Hlavní navigace

Windows hry v Linuxu? Cedega vs. CrossOver

5. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V této recenzi se pro vás budu snažit porovnat Cedegu a CrossOver Games. Oba produkty vám umožní spouštět windowsovské hry na Linuxu, oba jsou placené, stojí zhruba stejně a oba mají stejné základy. Nepůjdu technicky do hloubky, ale budu se snažit spíše o uživatelský náhled na věc založený na zkušenostech.

Bylo nebylo. Na počátku byl program Wine. S jeho pomocí je možné v Linuxu spouštět windowsovské programy. Kdysi dávno vyžadoval mnoho nastavení a editování, než jste něco spustili. Dnes je to je již lepší, ale prostoru ke zlepšování je stále dost. Proto vznikly dva programy které jsou postavené na základech Wine. Oba jsou placené a oba by vám měly zpříjemnit život. Měl jsem je předplacené oba. Pojďme si je představit:

Cedega

Začínal jsem s Cedegou. Předplatil jsem si ji, protože jsem byl jednak líný si korektně nastavit Wine, jednak to předplatné bylo velmi levné (5 dolarů na měsíc – nyní 25 dolarů za půl roku) a jelikož jsem s Cedegou byl spokojen, zůstal jsem jejím předplatitelem asi čtyři roky. Firma Transgaming (tvůrce Cedegy) vyvíjela vylepšení Wine, ale zpět do původního projektu svá zlepšení nevracela. I díky tomu byla Cedega ve své době mnohem lepší než standardní Wine. Existoval vágní slib, že po získání 20 tisíc předplatitelů uvolní svá vylepšení a umožní jejich začlenění do Wine. To se později bohužel nestalo a slib byl popřen a zamluven. Tímto krokem Transgaming ztratil mnoho předplatitelů a nakonec i mne.

Dokonce Wine samotné změnilo kvůli tomu svoji licenci a Transgaming tak nemohl již dále používat originální Wine. Uživatelům Cedegy nepřidalo ani to, že před verzí 6.0 nebyl dlouho žádný velký postup a přibližně ve stejné době navíc Trasgaming oznámil Cider (obdoba Wine, ale pro Mac), což také naštvalo mnoho lidí v tom smyslu, že z peněz uživatelů Linuxu se vyvíjí aplikace pro Macisty.

Na druhou stranu za své peníze máte možnost ovlivnit vývoj. Každý měsíc probíhají volby, kde hlasujete, kterým hrám se mají vývojáři věnovat, případně jaké technologie obecně podporovat (např. Shader 2.0, instalátor MSI…). U her to fungovalo celkem dobře, ale u technologií jsem neviděl, že by se výsledek promítal do vydaných verzí.

Velmi zajímavá byla nadstavba Point2Play, která si uměla stáhnout jak aktualizace enginu, tak i aktualizace Gaming DB. Což je velmi zajímavá věc. Transgaming má samozřejmě na webu katalog her s poznámkami jak moc dobře fungují nebo nefungují. To má každý. Ale krom toho jsou v této databázi i profily pro Wine, takže si po instalaci hry stačí vykliknout, že se jedná například o Warcraft III a z databáze se nastaví všechny parametry Wine, aby vám Warcrafty běhaly co nejlépe.

S Cedegou jsem byl dlouho spokojen. Proč už ji nyní nepoužívám? Vývojáři se soustředili na hry, o které si nejvíce říkali, což v mém případě znamenalo: bohužel. A zatímco mé některé hry stále nefungovaly nebo jim například nešel zvuk, lidé s obyčejným Wine hlásili 100% funkčnost i bez nějakého nastavení. Což se bohužel potvrdilo. Zkrátka u těch nejlepších her Transgaming stíhal sledovat vývoj, ale u technologií obecně nebo u starších her začal ztrácet dech.

Takže u mě nastalo krátké období obyčejného Wine. Ale zmlsán grafickými klikátky jsem se rozhodl si předplatit CrossOver.

CrossOver

Codeweavers – tvůrci mají dvě verze CrossOver: CrossOver Linux a CrossOver Games. CrossOver Linux byl prvním produktem (první vydání v roce 2002) a zaměřuje se na běh kancelářských aplikací (např. IE v nějaké konkrétní verzi, MS Works, MS Office…). CrossOver Games vznikl relativně nedávno (rok 2008). CrossOver Games a CrossOver Linux stojí stejně (39 dolarů na rok) a dle mého názoru se vnitřně asi ani lišit nebudou (jen domněnka CrossOver Linux jsem nikdy předplacen neměl). A tak, když jsem se rozhodoval který z nich si předplatit, tak jsem se rozhodl pro CrossOver Games, abych tak svými penězi dal hlas dalšímu vývoji zaměřenému pro hry.

CrossOver Games měl (a podle současného webu stále má) obsahovat novější (tím pádem asi častěji vydávané) verze Wine, než by obsahovala verze CrossOver Linux, která cílí na klienty, pro které je stabilita důležitější než podpora novějších technologií. Bohužel opak se ukázal pravdou. Zatímco v březnu vyšlo CrossOver Linux 9.0, které obsahuje Wine 1.1.34, tak poslední verze CrossOver Games je 8.1.4 z prosince minulého roku s Wine 1.1.25.

Což jsou ovšem z uživatelské pohledu nakonec jen hnidopišské poznámky, protože všechny moje hry (ať už novější nebo starší) mi tam jedou bez problémů. No skoro všechny, ale ty co mi tam nejedou jsem nerozjel ani na originálních WinXP ani v Cedeze, takže to nepočítám.

root_podpora

U CrossOver se mi trochu stýská po velmi příjemném klikátku Point2Play. CrossOver je také hodně intuitivní a samozřejmě klikací, ale to rozvržení je takové  „programátorské“. Nicméně tento drobný kaz vyváží hřejivý pocit, že moje peníze pomohou vývoji i původnímu projektu, protože lidi z Codeweavers jsou jedním z největších přispěvatelů do Wine.

Takže pokud váháte, zda zvolit Cedegu nebo CrossOver, pak po několika letech testování doporučuji CrossOver. Samozřejmě je vždycky lepší sáhnout po nějaké nativní linuxové hře, ale přiznejme si to – na Windows je ten výběr širší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.