Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Velké změny pro linuxový desktop od Martin - "Waylandu jakožto nástupci X11" - rád přejdu, hned...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2017 7:39

    Martin (neregistrovaný)

    "Waylandu jakožto nástupci X11" - rád přejdu, hned jak to budu moci používat remote aplikace, schránku s historiií, vlastní programátorský layout klávesnice a pořádný WM funkčně alespoň zhruba odpovídající tomu co umí stařičké IceWM + cmd interface odpovídající xdotool+wmctrl. Do té doby se bojím toho, že mi přestanou fungovat stávající X11.

    Upozorňuji, že jsem do svého výčtu nenapsal žádnou konkrétní technologii a ty co jsem napsal berte jako příklady. Je mi totiž úplně jedno, zda např. remote aplikace své okno na můj desktop promítá pomocí ssh+X nebo RDP protokolu, ale musí to umět dostatečně funkčně.

  • 26. 4. 2017 10:08

    daks (neregistrovaný)

    >>...pořádný WM funkčně alespoň zhruba odpovídající tomu co umí stařičké IceWM + cmd interface odpovídající xdotool+wmctrl

    Hm, tak to jsi můj člověk, akorát se bojím, že jsme exotická minorita, která se těhle fičur jen tak nedočká.

  • 26. 4. 2017 22:37

    ebik

    Já bych navíc potřeboval aby mohl být oddělený window manager (jakožto GUI ke správě oken) od compositoru (jakožto serveru, který okna skládá do paměti grafické karty), protože je mi jasné, že taková plejáda windowmanagerů jako je v linuxu vznikla právě proto, že se nemusely starat navíc o "hardwarové věci". V tomhle stavu prakticky nejsou windowmanagery portovatelné, i když jejich hlavní přínos často není o X11 protokolu. (Notion, Xmonad, awesome, ...)