Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Webové prohlížeče: současní lídři a jejich historie (2/2) od D.A.Tiger - "Větší překážkou v rozšiřování mezi řadové uživatele však...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2013 12:24

    D.A.Tiger

    "Větší překážkou v rozšiřování mezi řadové uživatele však dlouho bylo celé uživatelské rozhraní, kde přítomnost banneru byla jen špičkou ledovce. Rozhraní přeplněné různými nástrojovými lištami a panely doslova vylekalo většinu běžných uživatelů, kteří hledali alternativu za minimalistický Internet Explorer, jehož vývoj byl na začátku století přerušen."

    Já se obávám, že velké množství lišt v Opeře, asi nebylo pro většinové uživatele tím správným strašákem. Už proto, že v drtivé většině si mraky přídavných lišt natahají do prohlížeče sami a stejně jich potom z 98% ani nevyužijí a přesto je nijak neřeší ;)

    Co ji asi láme vaz, je nejen její uzavřenost, ale třeba i poměrně nesnadná konfigurace tohoto prohlížeče, ještě do nedávna nepodporovala rozšíření, a její integrace s ostatními částmi systému je docela alchymie (donutit ji, aby defaultně používala externího správce stahování je asi nadlidský úkol; a to i přesto, že - pokud je mi známo - nejsem zdaleka jediný kdo by tuhle možnost ocenil).

    Zas na druhou stranu má spoustu jiných výhod proti konkurenci, mezi těmi pro mě asi nejdůležitější patří např. její mnohem menší náročnost oproti Firefoxu/Seamonkey a přitom poměrně slušná rychlost zobrazování stránek. A snad krom flashe je kompatibilní snad z kde jakou webovou technologií.

    Z rozhodnutí udělat z Opery klon Chrome nijak odvázaný. Uvidíme jak to celé ještě dopadne.

  • 13. 3. 2013 14:09

    ... (neregistrovaný)

    Ono taky, krom té reklamy, v Opeře moc lišt nebylo. Opera prosazovala filosofii, že pokud nějakou fci nepoužívám, tak si jí ani nevšimnu.

    Uzavřenost nikdo normální neřeší, nesnadná konfigurace je imo nepravda. Naopak - Operu si můžu snad ze všech prohlížečů nejvíc snadno přizpůsobit k obrazu svému.

    Rozšíření dlouho nebylo zas tak moc potřeba, protože Opera v základu nabízela, to co v lišce dostanete s milionem rozšíření (krom toho se Opera dala neuserfrendly rozšířit pomocí userjs). Pravda externí stahovač jsem nikdy neřešil.

    Za ty dlouhý roky, co jsem Operu narval kdekomu, u ní naprostá většina lidí zůstala.

  • 13. 3. 2013 15:33

    D.A.Tiger

    Dovolím si oponovat

    "Uzavřenost nikdo normální neřeší, ..."
    Jenže díky tomu, že Opera byla za poplatek nebo s reklamním panelem, hodně uživatelů dalo přednost raději jinému prohlížeči. A v tomhle směru existuje jistá setrvačnost, která Opeře na popularitě dost ubližuje.

    "nesnadná konfigurace je imo nepravda. Naopak - Operu si můžu snad ze všech prohlížečů nejvíc snadno přizpůsobit k obrazu svému."
    Pravda je že Opera se dá přizpůsobit opravdu hodně, ale je to nesnadný úkol. Jen přehodit ikony jednotlivých rozšíření z navigační lišty (kam se defaultně usazovaly) do lišty listů, kde mi vyhovovaly mnohem víc vyžadoval poměrně komplikovaný zásah do konfiguračních souborů Opery.

    "Rozšíření dlouho nebylo zas tak moc potřeba, protože Opera v základu nabízela, to co v lišce dostanete s milionem rozšíření "
    Fakt? No takový překladač jsem sakrametsky postrádal a dokud nepřišly rozšíření, tak jsem ho ani k dispozici neměl (pominu-li přímo stránku na Google), na rozdíl od Firefoxu.

    "Pravda externí stahovač jsem nikdy neřešil."
    To není jen to. Jak nastavit Operu, aby mi otevírala video soubory v externím programu(Xine, popř vlc)? A jak donutit Operu, aby mi nabízela defaultně u PDF souborů v dialogu mimo stažení, otevření v Okuláru? Přes asociace to (alespoň u mě) nefunguje :-(

  • 13. 3. 2013 16:07

    karel (neregistrovaný)

    Překladač mám nastavený jako další vyhledávač a rozšíření na to nepotřebuju. Buď označím text a dám vyhledat překladačem nebo do adresního řádku napíšu "ač dog" nebo "ča pes". Písmenka si můžu nastavit, vybral jsem je pro snadnou zapamatovatelnost. Zrovna tohle nastavení dalších vyhledávačů mi připadá jako jedna z nejlepších funkcí opery. Mám tak nastavené zkratky pro různé vyhledávače, filmy na CSFD, balíky debianu apod.

    Asociace typů souborů je potřeba řešit v nastavení opery Pokročilé volby -> Stahování.

  • 13. 3. 2013 16:31

    D.A.Tiger

    "Překladač mám nastavený jako další vyhledávač"
    Hmm.... To mě nenapadlo. Jinak osobně mám těch rozšíření víc. Krom translátoru třeba ještě pro Facebook, nebo Web Of Trust.

    "Asociace typů souborů je potřeba řešit v nastavení opery Pokročilé volby -> Stahování."
    To ano, ale...
    Nastavení implicitní volby mi tam změnit nejde.
    Můžu sice nastavit volbu "stáhnout jinou aplikací", ale potom už to bude automaticky otevírat v dané aplikaci a přijdu o možnost výběru buď rovnou stáhnout, nebo otevřít.

    Možnost zadat jiného správce stahování, než Opera taky není k dispozici :-(

  • 13. 3. 2013 16:33

    D.A.Tiger

    oprava: "Nastavení implicitní volby mi tam změnit nejde."

    místo "implicitní volby" má být "výchozí aplikace"

  • 13. 3. 2013 18:02

    ... (neregistrovaný)

    S tím poplatkem je to pravda, když se lámal chleba, tak Opera mohla ukousnout mnohem větší krajíc. A setrvačnost je mrcha, to je fakt.

    Přehození ikonek rozšíření je pravda, nevím proč, trochu složitější. Jinak si člověk ostatní prvky může naládovat, kam chce (určitě existují zase další výjimky a kdesicosi, ale ve srovnání s ostatními prohlížeči je to nebe a dudy).

    Zrovna ten překladač šel řešit více způsoby. Ať už vytvořením vyhledávače, userJS, nebo editaci konfiguráků a přidáním překladače do kontextového menu.

    K otvírání různých typů souborů - mám nastaveno, že se zobrazí nabídka s volbami uložit + otevřít čím, kde je default volba + kontextové menu ve kterém můžu vybrat i jiné možnosti.