Hlavní navigace

Z redakční schránky (24. 11. 2006)

24. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Dnes o RSS, blozích, vhledávání a dalších tématech.

Články z Roota často čtu po kliknutí na odkaz v RSS čtečce – nešlo by už ve feedu někde ukazovat autora, abych věděl, čemu se mám vyhnout?

RSS verze 0.91 nedovoluje vložit do obsahu jméno autora. Musíte proto zkusit naše RSS ve verzi 2.0, tam autor je. Kdybyste měl zájem o další RSS kanály, podívejte se na naši stránku exportů. Pokud vůbec netušíte, která bije, přečtěte si článek Vše podstatné o RSS.

Často používám na vašem serveru systém nálepek. Moc by mě potěšil i samostatný RSS feed dané nálepky. Myslíte, že by to bylo možné zařídit?

RSS k jednotlivým nálepkám Root neumí, ale máme pro Vás jiné řešení, kterým je náš Hlídač. V něm si můžete nastavit hlídání jednotlivých autorů, rubrik, nálepek, ale i libovolných slov. Můžete tak být e-mailem upozorněn, kdykoliv se objeví zpráva týkající se tématu, které Vás zajímá.

Chtěl bych se zeptat, zda by bylo možné exportovat do RSS i nové příspěvky do blogů na Rootu?

Naše blogy mají vlastní RSS od samého začátku. Seznam všech nabízených RSS najdete na stránce exportů.

Odkaz je k dispozici i na každé stránce Roota mezi ostatními RSS kanály (články, zprávičky, diskuse, wiki a blogy). Ve Firefoxu například stačí kliknout na oranžovou ikonku RSS a vybrat si z nabízených kanálů.

Vadí mi, že je můj e-mail, který jsem zadal do diskuse, viditelný jako aktivní odkaz a je tak terčem spamových útoků. Můžete prosím můj mail z diskuse odstranit?

Nemusíte se obávat, Váš e-mail není pro spamové roboty viditelný. Robot uvidí jen podobu user (zavináč) server… Jen přihlášený legitimní uživatel uvidí klasický klikatelný odkaz, který může přímo využít. Je to kompromis mezi pohodlím a bezpečností. Stejná metoda ochrany se používá na všech serverech Internet Info s.r.o.

Zdravím, nevím jestli o tom víte, ale na Rootu nějak stávkuje hledání, vypisuje to tohle: „Hledaný výraz gentoo nebyl nalezen, protože se nepovedlo navázat spojení s vyhledávacím modulem. Pokud problém přetrvává delší dobu, napište nám.“

Děkujeme za zprávu, právě jsme vyhledávání vyzkoušeli a zdá se, že už funguje. Asi nějaký dočasný výpadek. Pro informace o Gentoo doporučujeme navštívit spíše stránku nálepek s Gentoo: root.cz/n/gentoo. Jsou tam řazeny všechny texty, články a zprávičky týkající se příslušné nálepky. Pak se můžete v archivu pohybovat podle data vydání.

Při náhledu blogů (blog.root.cz) jsou články, které již byly zveřejněny včera, označeny jako dnes, což je chybně, ale v detailu článku již vše souhlasí. Asi nějaký malý bug.

Díky za zprávu o problému. Předali jsme ji poskytovateli, který za nás spravuje blogy (Jyxo) a má celý systém v kompetenci včetně chybových hlášení a vývoje.. Chybu bez problému našel a rychle opravil – problém byl podle dostupných informací v příliš agresivním cachování, které posílalo zastaralé informace.

root_podpora

Na vašem blogu mi nefunguje změna barev na klasické rootovské. Je tam jen to šedivé. Zkuste s tím prosím něco udělat, dík.

Jak už jsme několikrát psali, náš blogovací systém neběží na našich serverech. Navíc si každý bloger může vzhled přizpůsobit vlastním požadavkům. Nic jednotného jako styl Roota tedy není možné. Každý blog je v tomto případě samostatnou entitou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.