Hlavní navigace

VPN mizí z čínského obchodu Apple, Tim Cook doufá v návrat

10. 12. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nové vydání ReactOS 0.4.7 je zase o trochu lepší alternativou k Windows, objevily se nové verze Bodhi i Puppy Linuxu, Playstation 4 se prodává skvěle a Qualcomm uvedl nový špičkový čip pro generaci špičkových chytrých telefonů roku 2018.

ReactOS 0.4.7: zas o kousek lepší náhrada Windows

Open-source operační systém vyvíjený jako plnohodnotná a kompatibilní náhrada za Windows, přichází ve verzi 0.4.7 s řadou novinek. Po uvedení ve verzi 0.4.5 je zde konečně plně funkční a vylepšená podpora stylů vytvořených pro Windows XP (historicky patrně nejpopulárnější verze Windows). Opraveny jsou zejména problémy s průhledností. Rozšíření zahrnují mimo jiné testovací verzi podpory rychlého spouštění aplikací, vyvinuté v rámci Google Summer of Code 2017.

Opravy se dočkaly chyby související se schránkou (Clipboard) a Odpadkovým košem, obojí znamená méně časté padání systému a také systém lépe zpracovává mazání souborů přetažením do koše.

Systém lze instalovat za pomoci ISO obrazu z libovolného média, není potřeba vypálení na CD (přibyl ovladač pro CDFS/ISO-9660). Správce aplikací ReactOS Application Manager dostal též díky Google Summer of Code 2017 několik vylepšení:

Opravena je kritická chyba týkající se Služeb, nově lze vytvářet interaktivní služby pod účtem LocalSystem. Systém dostal výrazně aktualizované moduly pro správu uživatelů, skupin a sdílení. Zajímavostí je, že ReactOS nyní podporuje i souborové systémy Ext2, Ext3, Ext4, BtrFS, ReiserFS, FFS a NFS, takže aktuálně jich systém umí více než všechny vydané verze Windows dohromady. Souborových systémů se pak dále týká nový nástroj fsutil. Ten se poprvé objevil ve Windows 2003 a nyní je díky jednomu z autorů dostupný i v ReactOS a podporuje i souborové systémy typu FAT (což původní microsoftí verze nikoli).

Základní knihovna Kernel32.dll podporuje některá nová API a její části byly několikrát přepsány v rámci opravování řady chyb. Současně do ní ale přibyla i podpora řady věcí z Windows 2003.

ReactOS 0.4.7 přináší aktualizované pluginy třetích stran (ostatně na nich do určité míry závisí). Došlo tak na novější libpng, mpg123, mbedtls, btrfs a mnoho dalších sdílených s projektem Wine, které může ReactOS používat v uživatelském režimu. Mezi příspěvky, které tvůrci ReactOS dávají zpět těmto externím projektům, se tentokrát zařadila třeba oprava chyby týkající se 64bit podpory v MKISOFS či několik patchů pro Wine. Celkově bylo pro toto vydání opraveno zhruba 450 chyb, nejstarší byla nahlášena už před 10 lety. Stahujte.

CS24_early

Apple je optimistický ohledně VPN aplikací v čínském App Store

Šéf Applu Tim Cooku vyjádřil „velký optimismus“ týkající se návratu aplikací pro VPN do čínské mutace aplikačního obchodu Apple. K jejich odstranění došlo kvůli vládním regulacím a s ohledem na stále přetrvávající jasné stanovisko čínské vlády asi nelze považovat slova Tima Cooka za více než zbožné přání. Čína se nadále drží svého „velkého firewallu“ a svými posledními zásahy na trhu de facto přinutila Apple informovat tvůrce VPN softwaru, že je tento odstraněn z App Store kvůli tomu, že obsahuje části v Číně ilegální a tudíž nesplňuje podmínky App Store Review Guidelines.

