Hlavní navigace

Xfce 4.14 přejde na GTK3, další novinky přinese až verze 4.16

2. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: XFce projekt
Vývoj oblíbeného desktopového prostředí Xfce jde pomalu, přesto se v něm dějí změny. Vývojáři připravují novou verzi 4.14, která dokončí přechod na GTK3. Nepřinese ale žádné další novinky, ty přijdou až ve verzi 4.16.

Nové verze prostředí Xfce vycházejí přibližně jednou za dva až tři roky. Současná verze 4.12 vyšla počátkem roku 2015 a bylo to dva roky a deset měsíců od verze 4.10. Pokud by bylo toto tempo zachováno, mohli bychom se v současnosti vyvíjené verze 4.14 dočkat někdy na přelomu letošního a příštího roku. Konkrétní plány ale neexistují, takže kdo ví.

Určitě ovšem víme, že připravované vydání 4.14 bude přechodové a jeho cílem je dokončit výměnu GTK2 za GTK3. Některé komponenty už byly přepsány v předchozích vydáních, ale teprve to příští bude používat kompletně nové knihovny včetně všech aplikací, které jsou s ním dodávány. Podobným přechodem před časem prošlo také prostředí MATE, které je od verze 1.18 také plně GTK3.

Podívejte se, jaké novinky přinesla současná verze 4.12:

Vývojáři na blogu vydali dva články (první, druhý), ve kterých popisují své plány a informují o již dokončených úkolech. Důležité je, že veškeré síly jsou upnuty na výměnu knihoven a nová verze nebude obsahovat žádné novinky. Prostředí by mělo být přepsáno tak, jak je. Uživatel si tedy na svém monitoru po aktualizaci ničeho nevšimne. Nové a ‚velké‘ vlastnosti jsou odloženy do verze 4.16.

Kromě výměny podkladových knihoven proběhnou jen nepatrné udržovací změny jako výměna dbus-glib za GDbus, změna názvů některých komponent kvůli konzistentnosti a třeba náhrada zastaralých widgetů. V uživatelském rozhraní ale změny nečekejte.

Jako příklad pro porovnání byl vybrán Application Finder. Na následujícím obrázku vidíte varianty postavené na GTK2 i GTK3. Uhádnete, která je která? Chvíli zkuste koukat a hádat a pak si najeďte myší na správnou odpověď.

Hádejte, který dialog používá staré knihovny a který nové

V současné době se pracuje s knihovnou verze 3.20, ale vývojáři počítají také s podporou řady 3.22. Jako minimální verze byla zvolena 3.20 (a možná 3.22), protože od gtk 3.14 proběhlo hodně změn (rozbitá témata, css). To umožní odstranit velkou část ifdef bludiště a zjednoduší to kód potřebný pro podporu více verzí gtk. Než bude verze 4.14 vydána, všechny velké distribuce budou používat gtk vyšší než 3.20, píší vývojáři.

Dobrou zprávou je, že všechny důležité komponenty už jsou přepsané. Včetně: xfce4-settings 4.13.0, xfce4-session 4.13.0, garcon 0.6.0, xfdesktop 4.13.0, xfce4-panel 4.13.0, tumbler 0.1.90, exo 0.11.2 a libxfce4ui 4.13.1. Podobně jako v jiných projektech, i tady probíhá vývoj v liché řadě a z ní pak vznikne vydání se sudým pořadovým číslem.

Vývojáři se podělili také o obrázek ze současné vývojové verze. Je na něm vidět, že z uživatelského hlediska se skutečně nic nezměnilo:

UX DAy - tip 2

Vývojová verze Xfce 4.14

V současné době probíhá vývoj dalších komponent, včetně správce souborů Thunar, démona xfce4-notyfid, taskmanageru, panelu a dalších součástí. Dočkat bychom se měli i nových verzí aplikací jako xfce4-terminal, xfce4-screenshooter a dalších. Portovány byly už i některé pluginy jako xfce4-equake-plugin, xfce4-embed-plugin, xfce4-verve-plugin, xfce4-notes-plugin a xfce4-cpufreq-plugin. Xfce4-mixer byl nahrazen novým xfce4-pulseaudio-plugin.

Pokud chcete testovat a pomoci při vývoji, je k dispozici Docker image xfce-test, který si můžete snadno nainstalovat. Vývojáři by určitě uvítali pomoc, dlouhodobě si stěžují na malý počet lidí a hlavně úzký okruh vedoucích vývojářů. Proto také vývoj postupuje tak pomalu. Sledovat průběh můžete na wiki projektu Xfce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.