Hlavní navigace

Výrobce prvního telefonu s Ubuntu zkrachoval, Haiku má vývojáře na plný úvazek

30. 8. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: UBports
Výrobce úplně prvního telefonu s Ubuntu Touch oznámil bankrot. Haiku má poprvé ve své dvacetileté historii vývojáře na plný úvazek. Parted Magic představil nový model předplatného pro své komerční nástroje.

Výrobce prvního telefonu s Ubuntu zkrachoval

Španělský výrobce hardwaru BQ oznámil bankrot. Tato firma začala s telefony a tablety s Androidem, které prodávala v Evropě. V roce 2015 se rozhodla začít vyrábět telefony s Ubuntu Touch. Zájem o ně ale bohužel nesplnil očekávání, takže firma od tohoto rozhodnutí ustoupila. Kromě telefonů BQ nabízela i několik tabletů s Ubuntu Touch a také 3D tiskárnu s podporou Ubuntu.

Telefon od BQ

Haiku má vývojáře na plný úvazek

Otevřený operační systém, který je pokračovatelem BeOS nedávno oslavil dvacáté narozeniny. Ty oslavil tím, že poprvé ve své historii najal placeného vývojáře na plný úvazek. Tento projekt už v minulosti najal několik vývojářů, bylo to ale jen krátkodobě na vyřešení konkrétních úkolů. Teď se podařilo sehnat dostatek finančních prostředků, aby bylo možné na příští rok a půl zaměstnat programátora, který se bude věnovat úkolům, které je třeba vyřešit do vydání první stabilní verze.

Haiku

Parted Magic přichází s novým obchodním modelem

Živá linuxová distribuce Parted Magic je určená hlavně pro práci s diskovými oddíly. Nyní tento projekt představil nový model předplatného nový model předplatného pro své komerční nástroje. Čtvrtletní předplatné stojí 13 amerických dolarů (asi 280 Kč). Distribuce teď navíc obsahuje i novou sadu nástrojů pro odstranění citlivých dat z pevného disku. 

CS24_early

Parted Magic

LibreELEC podporuje Raspberry Pi 4

LibreELEC je minimalistická linuxová distribuce určená k tomu, aby spustila multimediální centrum KODI na moderních HTPC zařízeních. S novou desátou verzí přibyla podpora pro Raspberry Pi 4. Na tomto zařízení podporuje HDMI výstup s 4K rozlišením, HDR výstup, HD audio a hardwarové dekódování H.264 a H.265. Jedná se ale jen o základní podporu a spousta dalších funkcí zatím nefunguje.

LibreELEC

Nově vydáno

Na Ubuntu postavená linuxová distribuce Zorin OS vydala novou verzi s číslem 16. Philip Müller oznámil vydání verze 21.1.0 desktopové distribuce Manjaro Linux. Distribuce určená pro potřeby turecké vědy Pardus vyšla ve verzi 21.0. Na Debianu postavená odlehčená distribuce SparkyLinux oznámila vydání verze 6.0.

SparkyLinux 6.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.