Hlavní navigace

Vyšlo GNOME 42, Archinstall dostane textové menu

4. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

GNOME 42 - tmavý vzhled Autor: Alexander Mikhaylenko
Vyšla nová verze grafického prostředí GNOME s číslem 42. Archinstall představil nové textové menu pro konfiguraci systému. Webový prohlížeč pro operační systém SerenityOS prošel testem Acid3.

Vyšlo GNOME 42

Po šesti měsících vývoje je tady GNOME 42. Největší novinkou této nové verze je portace téměř všech aplikací na toolkit GTK4 a knihovnu libadwaita 1.0, což má za výsledek dosažení moderního vzhledu a rychlejší odezvy. Bohužel se kvůli množství problémů nepodařilo dokončit portaci správce souborů Nautilus.

Pod povrchem pak přináší lepší prací s Flatpak aplikacemi, lepší podporu Waylandu nebo snížení spotřeby energie. Nejnovější verze tohoto grafického prostředí je už k dispozici v testovacích verzích linuxových distribucí. Konkrétně se jedná o beta verze Fedora Linux 36 a Ubuntu 22.04.

Ubuntu 22.04 beta s GNOME 42Ubuntu 22.04 beta s GNOME 42

Archinstall dostane textové menu

Archinstall, automatizovaný nástroj pro instalaci distribuce Arch Linux ve svá poslední vývojové verzi 2.4-RC1 představil nové textové menu pro konfiguraci systému. To je založené na zdrojovém kódu projektu Simple Terminal Menu a jeho cílem je zpřehlednění nastavených parametrů před instalací.

Součástí posledního vydání Arch Linuxu se ale stala verze Archinstall 2.3.3, vývojovou verzi 2.4 čekají ještě opravy chyb, než se stane součástí instalačních obrazů této linuxové distribuce.

Arch Linux 2022.04.01Arch Linux 2022.04.01

Prohlížeč pro SerenityOS prošel testem Acid3

Andreas Kling oznámil, že webový prohlížeč, který vyvíjí pro operační systém SerenityOS, prošel testem Acid3. Pochlubil se také, že se stal prvním novým prohlížečem, kterému se to povedlo od té doby, co tento test existuje.

Prohlížeč je napsaný v C++ stejně, jako jako celý operační systém. SerenityOS je otevřený unixový systém pro nadšence, který používá grafické uživatelské rozhraní se vzhledem jako z 90. let minulého století.

CS24_early

SerenityOS BrowserSerenityOS Browser

openSUSE má nový instalátor

Linuxový distribuce openSUSE představila první veřejné instalační obrazy s novým nástrojem pro instalaci operačního systému D-Installer. Vyzkoušet si ho můžete na živém obrazu openSUSE Tumbleweed. Projekt se snaží využít maximum zdrojového kódu z konfiguračního nástroje YaST, webové uživatelské rozhraní je pak postaveno nad D-Busem.

D-InstallerD-Installer

Nově vydáno

Vyšla Parrot OS 5.0 LTS „Electro Ara“, na Debianu založená distribuce zaměřená na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu a kryptografii. Miniaturní polská distribuce 4MLinux oznámila vydání nové verze s číslem 39.0. Italská distribuce openmamba GNU/Linux vyšla ve verzi 20220323. Debian vydal opravné verze této linuxové distribuce s čísly 10.12 a 11.3.

Parrot OS 5.0Parrot OS 5.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.