Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme: housing pro Raspberry Pi zdarma

4. 7. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Před několika měsíci se objevila zpráva o datovém centru, které nabízí zdarma umístění Raspberry Pi a jeho připojení k internetu. Vyzkoušel jsem ho a provedl objednávku. Po šesti týdnech bylo Pi on-line, a tak se můžu podělit o zkušenosti. Také jsme se zeptali přímo provozovatelů, jak si stojí s odstupem času.

Nizozemská společnost PCextreme je klasickým internetovým podnikem, nabízejícím celé portfolio služeb od registrace domén, přes sdílený webhosting a virtuální servery až po dedikované servery a kolokaci, tedy housing pro servery zákazníka. V únoru 2013 se rozhodla nabízet právě kolokaci pro Raspberry Pi, a to zcela zdarma. Zákazník musí dodat Raspberry Pi v krabičce, SD kartu a případně i USB klíčenku do délky 4 cm. Poskytovatel zajistí připojení k napájecímu zdroji a ethernetovému přepínači.

Alternativou k zaslání vlastního Pi do Amsterdamského datacentra je objednání kompletní sestavy přímo od poskytovatele. Jsou nabízeny dvě varianty, lišící se druhem SD karty. Levnější varianta s 8 GB class 6 kartou stojí 52,5 eur (včetně DPH, přibližně 1400 korun), verze s 16 GB class 10 kartou je o 10 eur dražší. I v případě takto zprostředkovaného nákupu zůstává zachován princip kolokace, sestava je majetkem zákazníka, a při ukončení služby je mu za cenu poštovného zaslána.

Jak vypadá objednávka?

Ačkoli je stránka s nabídkou kompletně v angličtině, vlastní objednávací systém je do angličtiny lokalizován pouze částečně, takže pokud nevládnete holandštinou, je třeba si částečně vypomoci třeba službou Google Translate. Po nějaké době je vytvořen zákaznický účet v jakémsi ovládacím panelu.

I bez překladu pravděpodobně pochopíte, že jde o e-mail s přihlašovacími údaji.

Objednáte-li zprostředkovaný nákup, je později vystavena proforma faktura. Tu je možné uhradit buď přímým převodem na účet u nizozemské banky, nebo v ovládacím panelu pomocí PayPal, Moneybookers/Skrill, nebo i-deal. Při použití těchto platebních metod je ovšem účtován transakční poplatek v jednotkách procent. Platbu jsem uhradil bez problémů pomocí SEPA platby, byla evidována jako uhrazená už třetí den po zadání příkazu, tedy zhruba stejným tempem, jakým funguje i český národní mezibankovní styk.

Odkládané dodání

Objednávku jsem učinil na konci dubna. V té době informace slibovala zprovoznění do 14 dnů (v současné době už je to 90 dnů). Nicméně hned po zaplacení přišel informační e-mail s předpokládaným datem připojení na konci května, tedy měsíc po objednání. Na začátku května pak další oznámení slibovalo připojení na začátku června. To jsem začal mít pochybnosti, jestli se nakonec nejedná jen o dobře promyšlený podvod a neustálé informační e-maily se pouze snaží vyvolat falešný pocit důvěry. Obavy se naštěstí nepotvrdily a na konci května pak další oznámení slibovalo připojení během příštího týdne a konečně v pátek 7. června přišel e-mail s IPv4 adresou a vygenerovaným heslem pro SSH přístup.

První přihlášení

Po přihlášení byla k dispozici základní instalace Raspbianu. Jediné nastavení, které bylo provedeno poskytovatelem, je pevné nastavení IPv4 adresy a povolení modulu ipv6, který je v Raspbianu z nepochopitelných důvodů na blacklistu. Zůstalo nainstalováno kompletní grafické prostředí a výchozí nastavení měla i hodnota velikosti RAM dedikované pro GPU, totiž 64 MB. To je zbytečně moc, vzhledem k tomu, že není připojen žádný displej. Vyhrazenou paměť je možné zmenšit až na 16 MB buď ruční editací souboru /boot/config.txt, nebo pomocí TUI utilitky raspi-config. Také je možné počítač přetaktovat, ale vzhledem k možnému poškození dat na SD kartě to nelze doporučit.

Zajímavý je také pohled do síťové infrastruktury datového centra. Spojení do internetu je zajištěno hned dvojicí směrovačů Brocade, takže by mělo fungovat i při výpadku jednoho z nich. Pro IPv4 je použit protokol VRRP-E, takže v případě výpadku jednoho ze směrovačů je na stejné IPv4 adrese okamžitě dostupný druhý směrovač. V případě IPv6 je situace jednodušší, oba směrovače ohlašují stejný prefix, včetně povolené bezestavové autokonfigurace, takže rozhodnutí o tom, kterým směrovačem šířit provoz, je přenecháno přímo koncovému zařízení. Otázkou zůstává, nakolik je tato infrastruktura odolná proti falešným IPv6 směrovačům z řad nesprávně nakonfigurovaných serverů, či dokonce cíleného útoku.

Ovládací panel

Hned po zprovoznění služby se v ovládacím panelu objevila nová kolokační služba a spousta informací. Bohužel, většina z nich není příliš relevantní, protože se týká spíše „opravdových“ placených kolokačních služeb. Je ale možné velice snadno editovat reverzní DNS záznam k přidělené IPv4 adrese. Pro získání reverzního záznamu i pro IPv6 adresu je potřeba vytvořit tiket pro podporu. S tím ovládací panel také pomůže, byť opět některé části postrádají překlad do angličtiny. 

Většina voleb ovládacího panelu se Raspberry Pi netýká.

