Hlavní navigace

Vyšel Debian 9.9 a Wine 4.7, Fedora 30 vyjde příští týden

28. 4. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Byl zahájen vývoj GNOME 3.34, Fedora 30 nás čeká už za pár dní, ikona 5GE je v Androidu, Google zařídil pro DO Global, k dispozici je Wine a Wine-staging ve verzi 4.7 a Debian vydal opravnou verzi 9.9.

Debian 9.9 je venku

Před pár hodinami byla vydána nová verze 9.9 linuxové distribuce Debian. Ta opravuje různé bezpečnostní chyby, mimo jiné vedle rozličných CPU děr také side-channel GPU útok. Podrobnosti týkající se oprav shrnuje domovský web.

Odstraněno je pár balíčků, které nejsou kompatibilní buď s použitým Thunderbirdem, nebo s použitou novější ESR verzí Firefoxu. Vedle této aktualizace v rámci řady 9 pak vyhlížíme též první vydání v rámci následné verze Debian 10, které je očekáváno v létě tohoto roku.

Epic vs. Valve: Tim Sweeney odpovídá

Dlouhá léta kralovala společnost Valve trhu online distribuce her, který de facto sama před lety se systémem Steam stvořila.

Na trh ale zamířili a míří další hráči, mezi nimiž nechybí s nedávným oznámením své služby Epic, jehož šéf Tim Sweeney je současně jednou z hlavních postav vývoje jednoho z nejpoužívanějších herních enginů: Unreal Engine. Tato souhra faktorů působí pochopitelně vrásky na čele mnoha lidí ve Valve.

Epic totiž na svou platformu získává nemalé množství exkluzivních titulů, čím by mohla začít ohrožovat dosud poklidné rejžování zisků na platformě Valve. Tim Sweeney tak v odpovědi na dotaz dodává: pokud Valve srovná poměry na naši úroveň (88 % peněz jde vývojářům her), nebudeme tak agresivní v získávání exkluzivních titulů.

Připomeňme, že Unreal Engine je do určité finanční výše možné používat bezplatně. A pokud svoji profesionální hru nakonec vývojář umístí do obchodu Epic, má z licenčních nákladů na Unreal Engine významnou slevu. Tomu Valve v podstatě nemůže konkurovat.

Vývoj GNOME 3.34 zahájen

Světlo světa spatřila vývojová verze desktopového prostředí GNOME 3.33.1, která je prvním větším krokem na cestě k příštímu stabilnímu vydání 3.34, jenž bude vydáno v září tohoto roku.

Mezi novinkami je pochopitelně řada oprav, které najdeme i v „jedničkových“ aplikacích GNOME řady 3.32 a různé změny, které se mimo jiné týkají buildovacího systému Meson, GVFS a dalších částí. Prozatím tak z pohledu běžného uživatele nejde o nic zajímavého, vývojáři si zkrátka připravují půdu pro velké věci, které musí do září stihnout.

Fedora 30 vyjde příští týden

Vývojáři pracující na distribuci Fedora učinili v posledních dnech pokrok vedoucí k tomu, že všechny blokující chyby byly vyřešeny a třicáté vydání tak má zelenou. Fedora 30 se objeví příští týden v úterý, týden před startem akce Red Hat Summit 2019 Boston, kde se mimo jiné očekává představení nové hlavní verze Red Hat Enterprise Linux 8.0.

Fedora 30 by přitom měla přinést skladbu softwaru ne nepodobnou nedávnému Ubuntu 19.04, tedy zejména jádro Linux 5.0.x a desktopové prostředí GNOME 3.32.x.

Ikona falešného 5G od AT&T se dostala do AOSP

S falešným 5G přišla AT&T pod označením 5GE začátkem tohoto roku na dvou telefonech (Samsung Galaxy S8 Active a LG V30). Reakce se většinou pohybovaly mezi rozhořčením a posměchem, nicméně to AT&T od ničeho neodradilo. Toto označení se nyní dostalo i do Android Open Source Project (AOSP) a matení uživatelů tak bude pokračovat nadále.

Sluší se připomenout, že to, co AT&T prezentuje jako 5GE (5G Evolution), je ve skutečnosti jen upravené 4G/LTE-Advanced, konkrétně mix 4G/LTEs parametry antén 4×4 MIMO, 256 QAM a použitím carrier aggregation. Tehdy se dokonce ukázalo v testech, že toto 5GE je ve skutečnosti pomalejší než běžné 4G/LTE nabízené jinými operátory. Ale čím víc proužků, tím víc G.

Google na Androidu zabanoval vývojáře DO Global

Z platformy Android, tedy jejího obchodu Play Store, byla odstraněna společnost DO Global a všechny její produkty. Důvodem jsou zjištěné podvody s reklamou.

Nejde o první případ, kdy nějaký vývojář dostal ban na Androidu, nicméně DO Global, která je součástí obřího čínského gigantu Baidu, patří suverénně mezi největší: na Androidu si připsala více než 600 miliónů stažení a její aplikace měsíčně použilo na 250 miliónů uživatelů.

DO Global byla podle všeho i vyřazena ze systému Google AdMob, tudíž už ani na Androidu neuvidíme reklamu na její produkty.

root_podpora

Wine 4.7 opravuje několik chyb

Nová verze nástroje Wine umožňujícího běh Windows aplikací (nejen) na Linuxu přináší spíše drobnější novinky. Je zde podpora pro zabudované knihovny v PE formátu i na Linuxu, lepší implementace Debug Engine DLL, podpora Command Link, vylepšený Edit a tradiční várka opravených chyb. Ta nejstarší má číslo 11985 a byla nahlášena v březnu 2008.

Kromě toho také tvůrci vydali číselně shodnou experimentální verzi Wine-Staging 4.7. Ta přináší celkem více než 830 patchů, mezi nimiž nechybí například oprava 11 let staré chyby, kdy tehdy oblíbený přehrávač WinAmp zmizel při pokusu přesunout okno. Dále se zapracovalo na více funkcích pro běh Adobe DNG Converteru a spoustě dalších věcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.