Hlavní navigace

Z redakční schránky (18. 7. 2005)

18. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat.

Do naší schránky padá velké množství dotazů od čtenářů. Rozhodli jsme se na ně odpovídat nejen soukromě, ale i tímto způsobem, formou článku. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Není ale v našich silách odpovídat na obecné technické dotazy a vyhrazujeme si právo pozměnit text dotazů pro potřeby článku.

Právě jsem hledal jeden článek, ale v archivu jsem jej nemohl najít. Nakonec jsem jej našel přes vyhledávač, nicméně v seznamu článků za rok 2002 v archivu chybí. Ale nějak přístupný je, neboť ho vyhledávače indexují.

V archivu je v každém měsíci zobrazeno vždy jen prvních pět článků. Pokud chcete vidět všechny, musíte kliknout na odkaz „Celý měsíc“. Máte také možnost použít fulltextové vyhledávání, pokud znáte název článku.

Už nějakou dobu pozoruju, že na stránce www.root.cz/zpra­vicky se nezobrazují nejnovější zprávičky – zobrazují se se zpožděním – někdy větším, někdy menším. Stává se mi to z mnoha různých počítačů i browserů. Můžete na to prosím kouknout?

Ano, o tomto problému víme. Jedná se o chybu v cache, která způsobuje, že je stále vidět stará verze této stránky. Naštěstí je problém už vyřešen a cache se nyní opět promazává a generuje pravidelně automaticky. Každopádně děkujeme za bug report.

Poznámka všem čtenářům: Pokud objevíte na Root.cz nějaký problém, neváhejte se nám ozvat.

Formuláře, které se mi objevují na Root.cz, jsou zcela v pořádku. Bohužel u nich chybí tlačítka k odeslání. Nemůžu odesílat reakce do diskusí ani jiné texty. Problém se objevuje jen ve Firefoxu. V Konqueroru funguje vše správně. Asi máte někde chybu.

Chyba není na vysílači, ale na vašem přijímači. Pravděpodobně používáte AdBlock nebo jiný systém blokování obsahu, kterým blokujete reklamy a obrázky z našich serverů. Protože jsou tlačítka také tvořena obrázky, nemůžete je ve Firefoxu vidět. Stačí je vypnout.

Navíc takto poškozujete náš server, protože mu odpíráte jediný zdroj příjmů, kterým je právě reklama, což od vás není právě fér.

Proč používáte v designu obrázky ve formátu GIF? Podle mě je PNG mnohem lepší. Umí toho mnohem víc, jako například true colors a podobně. Navíc jej nezatěžují žádné patenty.

Oba formáty jsou zcela rovnocenné a nabízejí v našem případě stejné možnosti. GIF byl desigéry zvolen jednoduše z toho důvodu, že je občas menší než PNG. Pokud se vám jedná o patenty, pak ty už na kompresní algoritmus LZW, který je použit v GIFu, vypršely v poslední zemi (Kanadě) 7. července 2004.

Ale jinak je to skutečně úplně jedno. Bitmapovou průhlednost umí oba formáty, plnou paletu nepotřebujeme. Takže je to spíš na sympatiích designérů a širší akceptovanosti GIFu. Na vzhled Roota to nemá žádný vliv.

Celkem jsem si na nový design zvykl, ale některe funkcionality se mi více líbily ve „starém“ Rootu. Například když jsem si našel čánek, který popisoval cosi a byl součástí nějakého (mini)seriálu, vždycky byly na konci uvedeny odkazy na ostatní části tohoto seriálu. Takže když mi třeba google našel nějaký článek „uprostřed“ seriálu, byl jsem schopen se přes uvedené odkazy dostat i na ostaní související části (někdy i témata). Teď mi to nejde. Alespoň jsem nenašel jak na to.

Související články by se samozřejmě objevovat měly. V případě seriálu je to zařízeno automaticky, u ostatních článků musí související texty vybrat a vyplnit editor. Každopádně je tato funkce zachována, protože šetří čas.

Pokud vás zajímají naše seriály, doporučuji stránku www.root.cz/se­rialy, kde naleznete kompletní soupis všech založených seriálů. Pokud na některý kliknete, dostanete se ke všem dílům i s perexy.

UX DAy - tip 2

Mám problém s tiskem. Ve starém designu byl k dispozici odkaz na verzi pro tisk, která byla upravená, aby bylo možno ji jednoduše vytisknout. Teď ten odkaz nikde nevidím. Copak už si nemůžu Roota normálně vytisknout?

Nový design používá také moderní postupy pro tisk. Je zde použit zvláštní styl, který se aktivuje automaticky ve chvíli, kdy se pokusíte stránku vytisknout. Pokud tedy v prohlížeči vyberete náhled tisku, uvidíte automaticky verzi pro tisk bez klikání na nějaký odkaz. Jak si pak nastavíte tisk, je čistě na vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.