Slova Tima Cooka zazněla v čínském Kantonu (Guangzhou) na akci Fortune Forum. Ve své domovině, tedy v USA, je ale Apple terčem kritiky za to, že pro udržení svobody slova a komunikací v Číně nedělá dost. V říjnu zaslali dva američtí senátoři (Ted Cruz a Patrick Leahy) dopis Cookovi, aby vysvětlil, proč byl VPN software z App Store odstraněn. Dodali k tomu, že velcí inovátoři jako Apple mají jak příležitost, tak morální povinnost prosazovat svobodu slova a další základní lidská práva v zemích, kde jsou lidem tato práva odmítána. Otázkou je, zdali optimistická slova Tima Cooka tedy mířila více k Číňanům, nebo domů do USA.

Krátce

  • Vyšel Bodhi Linux 4.4.0. Nová verze nepřináší žádné zásadní novinky, jde primárně o vydání aktualizující instalační obrazy. Srdcem je nadále poslední LTS vydání Ubuntu, tedy verze 16.04.x, obohacená o kernel 4.13, dále pak EFL 1.19.1, Terminology 1.1.0 či Ephoto 1.5. K dispozici je jako obvykle obraz standardní, s aplikacemi navíclegacy pro staré počítače. Na příspěvcích za listopad se podařilo vybrat 115 dolarů.
Bodhi Linux 4.x
Autor: Bodhi

Bodhi Linux 4.x

  • Vyšel Puppy Linux 7.5 „Xenialpup“). K dispozici je 32 i 64bit verze pro UEFI i klasický BIOS. 32bitová varianta využívá starší kernel 4.4.95-noPAE pro lepší kompatibilitu se starším hardwarem, 64bitová pak 4.9.58 pro naopak lepší podporu hardwaru nového. Instalační obraz má velikost ~330 MB a obsahuje správce oken JWM se správcem souborů ROX, webový prohlížeč Pale Moon, dále pak mimo jiné Claws, MPV, Simple Screen Recorder, Deadbeef, Abiword, Gnumeric, Samba, CUPS, Quickpet (utilita pro instalaci dalších populárních aplikací, aktualizací OS apod.) a také obvyklou várku této distribuci vlastních nástrojů (Pburn, Uextract, Packit, Change_kernels, JWMdesk, YASSM, Pclock, SimpleGTKradio, …). Minimální požadavky jsou velmi mírné: 1,0GHz CPU, 768 MB RAM. Ke stažení skrze domovské stránky.
Puppy Linux 7.5

Puppy Linux 7.5

  • Playstation 4 dosáhla 70 miliónů prodaných kusů. Již brzy tato herní konzole, uvedená na trh před čtyřmi lety a poháněná upraveným FreeBSD, překoná v počtu prodaných kusů předchozí generaci Playstation 3. Sluší se doplnit, že po původním modelu se v relativně krátké době objevila verze Slim a také výrazně rychlejší Playstation 4 Pro, inzerovaná jako model pro skutečné 4k hraní (ač to není vždy pravdou). Také doplňme, že na rozdíl od Playstation 3 kombinující CPU IBM Cell s GPU Nvidia RSX využívají Playstation 4 téměř standardní x86 APU od AMD. Sony dále dodává, že vedle 70 miliónů kusů Playstation 4 se již prodalo zhruba 617 miliónů her, tedy zhruba 10 her na každou prodanou konzoli. Další metou pro Playstation 4 bude objem prodaných kusů původní Playstation, který dosáhl 102 miliónů. Nadále nedostižným se jeví rekord generace Playstation 2, které se prodalo na 155 miliónů kusů.
  • Qualcomm představil ARM SoC Snapdragon 845, nejvyšší model nastupující generace chytrých telefonů. Podporuje plně 10bit HDR, včetně videa (Rec. 2020 gamut) a přináší integrovanou vylepšenou jednotku pro AI výpočty. Podporuje až 60 fps v 16Mpix rozlišení, případně 720p/480fps, 1080p/120fps, resp. 4k/60fps. Prvním telefonem s tímto čipem bude Xiaomi Mi 7, další budou následovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.