Hlavní navigace

Zajímavá rozšíření prohlížečů pro stahování souborů

24. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nový seriál o nejzajímavějších doplňcích webových prohlížečů pokračuje svým dalším dílem, jehož tématem tentokrát bude vše okolo stahování souborů a týkat se samozřejmě bude obou na Linuxu nejrozšířenějších prohlížečů: Mozilly Firefox i Google Chrome. Pokud potřebujete stáhnout hodně souborů, jste tu správně.

Mozilla Firefox

Download Statusbar

I když na to tento nenápadný kousek nevypadá, Download Statusbar je mimořádně praktickou nadstavbou služeb tradičního správce stahování ve Firefoxu. A v čem tkví jeho přednosti? Předně, využije spodní lištu jinak ležící ladem, takže člověk nemusí neustále přepínat okna, aby věděl, na čem je. A za další, na rozdíl od standardní výbavy se dá tento manažer více upravit dle přání uživatele – jde změnit barvy, určit, jak se budou informační okna řadit, lze stahovat soubory i po zavření browseru a mnoho dalšího.
Poslední verze: 0.9.7.2, domovská stránka

Get File Size

Velmi jednoduché rozšíření, které dělá přesně to, co napovídá jeho název – vrátí délku souboru, který se právě chystáte stáhnout.
Poslední verze: 1.94, domovská stránka

Auto Close Download Dialog

A další kousek se zřetelným jménem i záměrem: poté, co bude z vašeho download listu odstraněna poslední položka, ten se díky tomuto pluginu rovněž hned i automaticky zavře. Věc funguje jak při čištění ručním, tak i při tom automatickém.
Poslední verze: 0.1, domovská stránka

Save Images

Šikovné rozšíření, které umí uložit všechny obrázky nalézající se na aktuálně otevřené záložce (resp. té nalevo/napravo od ní, popřípadě ze všech). Lze nastavit, zda dáte přednost jménu výchozímu nebo vlastnímu a samozřejmě se dá také upřesnit, jakým typům obrázků dáváte přednost (jen PNG třeba). Dá se také nastavit logika pro pokročilejší události typu “obrázek již existuje” nebo “co dělat, když je velikost neznámá”.
Poslední verze: 0.6.8, domovská stránka

Torrent File Toolbar

Jestliže preferujete stahování prostřednictvím sítí stavících na protokolu bittorent, pak si určitě nenechte ujít doplněk Torrent Finder Toolbar, který vám umožní relativně rychle prohledat více než 180 webových stránek torrentům věnovaným a hned tak zjistit, zda se na některé požadovaný soubor nenachází.
Poslední verze: 1.2.6, domovská stránka

Download Scheduler

Praktický doplněk pro všechny, kteří raději stahují v určitou hodinu, nebo mají ještě stále nedejbože limitovaná data. Díky Download Scheduleru tak pohodlně zvládnete upřesnit, na kdy si přejete stahování naplánovat.
Poslední verze: 1.5, domovská stránka

DownThemAll!

Přehledný a funkční správce stahování, jenž umí kromě obligátního obnovení započatého downloadu u souboru také zrychlit jeho stahování (v závislosti na situaci a pomalosti serverů prý až 4×). Doplněk je užitečný rovněž v tom, že vám umožní stáhnout všechny odkazy na stránce.
Poslední verze: 2.0, domovská stránka

Download Sort

Jestliže patříte k osobám stahujícím vše do jednoho adresáře a poté třídícím, třeba vám přijde k chuti rozšíření Download Sort, které umí soubory určitých přípon automaticky třídit do adresářů, jaké jim přidělíte.
Poslední verze: 2.5.8, domovská stránka

Google Chrome

Downloads

Velmi jednoduchý doplněk spočívající v jediné funkci: na liště aplikace se objeví další ikona pro rychlý přístup k download manageru, takže není nutno s myší volit delší cestu skrze Tools/Downloads.
Poslední verze: 1, domovská stránka

Download All

Kdykoliv se ocitnete v situaci, že se na jediné stránce nachází velké množství odkazů, které by se tradiční cestou nestahovaly právě dvakrát rychle a pohodlně, pak si vše značně usnadníte instalací doplňku Download All, který řečené zvládne levou zadní. Dá se zde určit, na jaké typy souborů se stahování vztahuje (pozor, některé se standardně namísto stahování otevírají – TXT, PDF,… , to se dá ovšem obejít v nastavení).
Poslední verze: 1.5.6, domovská stránka

uTorrent for Google Chrome

Jestliže používáte pro stahování torrentů aplikaci uTorrent, snad vám potom přijde vhod rozšíření jejího webového GUI právě do Google Chrome. Také to pochopitelně znamená, že můžete aplikaci ovládat, odkudkoliv se vám právě povede připojit k internetu.
Poslední verze: 2.2, domovská stránka

CS24_early

DLCalc

Jednoduchá kalkulačka pro svižné spočítání, jak dlouho vám při určitě rychlosti zabere stažení souboru známé délky. Obratem tak zjistíte, zda to stihnete ještě před odchodem někam v určitou hodinu apod.
Poslední verze: 0.7, domovská stránka

DownFlickr

Pokud častěji operujete s obrázky umístěnými na službě Flickr, pak určitě oceníte i plugin, který zajistí, že si z ní budete moci stáhnout jakékoliv fotky nebo rovnou i jejich celé sady.
Poslední verze: 0.4.1, domovská stránka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.