou dodat. Samozřejmě nebylo by to nic open free GNU GPL , nemělo by to ani podporu xx let, nebo stavebnice pro DIY úchylky. Ale leší stav než dnešní krabičky za 20$ by to přineslo.

  • 27. 2. 2020 9:56

    SB

    Kvalitní zařízení za 500 s 5GHz wifi jsem ještě neviděl, třeba se mýlím - zkuste poslat.

    Pasivní agrese... Co to je za slovní spojení???
    Že nemá mnoho Čechů peníze, chápu dobře, ale o ty tu vůbec nejde, mnoho z nich vynakládá hodně peněz za kdejakou čínu, hlavně že to drsně vypadá. Zde se jedná o vymezení se k všelijakým pseudoodborníkům. Na druhou stranu nemůžete chtít kvalitu či bezpečnost zadarmo - kupujete čínu, máte čínu.