Hlavní navigace

XeroLinux jako klon Arch Linuxu končí, HardenedBSD mění frekvenci vydávání

29. 1. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Filip Zatloukal
XeroLinux končí jako samostatná distribuce a bude z něj jen sada skriptů k Arch Linuxu. Projekt HardenedBSD upravuje frekvenci tvorby svých instalačních médií. Byly zveřejněny plány vývoje prostředí Budgie na rok 2024.

XeroLinux končí jako samostatná distribuce

XeroLinux je desktopová distribuce založená na Arch Linuxu, která využívá pracovní plochu KDE Plasma a instalační program Calamares. Oznámení na fóru projektu naznačuje, že vývoj XeroLinuxu jako samostatné distribuce bude ukončen a nahrazen nástrojem pro přizpůsobení po instalaci.

Namísto omezování se na KDE Plasma se tvůrce XeroLinuxu rozhodl přetvořit celou distribuci do komplexního nástroje pro nazvaného Xero Arch Post-Install Toolkit (XAPiT). Bude zahrnovat všechno, co můžete najít v XeroLinuxu. Budete mít možnost nainstalovat své preferované desktopové prostředí nebo správce oken, zatímco celý proces po instalaci včetně ovladačů, přizpůsobení, instalace softwaru a dalších věcí bude mnohem plynulejší.

Vývojář doporučuje stávajícím uživatelům XeroLinuxu migrovat na jinou distribuci před 15. únorem, kdy budou repozitáře projektu odstraněny.

XeroLinux 2023.03XeroLinux 2023.03

HardenedBSD mění frekvenci vydávání

Projekt HardenedBSD upravuje frekvenci tvorby svých instalačních médií poté, co narazil na situaci, kde doba potřebná k sestavení balíčků způsobila, že balíčky zaostávají za plnou verzí vydání instalačních médií. Shawn Webb vysvětluje: Sestavování balíčků trvá docela dlouho, zejména pro 14-STABLE. Poslední sestavení balíčků pro tuto větev trvalo 371 hodin, kolem 15 dní. V současné době sestavujeme instalační obrazy a aktualizace základního operačního systému každých 14 dní. To znamená, že sestavení balíčků pro 14-STABLE bude vždy o jedno sestavení zaostávat. Proto potřebujeme zpomalit frekvenci tvorby našich instalačních obrazů a aktualizací základního operačního systému. Namísto toho, abychom sestavovali instalační obrazy a aktualizace základního operačního systému každé dva týdny, přejdeme na měsíční sestavení.

HardenedBSDHardenedBSD

Plány prostředí Budgie na rok 2024

S příchodem nového roku nastínil tým kolem prostředí Budgie Desktop ambiciózní plán svého budoucího vývoje, který se soustředí na dva hlavní epické úkoly: dokončení Budgie 10 pro Wayland a zahájení vývoje Budgie 11. Cílem pro 1. čtvrtletí bude zprovoznění Budgie 10 na Waylandu nebo XWaylandu a zahájení odloženého vývoje démonů.

Pro druhé čtvrtletí je v plánu dokončení práce na Waylandu v Budgie Control Center a Budgie Desktopu a zahájení portace. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí se pak vývojáři zaměří na vydání řady Budgie 10 pouze pro Wayland. Jakmile bude Budgie 10 považována za připravenou, přejde do režimu údržby a bude se soustředit výhradně na podporu Waylandu a opravy chyb. Během roku pak budou vývojáři postupně vytvářet základy pro Budgie 11.

Budgie 10.8Budgie 10.8

Ubuntu 23.04 na konci životnosti

Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster“ 25. ledna 2024, dosáhlo konce životnosti, což znamená, že již nebude podporováno softwarem a bezpečnostními aktualizacemi. Ubuntu 23.04 bylo vydáno 20. dubna 2023 a jedná se o přechodné vydání Ubuntu, které získalo pouze devítiměsíční podporu. Ubuntu 23.04 bylo dodáváno s desktopovým prostředím řady GNOME 44 a pohánělo jej jádro verze 6.2.

CS24_early

Od teď již společnost Canonical nebude vydávat aktualizace softwaru a zabezpečení pro systémy Ubuntu 23.04, což znamená, že časem se vaše instalace stanou zranitelnými vůči nejrůznějším hrozbám a útokům. Proto bylo uživatelům důrazně doporučeno přejít na nejnovější vydání Ubuntu, Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“, které bude podporováno do července 2024. Ubuntu 23.10 je dodáváno s nejnovějším grafickým prostředím GNOME 45 a je poháněno jádrem řady 6.5.

Ubuntu 23.04

Nově vydáno

Vyšel SDesk 2024.01.18, nové vydání na Arch Linuxu založené distribuce. Glen MacArthur oznámil vydání AV Linux MXE-23.1, založeného na Debianu 12. Odlehčená distribuce SparkyLinux vyšla ve verzi 2024.01. CachyOS, na Arch Linuxu postavená distribuce zaměřená na bezpečnost je k dispozici ve verzi 240121.

AV Linux MXE-23.1AV Linux MXE-23.1
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.