Hlavní navigace

Veselá (?) příhoda s W98 Second Edition RC3

21. 9. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

ROOT je server zaměřený primárně na Linux, ale nikdo nás nemůže nařknout z toho, že ignorujeme jiné platformy. Dnes se například budeme věnovat Windows 98.

Do jedné konference včera dorazil mail, který mě velmi pobavil (autorovi to asi tak srandovní nepřišlo :) a proto jsem se rozhodl, že se o něj podělím i s vámi. Zda je to k smíchu nebo k pláči, nechť si každý rozhodne sám. Rozhodně nechceme, aby to vyznělo jako nějaké kopaní do mrtvoly – to nemáme zapotřebí. Pokud tedy zažil někdo něco podobného s Linuxem, klidně nám napište :))

CS24_early

A teď už nechme mluvit autora:

-----

Michal Belicek

Musim si tu trochu ulevit a zanadavat na adresu Windows98 Second Edition RC3. (verze 2222)

Prvni zkusenosti s SEckama, aneb moje anabaze s novym „produktem“ Micro$oftu.

Nejdriv jsem chtel nainstalovat nove ovladace ke graficke karte ATI All In Wonder. Predstavte si, ze po spusteni setup.exe to vyhodilo „Program provedl neplatnou operaci“. Tak jsem si rekl, ze to bude chyba v datech a zkopiroval jsem si ovladac odjinud. Kdyz to udelalo tu samou chybu znovu, tak jsem zacal tusit neco nekaleho. Zkusil jsem jeste nejnovejsi verzi z ATI webu, jednu jeste starsi verzi a jeste setup k ati playeru. Vsechno ta sama chyba. Ja jsem v tu chvili myslel, ze ten pocitac snad rozmlatim. A vsechno ovladace, ktere bezpecne ve Windows98 chodily.
Zajimalo by me, jestli tohle nekomu fungovalo.

Dalsi vec. Chtel jsem zkusit ten jejich slavny Internet Connection Sharing. OK, hledam, kde by se to asi tak mohlo zapinat. Po chvili (delsi) jsem to nasel ve vlastnostech IE5. Vidim, tam tlacitko Internet Sharing…, klikam a zjistuju, ze nejdriv musim nastavit modem. Davam Cancel a jdu nastavovam modem. To jsem ovsem nemel delat, protoze se mi Windowsy pomstily tim, ze Internet Connection Sharing odinstalovaly, na coz jsem prisel asi po 10 minutach zbesileho klikani vsudemozne a hledani ztraceneho tlacitka Internet Sharing… OK, nainstaluju ICS znovu a potvrdim restart. To jsem jeste netusil, ze mi windowsy svevolne a zlomyslne zmenily IP adresu, aby tim pak dokleply, me uz tak chatrne nervy, coz jsem mel ovsem zjistit mnohem pozdeji. Konecne s pocitem vyhry znovu klikam na tlacitko Internet Connection Sharing a jdu do Wizarda. Nastavim nejake nesmyslne udaje a chci konecne konfiguraci dokoncit. Me prekvapeni vsak nezna hranic, kdyz mi windowsy prikazi vlozit disketu do pocitace. Se vzrustajicim busenim v hlave a slinama mezi zuby se zvedam a saham kdesi do vzdalenych utrob meho stolu, abych vyhrabal nejake diskety, ktere uz jako moderni clovek dele jak rok vubec NEPOUZIVAM. Muj uzas se stupnuje, kdyz zjistuji, ze se na diskete ocitl pouze jeden 60KB exac a jeden textak. Necham windowsy zobrazit posledni dialog, ze s tou disketou mam jako obejit ostatni pocitace, aby se mi to na nich nainstalovalo. Beru disketu v tu chvili uz tresoucima se rukama a jdu do vedlejsiho pokoje udelat instalaci.
Spoustim exac na diskete a objevuje se pekne graficky udelany wizard, ve kterem odklikam ctyri kroky, ve kterych ovsem nebyla zadna volba ci nastaveni neceho. Po stisku Finish se objevuje IE a navazuje se spojeni. Lec nastava prvni zachvat, kdyz mi windows napisou, ze spojeni s www.microsoft.com se nepodarilo navazat. Saham tedy po pingu, abych osahal druhy pocitac. Nic se nehlasi, ze by blbla sit? Zkousim pinkat jiny pocitac, vse je OK. Co se sakra deje? Cely cerveny zlosti jdu zpet do vedlejsiho pokoje a (dalsi zachvat) k hruze zjistuju, ze mam IP adresu zmenenou k nepoznani. Vracim ji tedy zpet a restartuju.
To jiz jdu zase do vedlejsiho pokoje a pousim IE. Zase nic. Divam se do nastaveni proxy serveru a vidim ze tam jsou stare neplatne hodnoty. Rikam si, to je jen nejaka finta a napada me, ze po zmene IP adresy bych treba mel vytvorit disketu znovu. Jdu zase vedle a chci ji vytvorit. Snazim se najit zpusob, jak znovu spustit Internet Connection Sharing Wizarda, ale po 20 minutach to s vysilenim a na pokraji nervoveho zkrouceni vzdavam. Jdu tedy zase vedle a porazene znovu spoustim slavnou disketu. Tentokrat jsem si jiz pozorne precetl vsechny dialogy wizarda, ovsem nevim toho vic nez predtim. Dam Finish a divam se zase na proxy. Uzasly vidim (zase zachvat provazeny kopanim do postele), ze se vubec nic nezmenilo. Ten wizard vubec nic NEDELA! Rikam si, ze treba bych mohl zadat hodnoty rucne. CHACHA, NEMOHL. Znam sice IP adresu, ale nevim PORT, zkousim tedy standardni 3128 a pro jistotu jeste nastavuju stejnou IP adresu do Gateway. Restartuju, (predposledni zachvat, bracha utika pryc z meho dosahu), jasne ze to nefunguje. Prechazim tedy do vedlejsiho pokoje pricemz kapky studeneho potu delaji za mnou krvavou stopu. Chci si precist Help, abych zjistil ten port. Dalo se ovsem cekat, ze tam o portu neni ani zminka (posledni zachvat a nervove zhrouceni).
Hlavou mi bleskne zachvev myslenky na muj stary dobry Winroute. Behem 5 minut ho nainstaluju a jeste vedle nastavim proxy a Internet se rozjede v cele sve krase. Radosti (uz sileny) pobiham po byte a rvu na cele kolo hura.

Jako posledni perlicku uvedu, ze me rano po spusteni Windowsy uvitaly (jeste pred prihlasovacim oknem do site) dialogem s chybou, ze msgsrv provedl neplatnou operaci a bude ukoncen (windowsy dale v rozbihani nepokracovaly). Ukoncen nebyl a navic, jedine co mi po stisku Ctrl+Alt+Del windows nabidly je Shutdown.

To me uplne dodelalo a znechucene jsem odesel provetrat mozek do prace.

btw: samozrejme ze jsem si tohle nevymyslel, ale je to cista pravda.

-----

Kdyby vše fungovalo jak má a jak bychom vzhledem k ceně očekávali, ani bychom se nezasmáli. To by byla nuda, nemyslíte? :))

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.