Hlavní navigace

Vizuální tvorba vlastních e-knih v Sigil

6. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tvorba elektronických knih nemusí být vůbec složitá a náročná, pokud použijete správné nástroje. Sigil je software, jehož použití ve většině případů vede k rychlému a kvalitnímu výsledku s nástroji, které uspokojí náročné i začínající uživatele. Sazba e-knih tak nemusí zabrat více než několik málo minut.

Elektronické knihy stále zažívají velký rozvoj a do jejich tvorby se pouštějí postupně jak velká etablovaná vydavatelství, tak také menší firmy. Vytvořit kvalitní elektronickou knihu často není jednoduchá záležitost. Formáty e-knih jsou přitom důležité nejen pro rozsáhlé texty, ale také pro studijní materiály, nejrůznější manuály a menší dílka. Díky otevřenosti a malým bariérám v distribuci se navíc vydavatelem může stát opravdu každý.

Možností, jak připravit digitální materiál pro čtečky, je přitom více. Asi nejrobustnější cestou je DocBook, který se pak převede do dalších formátů. Jde o řešení většinou nejlepší, pokud jej někdo umí, ale zabere čas, je třeba určitá znalost atp. Téměř nikdy není sazečem sám autor. Jinou možností může být tvorba knihy v DTP nástroji, který si poradí s exportem do patřičného formátu. Zde musím podotknout, že mám velice špatné zkušenosti s InDesignem od Adobe. Výsledek v EPUB měl řadu chyb, nedal se příliš ovlivnit, a celkově tento postup nemohu doporučit. Třetí cestou může být přímo tvorba e-knih prostřednictvím speciálního softwaru. A právě zde se dostává ke slovu Sigil.

Jde o nástroj, který umožňuje vizuální editaci EPUB knih a jejich tvorbu. Šířen je přitom pod licencí GPLv3 a funguje pod Windows, Linuxem i OS X. Prvním tvůrcem aplikace byl Strahinja Markovic v roce 2009 a od té doby se nástroj poměrně dynamicky vyvíjí. Poslední verze nese označení 0.7, ale rozhodně nejde o nějakou betaverzi nebo něco podobného. Používám jej denně a ještě ani jednou nespadl či nezamrzl a to ani v Linuxu ani pod Windows.

Ještě než se pustíme do samotného popisu funkcí aplikace, je třeba předeslat, že Sigil slouží jen pro tvorbu EPUB knih. Do všech dalších formátů je třeba provést převod, například prostřednictvím Calibre. Do populárního mobi je relativně dobrý, ale pouze pokud zvolíme novou verzi formátu či hybridní variantu. Skutečnost, že program zvládá pouze jeden formát, může působit jako hendikep, ale má řadu výhod.

EPUB je otevřeným standardem, takže pro něj lze nástroje skutečně dobře připravit i nezávisle na konkrétním majiteli práv. Druhou výhodou je podpora HTML značek (XML) a kaskádových stylů, což jsou značkovací jazyky velice dobře známé a rozšířené. Formát má navíc všechny potřebné vlastnosti, jako je podpora obrázků ve vektorech i rastrech, DRM, podporu metadat a řadu dalších. Tím, že je podporován jeden konkrétní formát, lze výsledný dokument připravit skutečně precizně a kvalitně.

Funkce

Okno programu je rozděleno na čtyři základní části. V levém menu je navigátor, který umožňuje snadnou správu jednotlivých souborů, které tvoří celou knihu. Pokud pracujeme s dlouhým materiálem, lepší si každou kapitolu založit jako nový dokument a pak mezi nimi jednoduše procházet. V prostřední části se nachází samotný text, se kterým je možné pracovat. K dispozici jsou dva moduly práce – wysiwyg editor, který je ideální pro hrubou práci, rychlé kopírování a zůstanou v něm méně nároční uživatelé a HTML editor. Vpravo je pak obsah a horní menu umožňuje nejen nastavení dokumentu podle potřeb, ale také plně ovládat wysiwyg mód tvorby. Vizuálně lze tvořit skutečně téměř všechno, až na tabulky, které je třeba vkládat ručně přes tag table v HTML módu.

Jako výchozí standard pro znakovou sadu se užívá UTF-16, se kterým by neměla být problém tvorba vícejazyčných knih (s odlišnými typy znaků) ani přechod mezi operačními systémy. Příjemná je také skutečnost, že aplikace je přeložená do řady jazyků, včetně češtiny. Snad jediným překladatelským nedostatkem je slovo „Vložka“ které označuje to, co by člověk čekal v menu „Vložit.“ Nová verze navíc obsahuje nástroj na kontrolu pravopisu, takže lze v Sigil knihy klidně přímo psát.

Sigil toho ale nabízí samozřejmě mnohem více. Velice dobře se používá například při tvorbě dokumentů, které jsou tvořené více stránkami, které jsou tvořeny jednotlivě. Nejen, že je možné je mít všechny otevřené a přepínat mezi nimi, ale také všechny mohou sdílet stejné kaskádové styly, mají rychlý přístup ke stejným obrázkům atp. Příjemný je ale také inspektor tagů, pěkně udělané prohledávání nebo editor metadat.

EPUB přitom nemusí být statický formát, ale díky kompatibilitě s HTML je možné užívat také tagy audio a video. Jde o další důležitý krok k tomu, aby bylo možné e-knihy používat snadno a efektivně při výuce.

root_podpora

Závěrem

Sigil kvalitou zpracování ani množstvím funkcí nemá zřejmě v oblasti tvorby e-knih výraznější konkurenci (snad jen eCub) . Pokud člověk potřebuje rychlý a kvalitní nástroj na tvorbu e-knih, pak velký výběr není a Sigil představuje jeden z nejlepších nástrojů, které lze pro tento účel použít. A to i přesto, že by mohla být řada funkcí ještě dotaženějších, protože se samotným Sigil si člověk nevystačí. Aplikace sice disponuje například čtečkou EPUB, ale ta nedává téměř žádný autentický zážitek a slouží spíše k rychlému náhledu, než osahání si knihy. Stejně tak to je s převodem do dalších formátů, ke kterému je třeba užít například Calibre.

Přesto lze říci, že především díky rychlému vývoji jde o nástroj, který rozhodně stojí za více než jen vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.