Hlavní navigace

V čem se skrývají výhody SD-WAN a jak je využít

12. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stále více firem využívá cloudové aplikace jako jsou Office 365 či Google Apps nebo dokonce stěhuje svá datová centra do cloudových struktur. Přibývající zařízení a toky dat však již narážejí na limity tradičních pobočkových sítí.

Primární technologickou platformou se tak stávají softwarově definované sítě. Proč je tomu tak a jak lze takzvané SD-WAN využít, ukáže 24. 11. webinář společnosti Cisco. V krátkých blocích představí odborníci nejnovější trendy a zařízení, praktické návody a tipy i typické příklady nasazení. Jeho účastníci se naučí, jak funguje SD-WAN, jak lze s její pomocí zvýšit bezpečnost pobočky nebo zjednodušit nasazeni cloudových aplikací ve svém IT prostředí. To vše pak mohou uplatnit v praxi, když se například rozhodnou pro migraci stávající WAN na SD-WAN. Root.cz je mediálním partnerem akce.

Moderní architektura

Tradiční WAN sítě směřují veškerý provoz z poboček přes MPLS linku od externího poskytovatele do centrály a až odtud do internetu a ke cloudovým aplikacím. Podniky však dnes potřebují připojovat libovolné zařízení kdykoliv, odkudkoliv a v různých doménách – lokálních, vzdálených i cloudových. Právě masivní nárůst využívání cloudových aplikací však v tradičních sítích, které na takový typ provozu nebyly stavěny, často znamená zpomalení připojení, výpadky a celkově zhoršení uživatelské zkušenosti. Nemluvně o finanční náročnosti takových linek.

Softwarově definované WAN sítě tato omezení odstraňují. Tím, že jednoduchým a bezpečným způsobem umožňují doplnit kapacitu MPLS linky o lokální přípojky, dokážou pro koncového uživatele vždy zajistit kvalitní připojení. Architektura pobočkové WAN sítě bude prvním tématem tohoto eventu.

Nejlepší kvalita

SD-WAN automaticky sleduje datový provoz v síti a směřuje ji po trase, která garantuje nejvyšší možnou kvalitu. Pokud například uživatel na pobočce potřebuje použít Office 365, SD-WAN může přesměrovat jeho spojení přímo do nejbližšího cloudového datacentra pro tuto aplikaci. Výsledkem je zlepšená responzivita sítě pro uživatele a nižší náklady na bandwidth pro firmu.

Účastníci webináře se naučí nejen to, jak SD-WAN funguje, ale dozvědí se například, jak s její pomocí zajistit koncovým uživatelům vždy tu nejlepší zkušenost při práci s jejich kritickými aplikacemi. Součástí webináře bude totiž i praktické demo Cisco SD-WAN a Critical Application SLA routing.

Vše z jednoho místa

Velkou výhodou SD-WAN je také centralizovaná správa. Ta umožňuje nastavovat zařízení na všech pobočkách z jednoho místa. Jednak tak minimalizuje riziko konfiguračních chyb, zjednodušuje odhalování a řešení síťových problémů a jednak umožňuje rychle realizovat potřebné změny síťových a bezpečnostních politik spojené například s nasazováním nových aplikací. Rozšíření sítě na novou pobočku spočívá v jednoduchém zapojení zařízení, které přijde poštou, do racku a připojení síťového kabelu. Jde o takzvaný Zero Touch Provisioning. Není potřeba přítomnost technika na místě, všechno je možné nastavit z centrály. 

Výhodou SD-WAN je i bezpečnost. Kombinuje totiž zabezpečení integrované přímo v architektuře s cloudovými bezpečnostními funkcemi – jde tedy o moderní SASE přístup. Nedochází tak k omezení výkonu sítě či aplikací. 

CS24_early

Všem těmto aspektům SD-WAN se bude webinář věnovat. Navíc se během něj seznámíte s novou řadou směrovačů Cisco Catalyst 8000, která kromě bezpečnosti nabízí i množství dalších pokročilých funkcí.

Nenechte si ujít prohlídku SD-WAN světa s průvodci ze společnosti Cisco. Už 24. listopadu od 9:30. Registrovat se můžete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku