Hlavní navigace

Vypnutí oprav na Spectre/Meltdown, Ubuntu 18.10 je zmražené

26. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jeff Hoogland
Pravidelný přehled novinek z uplynulého týdne: GParted Live 0.32.0–1, Bodhi Linux 5.0.0, Ubuntu 18.10 zmrazeno, vývoj softwaru v automobilce Tesla, nové full-frame bezzrcadlovky Nikon Z a další.

GParted Live 0.32.0–1

Nové vydání oblíbené LiveCD distribuce pro práci s disky a diskovými oddíly přináší pár novinek. Samozřejmě kromě obligátní várky nových verzí jádra (mimochodem 4.17.17–1) a programů.

Dále přináší opravy pro zmenšování LVM oddílů, respektuje minimální velikosti souborových systémů. Korektně pracuje s LUKS (otevírání a uzavírání), správně rozpoznává další signatury GRUB2 core.img. Tato verze využívá samozřejmě GParted 0.32, založena je na Debianu Sid z 23. srpna 2018. Ke stažení pro amd64 a i386.

Bodhi Linux 5.0.0

Finální vydání nové verze Bodhi Linuxu je na světě. Připomeňme, že jde o fork Ubuntu, který používá vlastní desktop Moksha, který je pro změnu forkem projektu Enlightenment E17. Ač by číselná změna z 4.5.0 na 5.0.0 mohla nazančovat více, desktop Moksha se zásadně nemění, hlavní novinkou je přechod na vyšší verzi Ubuntu, konkrétně 18.04 LTS.

Distribuce je k dispozici ve třech variantách: Standard (amd64), Legacy (32bit) a AppPack (zahrnující více aplikací v základu).

Bodhi Linux 5.0.0
Autor: Jeff Hoogland

Bodhi Linux 5.0.0

Snadné vypnutí oprav na Spectre/Meltdown?

Server Phoronix se zamýšlí (navazuje na Artema S. Tashkinova) nad tím, jak moc je chyb typu Spectre a Meltdown a jak moc jejich opravy dopadají na výkon. V některých případech totiž není tak důležité opravy aplikovat a snižovat tak výkon počítače až o desítky procent a hodilo by se mít jednoduchý příkaz, který záplaty deaktivuje.

UX DAy - tip 2

Prozatím nic takového neexistuje a je otázkou, zdali někdy (přímo v jádru) bude – ostatně chyby týkající se spekulativního vykonávání stále přibývají, zejména na procesorech Intel a je tak otázkou, zdali někdy jejich seznam bude konečný, pro všechny budou k dispozici opravy (nejspíš nebudou) a zdali je vůbec nutné mít možnost deaktivovat opravy chyb s marginálním až nulovým dopadem na výkon.

Krátce

  • Ubuntu 18.10 „Cosmic Cuttlefish“ je nyní ve stádiu feature freeze a do říjnového vydání se tak už jen ladí detaily a opravují chyby. Vydání je naplánováno na 18. října tohoto roku. Očekávat s nejvyšší pravděpodobností můžeme Linux 4.18, GCC 8, X.Org Server 1.20, Mesa 18.2 a mnoho dalšího.
  • IRC oslavilo 30 let.
  • Bývalý vývojář, kterému vypršela NDA, se pochlubil s detaily fungování automobilky Tesla z hlediska softwaru.
  • Nikon představil dvě nové full-frame bezzrcadlovky Z6 a Z7. Vstupuje tak do hájemství Sony dříve než konkurenční Canon. Stroje jsou zajímavé zejména nadstandardní velikostí bajonetu a minimální registrovou vzdáleností, která umožní použití rozličných konstrukcí objektivů (ohlášen je mj 58mm/f0.95), na Nikon nadstandardní podporou videa a celkově výbornými parametry (zejm. 45Mpix model Z7). A jelikož přístroje používají pouze formát paměťových karet XQD, ohlásil Nikon též vlastní modely. Pro Nikon je toto druhý pokus o vstup na trh bezzrcadlovek, předchozí systém s 1" snímačem skončil neúspěšně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.