Hlavní navigace

Vánoční speciál

24. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Čas plyne jako voda, ani jsme se nenadáli a Vánoce jsou tady a letošní vánoční článek vyšel na mě. Všichni jako správní geekové pilně využíváme volna k testování nových věcí a těšíme se, co nového přinese další rok. Vánoční stromeček nás teprve čeká a něco zábavného ke čtení potěší většinu geeků i negeeků.

Santa klaus vs. Ježíšek

Boje za navrácení Ježíška, i přes jeho neustálou přítomnost v myslích dětí i dospělých, sílí, a tak se hodí srovnat systémového administrátora se Santa Klausem, abychom aspoň trochu zvrátili poměr sil. V čem si je tedy Santa Klaus s adminem podobný?

  1. Santa je vousatý, při těle a obléká se legračně.
  2. Když něco chcete po Santovi, šance, že to dostanete, jsou minimální.
  3. Santa zřídka kdy odpovídá na vaše e-maily.
  4. Když se zeptáte Santy, odkud bere hračky, vždycky odpoví „skřítkové je pro mě udělali“.
  5. Santovi nezáleží na termínu dokončení vaší práce.
  6. Vaši rodiče říkají, že Santa má nadpřirozenou sílu, ale všechno stejně udělají sami.
  7. Nikdo netuší, komu se Santa zodpovídá.
  8. Santa se hodně směje.
  9. Santovi nezáleží na Vašem $HOME.
  10. Jenom blázen by řek něco špatného o Santovi v jeho přítomnosti.

Zapomeneme-li na chvíli na Vánoce a vrátíme se do běžného života, jedním z každodenních témat je konkurenční boj mezi Windows a Linuxem. Obě strany mají své příznivce a linuxová umí vytvořit také pár dobrých vtipů na účet té druhé, třeba i míření mírně pod pás.

Bill a jeho mladá manželka vstávají po svatební noci a žena říká: „konečně jsem přišla na to, proč se tvoje společnost jmenuje micro soft“.

Výměna žárovky na tisíc způsobů

U Microsoftu je i výměna žárovky prací na dlouhé večery a každé oddělení na to jde jinak. Více v následujícím dotazníku:

Ot: Kolik testerů od Microsoftu je potřeba k výměně žárovky? Od: Prostě prohlásí, že místnost je tmavá a nemusí problém řešit.

Ot: Kolik windows programátorů je potřeba k výměně žárovky: Od: 472. Jeden k napsání funkce WinGetLightBul­bHandle, jeden k napsání funkce WinQueryStatus­LightBulb, jeden k napsání funkce WinGetLightSwit­chHandle, …

Ot: Kolik managerů je potřeba u Microsoftu k výměně žárovky? Od: Vytvoří studii k problému výměny žárovky, zjistí, proč se žárovka spálila a nakonec se snaží zjistit, co mohou jako dozorci udělat, aby žárovky pracovaly inteligentněji a nebyly tak složité na ovládání.

Ot: Kolik microsoftích techniků z podpory pro uživatele je potřeba k výměně žárovky? Od: Máme tu přesnou kopii žárovky a vypadá to, že pracuje správně. Můžete nám říct jaký druh systému máte? Ok. Jak moc tmavá ta žárovka je? Mohlo by to být čtyři až pět problémů. Zkoušel jste zapnout světlo?

Ot: Kolik microsoftích techniků je potřeba pro výměnu žárovky? Od: Tři. Dva drží žebřík a jeden šroubuje žárovku do objímky.

Ot: Kolik microsoftích viceprezidentů je potřeba k výměně žárovky? Od: Osm. Jeden k vyřešení problému se žárovkou a sedm k ujištění, že Microsoft dostane 2$ za každou vyměněnou žárovku na celém světě.

Ot: Kolik microsoftích vývojářů je potřeba k výměně žárovky? Od: Žárovky fungují dobře v jejich kanceláři.

Ot: Kolik uživatelů Windows je potřeba k výměně žárovky? Od: Jeden, ale ten bude přísahat, že to bylo stejně jednoduché, jako by to bylo pro OS X uživatele.

Ot: Kolik microsoftích inženýrů je potřeba k výměně žárovky? Od: Žádný. Bill Gates prostě prohlásí Darkness™ za nový průmyslový standard.

Výměna žárovky není jednoduchá ani pro Linux samotný.

Ot: Kolik je potřeba linuxových počítačů k výměně žárovky? Od: Jeden, ale ten musí najít ovladače pro konkrétní žárovku.

Natož pro jeho vývojáře případně uživatele.

Ot: Kolik linuxových uživatelů je potřeba k výměně žárovky? Od: Dva. Jeden, který si postěžuje, že nová žárovka, kterou koupil, nefunguje s jeho lampou a že to musí být chyba lampy. Hned poté druhý začne upravovat lampu tak, že za rok je již s novou žárovkou kompatibilní.

Operační systém pro mozky

Výběr toho správného mozku není nikdy jednoduchý. Každá z variant má svoje klady a zápory a není jednoznačné, který je nejlepší.

Windows pro mozky:

Můžete v jednu chvíli myslet na jednu z mnoha věcí, ale vždycky jenom určitý čas, protože se poté stane prázdným hned, jak narazí na hlavní ochranu paměti. Jediné řešení je reset vašeho mozku.

Unix pro mozky:

Můžete myslet na mnoho věcí najednou, dokud vašemu mozku nedojdou sockety. Nevýhodou je, že jste schopni mluvit jenom s lidmi s mozkem od stejného výrobce. Také nikdy nepochopíte smysl čehokoli a předtím než začnete cokoli dělat, musíte si přečíst manuál.

Mac OS X pro mozky:

Jednoduché myšlení pro jednoduché lidi. Myšlení, které vypadá dobře, ale je drahé.

Linux pro mozky:

Můžete myslet na mnoho věcí najednou a nemusíte se bát o počet socketů. Naneštěstí tu není podpora pro různé končetiny a další části těla.

Shellové hříčky

Tmavé zimní večery mohou vypadat různě. I programátor se občas schoulí k večernímu krbu a se svým miláčkem provádí nejrůznější věci.

# unzip ; strip ; touch ; grep ; \
> finger ; mount ; fsck ; \
> more ; yes ; umount ; sleep 

Pro chvilky klidu a pohody na nás čeká vždycky zdrojový kód jádra připravený k vylepšování. Ne všichni, co se do něj ale pustili, měli stejně pohodovou náladu jako my.

CS24_early

cx@godie ~ $  find /usr/src/linux/ -type f -exec grep -i 'fuc'k '{}' \;
/* Fuck me plenty... */
 * Wirzenius wrote this portably, Torvalds fucked it up :-)
/* Fuck, we are miserable poor guys... */
[...] 

Přejme jim i sobě, aby se Vánoce vydařily přesně tak, jak chceme, a abychom pod stromečkem našli i nějaký ten linuxový dárek, třeba z našeho butiku.

Šťastné, veselé a linuxové vám přeje redakce Root.cz :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.