Hlavní navigace

Z redakční schránky (28. 1. 2008)

28. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Root.cz, neváhejte nám napsat. Dnes o řazení archivu, elektronické knihovně, dámských tričkách a časování článků.

Nevím, jak je to na Rootu dlouho, ale až teď jsem si všiml, že už se dá pohodlněji brouzdat staršími články, zprávičkami a diskusemi (číslované odkazy na předchozí/nás­ledující stránky nad a pod seznamem článků/zprávi­ček/diskusí). Obzvláště prolézání starších zpráviček den po dni (třeba jen s jednou zprávičkou na stránku) bylo otravné, teď je to s 15 kousky na stránku pohodička…

Tuto funkci jsme přidali před koncem roku na četné žádosti čtenářů, kterým se nelíbila možnost procházet starší příspěvky jen v kalendáři. Zvažovali jsme, jak problém elegantně vyřešit, a nakonec jsme nechali obě možnosti. Je tedy možné se v archivu pohybovat jednak po stránkách (například dnech), ale také se proklikat třeba na leden roku 2002. Můžete tak zvolit tu variantu, která je vám v dané chvíli nejpříjemnější.

Prve bych chtěl pochválit že knihovnička na Root.cz je moc super a moc tomuto projektu fandím. Ale, nebylo by na škodu udělat delší seznam, kdy byla přidána nová kniha. Těch posledních pět přidaných knih je málo. Po dovolené jsem se vrátil a přibylo tolik knih že by procházení a přemýšlení, jestli jsem si stáhl tuhle knihu nebo ne je otrava… Taky by to mělo význam do budoucna, pokud knihy budou přibývat.

Skutečně se snažíme do knihovny denně přidat nějaký nový kousek. Pro ty z vás, kteří se o novinky zajímají průběžně, je tu dobrá zpráva – knihy mají vlastní RSS kanál. Odkaz na něj naleznete na každé stránce, pokud kliknete ve svém prohlížeči na ikonku RSS. Kanály můžete „naladit“ také na stránce se seznamem našich exportů.

Proč mají nově vydané články čas 00:00? Podle mě je to úplně zbytečné. Každý nový článek má přece čas vydání 00:00.

To má dva důvody: jednak není pravda, že všechny články vycházejí o půlnoci (jsou i výjimky) a především považujeme za důležité uvádět vedle data vydání také čas, aby byl časový údaj kompletní. Je tak na první pohled přesně jasné, kdy článek vyšel. Dělá to tak většina zpravodajských serverů.

Do formuláře v knihovně jsem napsal několik odkazů na zajímavé knihy. V knihovně jsem je ale pak nenašel. Přišly vám?

Odkazy, které vkládáte do formuláře, nám samozřejmě chodí. Snažíme se je postupně vyřizovat a knihy přidávat. To samozřejmě nějakou dobu trvá, takže se může stát, že se ke konkrétní knize dostaneme třeba až za týden. Navíc si nemůžeme dovolit do knihovny dávat publikace s neověřenou licencí. Bohužel internet je plný podobných knih, které ovšem nejsou volně šiřitelné, ačkoliv je někdo na svých stránkách má. Každou knihu proto prověřujeme a část z nich bohužel musíme z licenčních důvodů vyřadit.

Byla bych moc ráda, kdybyste do sortimentu butiku zařadili i nabídku dámských triček. Třeba to s nápisem „Mám poruchu osobnosti.“ – myslím, že já jako ženská mám také nárok na poruchu osobnosti a na to, abych jí dělala náležitou reklamu. :-D Vaše trička jsou hezká, jenže pokud jsou ve velikosti L a XL, můžu v nich akorát tak spát.

Těší nás zájem o trička i to, že nás čtou i dívky a ženy. Samozřejmě i vy máte nárok na svou část butiku. Dámská trička jsme dříve v sortimentu měli, ale v současné době jsou bohužel vyprodána.

CS24_early

Dámské tričko - náhled

Vyprodané dámské tričko

Plánujeme ale jejich brzký návrat. V současné době vybíráme, co by vám tak asi mohlo slušet. O případných novinkách se dozvíte ze zpráviček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.