Konfigurujte obezřetně

Jednou z velkých nevýhod použití Raspberry Pi jako serveru je absence jakéhokoli mimopásmového přístupu ke konzoli pro případ, že zařízení přestane síťově komunikovat, nebo na něj není možné přistoupit. Poskytovatel nabízí pro tyto případy buď restart odpojením napájení, nebo i reinstalaci. Při té však přijdete o veškerá data a navíc je zpoplatněna částkou 20 eur. Je tedy potřeba postupovat velmi opatrně a v případě, nejste-li si jisti, použijte následující sekvenci příkazů, která naplánuje restart za 10 minut, pro případ, že si nedopatřením „podřežete větev“:

# sleep 600 && reboot & 

Pro případ zbloudění programu se také nabízí nainstalovat modul pro vzdálené odeslání SysRq příkazů. Bohužel příslušný modul není přímo součástí Raspbianu, a tak jeho instalace bude vyžadovat netriviální úsilí.

Rozhovor s PCextreme

Snad každého při přečtení nabídky housingu zdarma napadne, že někde musí být háček. Ostatně, celá jedna podstránka nabídky je věnována odpovědi na otázku „Proč?“. A protože od původního článku na blogu Raspberry Pi již uplynula nějaká doba, zeptali jsme se přímo v PCextreme, jaký je aktuální stav (anglická verze odpovědi).


Autor: PCextreme

Samostatné napájecí zdroje pro Raspberry Pi

Kolik Raspberry Pi máte v tuto chvíli připojeno?

Blížíme se k číslu 600. Nedávno jsme na web přidali počítadlo, které ukazuje počet připojených zařízení v reálném čase.

Kolik máte žádostí?

Ve frontě máme asi 1000 žádostí a tento počet denně narůstá. Každý týden dostaneme víc objednávek, než kolik jsme schopni daný týden připojit.

Stíháte připojovat všechny žádosti včas?

Někdy ano, někdy ne. Doufáme, že se nám podaří skluz stáhnout, až zprovozníme naše nové napájecí desky.

Power board
Autor: PCextreme

Napájecí deska pro Raspberry Pi

Čekali jste tak velkou odezvu od komunity a takové množství žádostí?

Takový zájem jsme opravdu nečekali. Mysleli jsme, že je to dobrý nápad a že se možná najde pár lidí, kterým to taky bude připadat jako dobrý nápad. Rychle se ale ukázalo, že těch lidí je mnohem, mnohem víc než jen pár.

Podařilo se vám optimalizovat umístění Raspberry Pi do racku? Kolik se vám jich do jednoho racku vejde teď?

Nedávno jsme dokončili naši napájecí desku pro RPi a chystáme se jich vyrobit víc. K jedné desce je možné připojit 48 RPi a do jednoho racku jich je možné umístit přibližně 10. Řešením této vysoce pokročilé matematické rovnice je 480 RPi v jednom racku, což je mnohem víc, než současný limit 128.

Vaše kapacita nemůže být neomezená. Máte představu, kdy budete muset příjem dalších žádostí zastavit?

O zastavení nabídky vůbec neuvažujeme, dokud nebudeme mít online alespoň 2000 RPi. Musíme se ještě rozhodnout, co bude dále. Možná budeme dávat pouze IPv6 adresy, protože IPv4 adres je každým dnem méně a méně.


Autor: PCextreme

Která část této služby zdarma má pro vás největší hodnotu? Je to místo v racku, port na switchi, spotřebovaná elektřina, nebo IPv4 adresa?

Rozhodně IPv4 adresa. Naše zásoba IPv4 adres se ztenčuje každým dnem. Už jich nám zbývá jenom pár stovek a žádné další od RIPE NCC nedostaneme, takže už brzy budeme muset vymyslet, co s tím.

Došlo po zveřejnění nabídky kolokace Raspberry Pi k nárůstu odbytu i ostatních služeb, které nabízíte?

Zaznamenali jsme mírný nárůst v přímém prodeji, ale upřímně řečeno, nic významného. Získali jsme ale velké mezinárodní povědomí a také spoustu nadšenců. Každý týden přijde jeden dva e-maily od nadšenců Raspberry Pi s otázkou, jak nás mohou podpořit. Většinou to končí čokoládou poslanou na naši adresu.

root_podpora

Závěrem

Asi se dá polemizovat s myšlenkou, do jaké míry je Raspberry Pi skutečně vhodné pro použití jako dedikovaný server. Můj osobní názor je, že i virtuální server, kterých by mohlo být třeba 600 na jednom serveru velikosti 1U, by pravděpodobně dokázal poskytnout vyšší výkon, než jaký má Raspberry Pi. A to při menší celkové spotřebě elektřiny. Na druhou stranu, nabídek VPS zdarma existuje mnoho a žádné nevzbuzují takový ohlas. Nespornou výhodou dedikovaného serveru je nulové sdílení prostředků s ostatními uživateli a s tím související rychlost odezvy a její kolísání.

Smlouva o kolokaci zdarma je oficiálně uzavřena na 12 měsíců. Společnost na webu slibuje, že ani po uplynutí této doby rozhodně neplánuje všechna zařízení odpojit, je ale dost možné, že dojde k parametrickým změnám nabídky. I vzhledem k rozhovoru se dá očekávat, že jako první bude omezena nabídka IPv4 adres. Poskytovatelé dedikovaných a virtuálních serverů jsou evidentně vyčerpáním zásoby IPv4 adres nejvíce postiženi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ondřej Caletka vystudoval obor Telekomunikační technika na ČVUT a dnes pracuje ve vzdělávacím oddělení RIPE NCC, mezinárodní asociaci koordinující internetové sítě.