Hlavní navigace

Wargame European Escalation: pěkně horká studená válka

26. 7. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Wargame European Escalation perexový obrázek
Ve Wargame European Escalation naleznete jako jednu z hlavních frakcí komunistické Československo, ale také si užijete opravdu vyhrocený fiktivní konflikt během studené války. Tak propracovanou realtime strategii na Linuxu jen tak nenajdete. Audiovizuální stránka se navíc blíží legendární Operaci Flashpoint.

Wargame European Escalation vás zavede do bouřlivých let studené války, jen v této alternativní historické lince se konflikt poněkud rozhořel. Bojová linie, kterou hra sleduje, protíná střední Evropu a do konfliktu se celkem zamíchá 8 frakcí. Dokonce se do boje dostanou i jednotky komunistického Československa a rozhodně nepatří mezi nějaké otloukánky, ale plnohodnotný národ s obrovským portfoliem jak pěších, tak motorizovaných jednotek.

Narazit v dnešní době na hardcore realtime strategii, která by se hrála tak bezvadně jako European Escalation je téměř nemožné. Autoři dělali hru pro fandy a milovníky strategií. A právě proto vás v prvních minutách na bitevním poli čeká doslova křest ohněm. Mapy jsou rozlehlé, jednotek velké množství, navíc každá s jasně danými silnými a slabými stránkami, a umělá inteligence se s vámi lidově řečeno nese*re.

Wargame European Escalation - obrázky ze hry.

Základny nestavíte. O zásobování se ale staráte

Ve Wargame European Escalation nebudete stavět základny, ale jednotky přivoláváte na bojiště za získané body. Ovšem, nelze narvat na jedno místo nejsilnější tanky a projet mapou křížem krážem. Je nutné opatřit každé jednotce náboje a pro ty s motorem i benzín. Toho docílíte stavění zásobovací stanic a vozidel. Je tak velmi snadné prorazit nepřátelské linie, ale později vás nepřítel obklíčí a vaše tanky nebudou mít ani pár blbých nábojů do kulometu. Není nic horšího než ztratit jednotku vycvičených veteránů jen kvůli nedostatku nábojů, ale stává se to velmi často.

Wargame European Escalation - obrázky ze hry.

Každá jednotka ve hře má své místo. Pěchota se může jevit na první pohled slabá a pomalá, ale i jedna skupinka ostřílených vojáků schovaných v lese dokáže zničit celý tankový prapor. Moment překvapení, a hlavně taktické mixování vaší armády, hraje životně důležitou roli. Mapu musíte odhalovat hlídkovými vozy, stejně se ale kolikrát stane, že se z lesíka v již dobyté oblasti vynoří prapor nepřátel a vtrhne vám do zad.

Wargame European Escalation - obrázky ze hry.

Kampaň vás do hry uvede, hlavní tahák je ale multiplayer

Ve hře máte základní kampaň, ta vás příběhem asi neohromí, ale slouží především k seznámení se s herními mechanismy. Přesto bude poměrně složité vítězně vybojovat všechny mise spolu s těmi volitelnými. Za každý úkol, který splníte získáte hvězdičku. Čím je mise důležitější, tím víc se vám jich připíše na konto. Za hvězdy si odemykáte lepší jednotky. Ty zužitkujete především v multiplayeru.

Dalo by se říct, že ten je vrcholem celé hry. Navíc si v praxi proti živému hráči ověříte, jak nadaným stratégem skutečně jste. Váš profil se hemží statistikami a stoupáte i na hodnostech. To je silná motivace proto, abyste své zbraně s ostatními živými protivníky měřili co nejčastěji. Bez všech odemčených jednotek vás ale většinou, alespoň zpočátku, bude čekat solidní výprask. Navíc můžete hrát se spoluhráčem proti umělé inteligenci.

Wargame European Escalation - obrázky ze hry.

Grafika připomíná původní Operaci Flashpoint

Další věcí, která hraje Wargame European Escalation do karet, je skvělá grafika i stylizace. Můžete si mapu oddálit pomalu až k vesmírným družicím skenujícím bojiště nebo se přesunout přímo do bitevní vřavy. Každý jednotka je detailně vymodelována a doprovodné efekty jako výbuchy nebo prach či kouř dokáží vystřelit atmosféru do nebývalých výšin. Každá střela je viditelná a můžete sledovat její trajektorii až ke konečnému zásahu. Tohle totiž už nevypadá jako hra, ale opravdová simulace. Grafika je skoro na úrovní původní Operace Flashpoint, a to je co říct.

Mapy jsou neskutečně detailní a různorodé. Naleznete na nich několik vesnic, zničené mosty, pole, jezera a lesy. Vše je namícháno tak, že vám připadá, jako byste se pohybovali po satelitních mapách od firmy Google. Navíc se prostředí v reakci na boje mění. Les může stejně jako vesnice lehnout popelem. Vraky zničehonic nemizí a bomby hloubí do země hluboké krátery a nechávají kolem spálenou zem.

Wargame European Escalation - obrázky ze hry.

Hardwarové nároky i dravá umělá inteligence může odradit

To vše si ovšem vybírá daň v podobě slušných hardwarových nároků. Hra vypadá pěkně i na nízké detaily, ale atmosféra bojů značně ztratí. Stejně tak lze vytknout i někdy přehnanou obtížnost. Ne každého hra dokáže vtáhnout tak, aby po nocích zkoumal parametry jednotek a sestavoval z nich smrtící mix. I tak se ale průměrní stratégové u herní kampaně dokáží pobavit. Jen nic nedostanou zadarmo.

Wargame European Escalation - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Wargame European Escalation je nejen nejhezčí, ale zároveň i jednou z nejpromakanější realtime strategií pro Linux. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, hurá do toho. Cena už navíc klesla k solidním dvaceti eurům. Nezbývá, než jen doufat, že autoři brzy portují i poslední díl s podtitulem Airland Battle. Tam jsou bojiště oživena o souboje stíhaček a dynamickou kampaň ve stylu série Total War.

CS24_early

P. S.: Hru je možné koupit prostřednictvím Steamu.

Výhody

  • Herní mechanismy

  • Množství jednotek a frakcí

  • Multiplayer

  • Audiovizuální stránka

Nevýhody

  • Náročnost na hardware

  • Kampaň pro jednoho hráče

  • Obtížnost

Byl pro vás článek přínosný?